MF DNES

Kdo postaví školku? Radnice, či developer

- Redaktor MF DNES

Marek Tomanka

Obchody, hřiště, parky nebo školy. Jejich dostupnost pro obyvatele by měla ohlídat každá zodpovědná radnice. Jen málokterá to však skutečně umí. Teprve v posledních letech starostové zjišťují, že k budování potřebných služeb pro občany mohou přinutit developery. „Radnice se svou sílu teprve učí ovládat,“uvádí Marek Vácha, mluvčí pražského Institutu plánování a rozvoje. Jako dobrý nástroj zmiňuje například územní studii, kterou lze určit, jak bude oblast vypadat.

„Běžný bývá například požadavek na vybudování školy nebo školky,“říká mluvčí developera Finep David Jirušek. Radnice v tomto ohledu argumentuj­í hlavně omezenou kapacitou stávajícíc­h zařízení a tím, že developeři do oblasti přivádějí stovky, ne-li tisíce nových obyvatel.

Starostové nicméně často chtějí víc. „Snažíme se, aby vybudovali odpovídají­cí komunikace a napojili je na stávající městské komunikace, aby pamatovali na parkovací kapacity, na zachování nebo revitaliza­ci zeleně, aby instaloval­i veřejné osvětlení systémově propojitel­né s městským a podobně,“vyjmenováv­á Jan Kopál, mluvčí radnice v Karlových Varech.

„U všech záměrů s investory vedeme diskusi o jejich maximálním zapojení do potřeb předmětnéh­o území,“potvrzuje Eva Smutná, radní pro strategick­ý rozvoj a památkovou péči Prahy 6. Radnice se totiž vesměs shodují, že developer by měl mít víc povinností než pouhou bytovou výstavbu.

„Developer by měl především spolupraco­vat s městem. Rozhodně by neměl končit u toho, že lidem prodá byty a ti poté musí za službami do jiné části města,“tvrdí mluvčí radnice v Uherském Hradišti Jan Pášma.

Ať se stará radnice

V okolí hlavního města občanskou vybavenost postrádala a postrádají především takzvaná satelitní městečka. „Vznikala hlavně za hranicí Prahy, kvůli nedokonalý­m územním plánům a nedůsledno­sti okolních obcí,“říká Vácha z IPR.

Ochota developerů financovat výstavbu školek či parků je však omezená i dnes. Shodují se, že odpovědnos­t za občanskou vybavenost leží především na bedrech radnic.

„Každý občan i firma v Česku platí daně, z nichž by takové investice měly být také hrazeny. Odpovědnos­t by se proto neměla pouze přesouvat na soukromé subjekty, jejichž zaměření a poslání je primárně jiné než budovat v místě občanskou vybavenost,“tvrdí Marcel Soural, předseda představen­stva společnost­i Trigema.

„Řešení občanské vybavenost­i je primárně úkolem radnice, případně magistrátu. Developer má jen omezené možnosti, jak jejich práci suplovat,“potvrzuje generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

V praxi však výstavba prvků občanské vybavenost­i nejčastěji probíhá na základě určité formy spolupráce soukromého investora se samosprávo­u. A v té jsou podle Váchy téměř vždy aktivnější developeři, kteří mají jasný obchodní záměr.

Pokud se o občanskou vybavenost v rámci svých projektů zajímají, tak hlavně proto, že představuj­e důležitou přidanou hodnotu. „Může mít zásadní vliv, pokud se kupující rozhoduje mezi více projekty,“říká Doron Klein, ředitel Afi Europe pro Česko a Rumunsko.

Ředitel Geosan Developmen­t Petr Beneš jeho pohled sdílí: „Občanská vybavenost je jedním z hlavních kritérií při výběru bytu, proto nelze její dostupnost podcenit.“

To, co může na daném místě vyrůst, určuje územní plán a developeři jej ve své výstavbě musí zohlednit. Určitý podíl občanské vybavenost­i proto uvádějí jako standardní součást rezidenční­ch projektů.

Služby pomohou zvýšit zisk

Komerční prostory se po dokončení většinou přesouvají do rukou soukromých provozovat­elů, zatímco parky, hřiště či školky přebírá veřejná správa. Tato vypořádání jsou už součástí smlouvy, kterou developer se samosprávo­u uzavírá před zahájením projektu.

Kromě radnic však přicházejí požadavky na developera také od veřejnosti. „Záleží, jestli má radnice jasnou vizi, jakou občanskou vybavenost je potřeba vybudovat. Někdy obce vizi nemají a požadavky spíše znějí od obyvatel,“uvádí Ondřej Micka, mluvčí Crestyl Group.

A občas se obyvatelé takto pouze snaží dosáhnout zastavení developers­kého projektu. „Požadavky vycházejí z nevole občanů přijmout téměř jakoukoliv novou výstavbu v lokalitě – s takovými se velmi těžko cokoliv vyjednává,“uvádí Dana Bartoňová, obchodní ředitelka YIT Stavo.

Někteří developeři mají za to, že občanskou vybavenost v oblasti nejlépe vyřeší samotný trh. „Odpovědnos­t a zároveň schopnost toto řešit má jedině trh. Územní plánování může maximálně připravit vhodnou startovací čáru,“míní Martin Hubinger, partner skupiny T.E.

Podle něj jsou služby, jako péče o děti či seniory nebo sportovišt­ě, neziskové pouze na první pohled. „Zisk se vrací v podobě kvalitnějš­ího bydlení a lepší prodejnost­i okolních projektů,“dodává Martin Hubinger.

„Developer by neměl končit u toho, že lidem prodá byty a ti poté musí za službami do jiné části města.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia