MF DNES

Mayová stáhla hlasování o brexitu

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN Britské snahy postoupit ve svém odchodu z Evropské unie připomínaj­í absurdní drama. Dnes večer měl britský parlament hlasovat o klíčovém návrhu odchodové dohody z Evropské unie, kterou premiérka Theresa Mayová dojednala s evropskými vyjednavač­i. Nebude.

Mayová včera odpoledne hlasování na poslední chvíli odvolala. Nejspíš se odehraje až v lednu.

Její projev v dolní komoře pravidelně přerušoval smích a bučení poslanců, ať už mluvila o hlavním problému dohody, tedy hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem, nebo o svých představác­h ohledně dalšího fungování země.

Poslední týdny bylo stále více zřejmé, že poslanci její návrh nepodpoří, i když každý z velmi odlišných důvodů. Pro některé je příliš nedůsledný, pro další naopak příliš tvrdý. Podpořit jej neměli v úmyslu opoziční labouristé ani Skotská národní strana, stejně tak jako poslanci, kteří by měli být k Mayové loajální: její vlastní konzervati­vci jsou dlouhodobě rozhádaní a koaliční severoirsk­á DUP, o jejíchž deset hlasů se Mayová opírá, jednohlasn­ě oznámila, že bude hlasovat proti.

Šance na přijetí odchodové dohody tak byla téměř nulová. I proto se Mayová rozhodla tento velmi důležitý moment, který by v důsledku mohl znamenat i pád její vlády, nucenou rezignaci a předčasné volby, odložit.

Exit z brexitu

Oznámení Mayové o odkladu hlasování navíc přišlo ve stejný den jako rozhodnutí Evropského soudního dvora o tom, že Británie může svůj odchod z Evropské unie jednostran­ně zrušit. Dosud totiž nepanovala shoda v tom, za jakých podmínek a jak by to bylo možné.

Podle EU se tak mělo stát jen se souhlasem všech ostatních 27 členských států.

Na žádost skotských, britských a evropských poslanců nicméně Evropský soudní dvůr jako nejvyšší instance v otázkách evropského práva rozhodl, že během dvouleté lhůty po aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy, tedy do 29. března 2019, dokud je Británie ještě členem EU, mohou Britové své rozhodnutí vystoupit z Unie zrušit, a to i bez souhlasu ostatních států.

Libra znovu padá

Včerejší brexitový kolotoč se dotkl také libry, která spadla na nejnižší hodnotu za posledních 18 měsíců. Stejně tak s blížícím se brexitem příští rok v březnu zpomaluje britská ekonomika jako celek.

Podle hlavního ekonoma Britské obchodní komory Surena Thirua je to „dalším důkazem přetrvávaj­ící nejistoty kolem brexitu“.

 ?? Foto: ČTK ?? Proti brexitu, vyšel by draho Nekupujte si brexitové cukrovinky Theresy Mayové, jsou příliš drahé. Člověk v masce premiérky Mayové stojící před budovou parlamentu v Londýně takto vyzýval poslance, aby při hlasování volili proti dohodě o odchodu Británie z Evropské unie.
Foto: ČTK Proti brexitu, vyšel by draho Nekupujte si brexitové cukrovinky Theresy Mayové, jsou příliš drahé. Člověk v masce premiérky Mayové stojící před budovou parlamentu v Londýně takto vyzýval poslance, aby při hlasování volili proti dohodě o odchodu Británie z Evropské unie.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia