MF DNES

Angarský maniak Popkov zavraždil nejméně 78 žen

-

MOSKVA Bývalý ruský policista, který už byl jednou odsouzen k doživotí za vraždy 22 žen, byl včera v Irkutsku na Sibiři uznán vinným ze zavraždění dalších 56 žen.

Michail Popkov, zvaný v médiích Angarský maniak, s celkem 78 vraždami s přehledem překonal „rekord“dvou jiných nejznámějš­ích sériových vrahů v Rusku.

Popkov měl patologick­é nutkání zabíjet, uvádí se v rozsudku. Expolicist­a vraždil v letech 1992 až 2007 v okolí města Angarsk.

Vyšetřoval vlastní činy

Ještě jako policista se podílel na vyšetřován­í některých zločinů, které sám spáchal, aby odvrátil podezření. Zatčen byl v roce 2012 ve Vladivosto­ku po rozsáhlém vyšetřován­í, které se opíralo hlavně o testy DNA majitelů aut, jejichž pneumatiky odpovídaly stopám na místech činu.

Popkov se proti verdiktu hodlá odvolat, uvedla s odkazem na žalobce Alexandra Škiněva agentura Interfax. „Prohlásil, že hodlá podat odvolání. Nejspíš je nespokojen s rozhodnutí­m soudu odebrat mu hodnost podporučík­a, což jej zbavuje práva dostávat penzi,“řekl Škiněv.

Popkov byl podle něj smířen s doživotím, ale doufal, že si uchová policejní hodnost a penzi 24 000 rublů (asi 8 200 Kč), protože aktivně spolupraco­val s vyšetřovat­eli. Nicméně 14 obětí se až dosud identifiko­vat nepodařilo.

Někdejší policista se označoval za „čističe“a tvrdil, že zabíjel jen ženy, které vedly „nevázaný způsob života“. To ale podle vyšetřovat­elů neodpovída­lo skutečnost­i: do svého auta zval všechny dívky a ženy, které se vracely pozdě domů. Nejméně tři zločiny spáchal ve službě a s použitím hlídkového vozu.

V roce 1994 byl v jihoruském Novočerkas­sku popraven bývalý učitel Andrej Čikatilo, když byl jako „rostovský zabiják“uznán vinným z mimořádně krutých vražd 52 lidí – 21 chlapců, 14 děvčat a 17 žen. Vyšetřovat­elé jej podezírali z 65 vražd, části těl některých ze svých obětí dokonce pojídal.

Alexandru Pičuškinov­i, odsouzeném­u v říjnu 2007 na doživotí, bylo prokázáno 48 vražd převážně mužů, které v Moskvě páchal od roku 1992. Po zatčení v červnu 2006 se doznal dokonce k 63 vraždám. Prý plánoval celkem 64 vražd, aby každá připadla na jedno políčko šachovnice. (ČTK, zah)

 ?? Foto: ČTK ?? Před soudem Vrah Popkov sleduje čtení rozsudku.
Foto: ČTK Před soudem Vrah Popkov sleduje čtení rozsudku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia