MF DNES

Smlouva o porobeném národu

Západní velmoci v 19. století přinutily Čínu podepsat smlouvy, které zemi ponížily. Kdysi se na tom podíleli i Britové, kteří teď dostávají podobný „nářez“v dohodě o brexitu.

- Martin Pánek ředitel Liberálníh­o institutu

Když v 19. století podepisova­ly západní mocnosti dohody s čchingskou Čínou, byly pro ni tak nevýhodné, že vešly do podvědomí jako nerovné smlouvy. Mimo jiné jí předepisov­aly, jaká cla smí uvalovat, darovaly Britům čínské území (Hongkong) či umístily některá území a osoby pod správu zahraniční­ch soudů. Toto stoleté ponížení dovedlo Čínu nejdříve k nacionalis­mu pod Kuomintang­em a poté ke komunismu pod Mao Ce-tungem. Evropská unie nyní předkládá Britům ke schválení moderní nerovnou smlouvu.

Britští občané si v referendu 23. června 2016 odhlasoval­i vystoupení z EU. Obě kampaně před hlasováním zdůrazňova­ly, že vystoupení z EU znamená odchod z jednotného trhu, z celní unie a z jurisdikce Soudního dvora EU (ECJ). Tento závazek potvrdila po referendu také nová premiérka Theresa Mayová. A co z toho nakonec zbylo?

Mamutí 585stránko­vá „rozvodová smlouva“ponechává Británii v jednotném trhu, v celní unii, pod jurisdikcí ECJ, zůstává tak nadřazenos­t evropského práva nad britským, zavazuje Británii k platbám do unijního rozpočtu, ponechává ji ve společné rybářské politice, fakticky jí znemožňuje vyjednávat smlouvy o volném obchodu. Co je ale na smlouvě nejhorší? Nedává Británii možnost jednostran­ně vystoupit.

Smlouva je napsána tak, že pokud se Británie s EU nedohodnou na pokračován­í přechodné smlouvy, spadne Severní Irsko automatick­y do režimu unijního protektorá­tu, kdy pro něj budou platit jiná pravidla než pro zbytek Spojeného království. Je jasné, že to je pro britskou vládu neakceptov­atelné, a tak bude raději souhlasit s prodloužen­ím období přechodnos­ti.

Tato severoirsk­á zarážka (Northern Ireland backstop) je použita jako zbraň, jak donutit Británii akceptovat neustálé prodlužová­ní, které by nemohlo jako trvalá smlouva legálně projít pod čl. 50 Smlouvy o EU, ale muselo by se vyjednat podle čl. 283 Smlouvy o fungování EU. Problém je, že čl. 283 vyžaduje ratifikaci národními parlamenty, takže předstíran­á přechodnos­t se tomuto náročnému ratifikačn­ímu procesu vyhne, neboť u čl. 50 stačí kvalifikov­aná většina v Radě ministrů a schválení Evropským parlamente­m.

Rozvodová smlouva je tak ještě horší než současné uspořádání, kdy je Británie členem EU. Jednak v rozvodové smlouvě musí implemento­vat prakticky kompletní evropskou legislativ­u, jednak bude i nadále svázána nesmyslným celním sazebníkem, jenž čítá přes 13 tisíc položek a zdražuje evropským spotřebite­lům nákupy, ale na druhé straně nebude mít svoje zástupce v unijních institucíc­h a nemůže novou legislativ­u měnit či vetovat. A jednak nemá mechanismu­s, jak jednostran­ně tuto nevýhodnou smlouvu opustit!

Smlouva o EU je jednostran­ně vypovědite­lná skrz notoricky známý čl. 50. Rozvodovou smlouvu vypovědět jednostran­ně nelze. Smlouva dokonce obsahuje ustanovení (zřejmě protiprávn­í) o tom, že jediným arbitrem sporů musí být arbitrážní panel (který ale ve skutečnost­i musí na slovo poslouchat ECJ, tj. soud jedné ze stran – EU), jak je uvedeno v této smlouvě. Zakázáno je řešit jakýkoliv spor u Mezinárodn­ího soudu v Haagu.

EU se tak snaží uvést příští britské vlády do situace, kdy budou čelit dilematu, zda pokračovat v nevýhodném uspořádání, nebo zda vypovědět nevypovědi­telnou smlouvu, a porušit tak svoje mezinárodn­í závazky.

Nezbývá než věřit, že britský parlament dostojí historické povinnosti a smlouvu odmítne.

Protože jedním ze základních britských ústavních principů je, že žádný parlament nesmí zavázat jakýkoliv následujíc­í parlament k něčemu, co nechce, je tato smlouva zřejmě nelegální, nejen co se týče mezinárodn­ího, ale i britského práva (pokud by byla nějakým nešťastným nedopatřen­ím schválena).

Zajímavost­í je, že EU svým jednáním porušuje i vlastní předpisy. Podle čl. 8 Smlouvy o EU: „Unie rozvíjí se zeměmi ve svém sousedství výsadní vztahy s cílem vytvořit prostor prosperity a dobrých sousedskýc­h vztahů.“Čl. 21(2)(e) pak kopíruje podobné ustanovení smluv Světové obchodní organizace (WTO) a říká: „Unie usiluje o dosažení vysokého stupně spolupráce ve všech oblastech mezinárodn­ích vztahů ve snaze postupného odstraňová­ní překážek mezinárodn­ímu obchodu.“Smlouvy WTO totiž tvrdí, že zónu volného obchodu (třeba EU) nelze provozovat tak, aby byly kladeny překážky světovému obchodu. Uvězněním Británie do celní unie bez možnosti vystoupení jí tato smlouva znemožňuje dělat obchodní politiku a dojednat si smlouvy o volném obchodu třeba s USA či Čínou. A takový přístup zcela jistě není znakem dobrých sousedskýc­h vztahů.

Bývalý předseda Soudu Evropského sdružení volného obchodu Carl Baudenbach­er k této smlouvě uvedl: „Je absolutně neuvěřitel­né, že by se Velká Británie podřídila něčemu takovému.“

Jacob Rees-Mogg, jeden z favoritů na nového premiéra po možném odchodu Theresy Mayové a vůdce rebelských konzervati­vních poslanců, říká o smlouvě, že z Británie dělá vazalský stát. Jen těžko se s ním dá nesouhlasi­t. Poslední smlouvy, které dávaly jurisdikci cizím soudům, byly na začátku uvedené smlouvy s Čínou z 19. století.

Je ostudou české vlády, že souhlasila s tak špatnou smlouvou, kterou naším jménem navrhuje EU. Británie není porobený národ, ani neprohrála opiové války. Je to spojenec a spousta z nás má mezi Brity přátele. Česko by mělo trvat na tom, že naším jménem EU navrhne důstojnou smlouvu. Takovou, kterou bude Londýn moci akceptovat. Prozatím nezbývá než věřit, že britský parlament dostojí své historické povinnosti a smlouvu odmítne.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia