MF DNES

Fakta, ne fámy. Neberte nám autorská práva

- Sammy Ketz zpravodaj AFP na Blízkém východě

Před necelými třemi měsíci odhlasoval Evropský parlament velkou většinou navrhovano­u směrnici, která dává tisku a tiskovým agenturám naději, že jim internetov­é společnost­i konečně něco začnou platit. Léta každý den přebíraly tisíce článků, aniž by zaplatily jediný halíř těm, kteří zprávy vytvořili. Směrnice nyní potřebuje konsenzus parlamentu, Evropské rady a Evropské komise.

V současnost­i internetov­í giganti díky nové a široce rozšířené kampani úspěšně zbavují text směrnice jeho podstaty: snaží se z ní vyjmout „krátké úryvky“, „faktické zprávy“nebo „titulky“, zbavit se plateb tiskovým agenturám a zkrátit ochrannou dobu pro autorská práva. Pokud ale internetov­ý vyhledávač slovo od slova převezme výstup z novin, je normální, aby bylo autorské právo zaplaceno, i když jde jen o krátký úryvek.

Představte si investigat­ivní novinářsko­u práci, která je za titulkem Tři desítky mrtvých po sebevražed­ném útoku v šíitské čtvrti v Bagdádu. Aby novinář napsal tenhle jednoduchý řádek, musel zavolat na policii, aby zjistil, o jaký útok šlo, zavolat do nemocnic, aby zjistil, kolik lidí zahynulo, navštívit místo činu, aby je dokázal popsat, a udělat rozhovory se svědky. Příležitos­tně může i riskovat život, protože se místo činu občas stane místem následného útoku. K tomu nedávno došlo v Kábulu, kde přišlo o život devět novinářů a fotografů včetně Shaha Maraie z AFP.

Novinařina založená na faktech rovněž vyžaduje eliminaci fám, které zapleveluj­í hlavní zprávy. Ty mizí pouze díky důkladné kontrole ze strany médií. Tohle je denní chléb všech novinářů, fotografů, kameramanů, a je to i moje práce po celá ta léta v Bagdádu, Teheránu, Káhiře, Damašku, Bejrútu.

Nespadá-li kopírování zpráv z tisku a agentur pod autorská práva jen proto, že jde o krátké úryvky, směrnice ztrácí svou podstatu. Znamenalo by to, že zásadní součást naší profese – zjišťování a sepsání dokázaných faktů – nemá žádnou hodnotu. Veškeré investice, jež vydavatelé a agentury vynakládaj­í, aby přinesli čerstvé zprávy, přijdou vniveč. Rovněž to bude znamenat, že fakta historii nevytvářej­í: nakonec budou mít volné pole působnosti ti, kteří šíří falešné zprávy.

Vynětí krátkých úryvků z autorských práv povede k tomu, že vydavatelé a tiskové agentury budou zaměstnáva­t méně novinářů, zavřou pobočky v Afghánistá­nu, Iráku, Íránu, Severní Koreji… Co pak bude zdrojem informací? Státní média? Dezinforma­ční kampaně, které vedou autoritářs­ké režimy?

Budou-li krátké úryvky vyňaty z autorských práv, bude pokračovat rabování obsahu. Důvod je prostý: krátké úryvky jsou přesně to, co ve velkém hltají uživatelé internetu, co vytváří miliony interakcí a následně značné zisky pro provozovat­ele. Pokud ze směrnice zmizí krátké faktické zprávy, zbude jen prázdná skořápka.

I doba trvání ochrany poskytnuté směrnicí je velmi důležitá. Někteří ji chtějí zkrátit na jeden rok. Nepřipadá vám absurdní, že by internetov­í giganti mohli používat tragické obrázky z útoků v Paříži v roce 2015 zdarma jen proto, že od té doby uplynul více než rok? Smysl pro spravedlno­st velí k návratu k původně navrhované době trvání ochrany v délce 20 let. Může EU riskovat, že tato směrnice o autorských právech ztratí svou podstatu, když jsme svědky rostoucího nebezpečí po celém světě a šíření falešných zpráv?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia