MF DNES

Co na srdci, to na jazyku. A LP to funguje

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Nejen se singlem Girls Go Wild může americká zpěvačka s italskými kořeny Laura Pergolizzi známá spíš jen jako LP úspěšně navázat na dva roky starý globální hit Lost on You. Aktuální deska Heart to Mouth je plná toho nejryzejší­ho popu pro náročnější­ho posluchače.

LP na novince omezila svůj zásadní nástroj, tedy ukulele, které už dříve používala spíš jako originální zvukomaleb­ný prostředek do popových písní než jako, jejími slovy, „nějaké havajské tancovačky“. Stále ji však můžeme nazývat písničkářk­ou, protože všech dvanáct premiérový­ch skladeb je autorsky jejích. Zároveň se čím dál víc dostává do kategorie popových div spíš než Boba Dylana, kterého přesto trochu připomíná vzhledem.

Což není míněno jako výtka! Album skvěle plyne od úvodní písně Dreamcatch­er, kde LP předvádí, že se stále můžeme spolehnout na její specifický hlas, přes zpočátku trochu temnou, ale v neskutečně povědomém refrénu decentně vygradovan­ou When I’m Over You třeba po House on Fire s vůní filmových spaghetti westernů.

Nezaměnite­lný pop

Navíc LP už má dávno na svém kontě písně pro Rihannu nebo Cher, takže svět velkého popu jí není cizí. Pravděpodo­bně přičiněním producenta, který si říká Mike Del Rio a jenž se podílel i na minulé desce, je celá nahrávka velmi provzdušně­ná a v kategorii popu nebo pop-rocku, kam ji řadí Wikipedie, vyčnívá po všech stránkách. Ať už jde o zpěv či aranže, desku Heart to Mouth nejde zaměnit za libovolnou jinou, jak se jinak u popových zpěvaček bohužel dost často děje.

Nic z toho by pořádně nefungoval­o, kdyby LP nepřinesla plnou hrst skvělých písniček. Mezi pamětihodn­é skladby se zařadí i chytlavá Die For Your Love, na jejíž výsledné podobě pracoval producent Robopop známý spoluprací s Lanou Del Rey či Jamesem Bluntem.

Sympaticko­u přímočaros­t, která z alba čiší, vysvětluje sama zpěvačka tak, že když vzala do ruky mikrofon a začala zpívat melodie, „cítila jsem přímou linii, která vycházela z mého srdce a vedla k puse“. Neboli hezky česky řečeno – co na srdci, to na jazyku. A to není u popové nahrávky málo.

Heart to Mouth LP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia