MF DNES

Vánoční cesta do dluhové poradny

První tři měsíce po svátcích kontaktuje dluhovou poradnu až o třetinu víc lidí.

- Redaktorka MF DNES

Kristína Paulenková

PRAHA Návštěva bohatého Ježíška nebo Santa Clause může být zároveň pozvánkou pro pozdějšího, méně vítaného, hosta. U dveří může zazvonit exekutor.

Podle průzkumu agentury Stem/Mark pro Air Bank bude každý desátý Čech nakupovat dárky na dluh a v Praze tomu není jinak. Následně se někteří lidé dostanou do situace, kdy nebudou vědět, jak dluhy splácet.

Upozorňují na to například pracovníci Poradny při finanční tísni, která lidem v takových případech radí. „Zhruba o třicet procent se nám zvyšuje počet klientů bezplatné linky v lednu, únoru a březnu,“vysvětlil ředitel poradny David Šmejkal.

Ten dodal, že po svátcích lidé neřeší jen dluhy, které si udělali předvánočn­ími nákupy, ale také ty starší, na které během adventu odmítali myslet.

Pro Pražany je pozitivní zprávou to, že nárůst poptávky po službách dluhových poraden je v metropoli o něco nižší než třeba v severních Čechách či na severní Moravě.

„Počet klientů, kteří přicházejí s problémy po Vánocích, je v Praze a dalších větších městech o něco menší,“dodal. Podle Šmejkala důvodem může být to, že v metropoli mají lidé vyšší příjmy. Svou roli hraje možná i větší snaha pracovat s domácím rozpočtem.

Ale i tak je tu přes devadesát tisíc lidí, kteří své dluhy nezvládli. V Praze bylo podle Mapy exekucí za loňský rok 8,35 procenta obyvatel ve věku nad 15 let v exekuci, přičemž z těchto lidí musí více než polovina řešit tři a více exekucí.

Tlak okamžiku – 24. prosinec

Nutkání vzít si na vánoční dárky půjčku pramení podle ředitele poradny Šmejkala především z toho, že nákupy musí lidé zajistit do určitého data – tedy do 24. prosince. Když na účtu nemají peníze a dojdou i finance na kreditní kartě, vyřeší to jinak.

„Tlak jasného okamžiku blížících se Vánoc vede k tomu, že lidé zkusí úvěr nebo splátkový prodej,“vysvětlil. Podle něj jsou úvěry poměrně snadno dostupné a někteří lidé si chtějí užít vánoční atmosféru a obdarovat své blízké. Nejsou přitom naladěni na to, posadit se a spočítat, jaké má domácnost příjmy a výdaje. O nákupech se nerozhoduj­í racionálně, podle toho, zda na splátky mají. Vánoce na dluh tak mohou skončit až u exekutora. na poli spotřebite­lských úvěrů zlepšila. „Obchodníci mají touhu prodat co nejvíc zboží bez ohledu na to, zda na to zákazník má. Když to ale nebude splácet, dosáhne sankce, kterou může dostat, maximálně výše poloviny toho, kolik mu poskytli, a to je změna,“dodal Hůle. Před zavedením zákona v roce 2016 měli věřitelé možnost dávat dlužníkům takřka nesplatite­lné sankce.

Lidé mají pozitivní očekávání

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ??
Foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia