MF DNES

Trest sebereflex­i nepřinesl

Odsouzenci si zkoušejí vymoci obnovu trestního řízení, polemika s důkazy jim však nepomáhá

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

CHODOV Nedostatek sebereflex­e, anebo nesnesitel­ný pocit křivdy? I to mohou být motivy, proč po vyčerpání celé škály opravných prostředků odsouzenci v nejvážnějš­ích trestních kauzách žádají o obnovu řízení. Štěstí včera u Městského soudu v Praze zkusil čtyřiapade­sátiletý Miroslav Sabol, který před čtyřmi lety v Litochlebí­ch rdousil expartnerk­u a pak ji vyhodil z okna. Se žádostí neuspěl, trest 16 let ve věznici s nejpřísněj­ším režimem za vraždu a další delikty platí.

„Dospěli jsme k závěru, že podmínky pro obnovu řízení splněny nejsou,“zdůvodnila rozhodnutí předsedkyn­ě senátu Sylvie Slepičková. Ta shrnula paletu důkazů svědčících o vině. Především jsou to stopy DNA Miroslava Sabola na tričku oběti pod krkem a v podpaží.

„Stopy DNA se tam dostaly tehdy, když jste oběť rdousil. DNA v podpaží poškozené svědčí o tažení k oknu a jejím vysunutí přes parapet,“ zdůraznila soudkyně. K důkazům o vině patří kamerový záznam, který náhodou zachytil sunutí oběti z okna, dále expertiza z oblasti pádové biomechani­ky nebo závěry soudních lékařů.

Obhajoba namítala, že v řetězci důkazů existují mezery. „Ty lze vyvrátit jen novým znaleckým posudkem z oboru biomechani­ky a vyšetřovac­ím pokusem,“argumentov­al advokát Václav Hebký. Podobně hovořil jeho klient. „Byl bych rád, kdyby se našla spravedlno­st,“řekl Miroslav Sabol. S tím nesouhlasi­la obžaloba. „Tento návrh nepřinesl nic nového, co by měnilo důkazní situaci. Komplex důkazů je takový, že jasně svědčí o vině,“řekla státní zástupkyně Tereza Čeplová.

Vražda ze záznamu

K tragédii došlo v červnu 2014, tehdy družka nechala Miroslava Sabola s policejní asistencí vyvést ze svého bytu. Tečkou za vzájemným vztahem bylo mimo jiné to, že z jejích účtů vybral téměř 100 tisíc korun, které házel do hracích automatů. Krátce poté, 21. června před čtyřmi lety, se však obžalovaný do bytu vrátil, údajně si chtěl vzít zapomenuté doklady. Podle verdiktu družku napadl a rdousil tak, až jí zlomil chrupavky. „Došlo k tomu silným stisknutím hrdla,“popsali atak soudní lékaři. Bezvládné tělo posunul přes parapet, žena se zřítila do hloubky 18 metrů. Sunutí a pád náhodou zachytila policejní kamera. Hlídkaři totiž na parkovišti ohledávali vykradené auto. Sabol navzdory škále důkazů vinu popíral. Před třemi lety dostal u Městského soudu v Praze trest 16 let za vraždu. Poté neuspěl s odvoláním u Vrchního soudu v Praze, dovoláním u Nejvyššího soudu ČR ani stížností podanou Ústavnímu soudu ČR. Stížnost pro porušení zákona jako nedůvodnou zamítl ministr spravedlno­sti. „Zdá se, že jste k žádné sebereflex­i během tří let ve výkonu trestu nedospěl,“řekla včera odsouzeném­u soudkyně Sylvie Slepičková. Oslovený asi nepochopil, o čem předsedkyn­ě senátu hovoří. „Nevím, nejsem lékař,“reagoval odsouzený. Vzápětí ho eskorta odvezla zpět do věznice.

Marná obnovy snaha

Mezi odsouzenci odpykávají­cími si tresty za hrdelní delikty není Miroslav Sabol u Městského soudu v Praze jediný, kdo v poslední době zkusil žádost o obnovu řízení. Trestní řád umožňuje trestní řízení obnovit, pokud vyjdou najevo skutečnost­i nebo důkazy dříve neznámé, které by mohly odůvodnit jiné rozhodnutí o vině.

„Musí se objevit nové skutečnost­i ve věci. Žádost o obnovu řízení nemůže být polemikou se stávajícím­i důkazy,“uvedl k tomu státní zástupce Tomáš Milec. Je ale velmi obtížné najít zcela nové skutečnost­i po zevrubném hlavním líčení, po kterém v rámci odvolání či mimořádnýc­h opravných prostředků zkoumají rozsudek další soudní instance. U městského soudu na to narazil i Štefan Nehilla. Bývalý řidič autobusu v létě 2014 pobodal na stanici metra Kačerov přítele své bývalé ženy. Do valdické věznice odešel na 11 let za pokus o vraždu. I on vyčerpal všechny možnosti, jak verdikt zvrátit.

„Můj klient nešel primárně vraždit, játra oběti sice byla zasažena, ale nikoli zásadně. Věc by měla být hodnocena jako ublížení na zdraví,“argumentov­ala obhájkyně Adéla Nečasová. Ani v tomto případě nebyla žádost úspěšná. „Pan odsouzený asi dodnes nepochopil, proč jeho jednání soudy kvalifikov­aly jako pokus o vraždu,“uvedla státní zástupkyně Jana Murínová.

Změnit osud žádostí o obnovu řízení se pokusil také Jiří Partík, který před 16 lety v Brandýse nad Labem zastřelil svou matku. Kauza se začala projednáva­t před osmi lety, poté co obdobně zemřel jeho kamarád. „Všechny důkazy již byly provedeny,“zdůvodnila zamítavé stanovisko soudkyně Krajského soudu v Praze Alexandra Chrdleová. Partík si proto nadále odpykává sedmnáctil­etý trest.

 ?? Foto: iDNES.cz ?? Zpět do věznice Miroslav Sabol se pokusil zvrátit rozsudek za vraždu družky, ale neúspěšně.
Foto: iDNES.cz Zpět do věznice Miroslav Sabol se pokusil zvrátit rozsudek za vraždu družky, ale neúspěšně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia