MF DNES

Připravíme jim slušnou peřinku

Premiéra v Česku: do Prahy najíždějí koně za stovky milionů. Jaký servis se šampionům chystá?

- Sportovní reportér MF DNES

Miroslav Němý

Povrch pod teniskami příjemně pruží. Venku fučí prosincový severák, zato tady je příjemně, teplo tak akorát. Potud se popis neliší od jiných příprav elitních sportovníc­h akcí – jen se zrovna čekalo na dovážku nejvybraně­jšího sena.

Do Prahy dorazil nový, dosud nepoznaný svět. Ve čtvrtek začíná v O2 areně klání Global Champions Prague PlayOffs 2018. Setkání těch nejlepších parkurovýc­h jezdců včetně týmu Prague Lions, za který jezdí i Anna Kellnerová, dcera známého miliardáře.

Závodních koní tu bude přibližně 180. „Jejich celkovou cenu si ani netroufám odhadnout. To bych už nespala vůbec,“usměje se sportovní ředitelka závodu Klára Damborská.

Kopyta na nadlehčené­m písku

Závodit ještě nemá klisna Catch Me If You Can, kterou Petr Kellner podle nepotvrzen­ých informací pořídil dceři za čtvrt miliardy korun (a přeplatil tím Billa Gatese) – aby se jezdec se zvířetem sžil, potřebuje dostatek času. A v Praze nikdo nehodlá experiment­ovat; už proto, že na prize money se rozdá 11,5 milionu eur, asi 300 milionů korun.

A tak mají být podmínky dokonalé, o což se momentálně v největší hale v Česku a v jejím okolí snaží.

„Všechno musí být na nejvyšší špičkové úrovni,“říká předseda organizačn­ího výboru Jan Andrlík. „Stáje jsou vytápěné, s elektřinou, teplou vodou. I se sprchami pro koně.“

U obřích bílých stanů na parkovišti u arény v pondělí hlučela jen pracovní technika; řehtání koní se přidá dnes, kdy do Prahy dorazí první z nich. Na šampiony čekají stájové boxy o rozměru třikrát tři a půl metrů. „Každý kůň dostane pět balíků pilin, jeden má asi 20 litrů, pod pilinami je ještě koberec. Budou mít připraveno­u slušnou peřinku,“ukazuje Damborská.

Nejlepší možný má být také povrch přivezený kamiony z německého Lipska. Nesmí klouzat, nesmí studit. Dobře se po něm šlape i člověku: původní asfalt je nejprve vyrovnán vrstvou štěrku, na něm leží geotextili­e a pak 17 centimetrů písku. Vše je prokropeno vodou se snahou o maximální pružnost. „Písek je speciální, křemičitý. Smíchaný s vlákny, co celý povrch v podstatě nadlehčí,“dodává Andrlík.

Je věda zařídit drahocenný­m zvířatům ideální podmínky, vždyť souhrnná hodnota tolika koní by se měla pohybovat v řádu miliard korun. A stejně důležité je, aby k nim nemohl nikdo nezvaný.

Na kontrolu prosím

První ochranný perimetr začíná už na Českomorav­ské ulici. Do stájí by měl umět proniknout snad maximálně Ethan Hunt z Mission Impossible. „Zabezpečen­í jsou velmi důkladná a silná. Máme velmi zdatnou ochranku,“tvrdí Andrlík. Netýká se to samozřejmě jen pražské akce, pravidla jsou takto nastavená Mezinárodn­í jezdeckou federací. Oblastí je hned několik.

„Pro jezdce i koně musíme zabezpečit klid, aby se mohli soustředit. I koně musí spát, proto ve stájích nesmí být velký ruch,“popisuje sportovní ředitelka závodu.

K tichu se přidává bezpečí. Vstup je povolen pouze následujíc­ím. „Do stájí mohou jezdci, ošetřovate­lé, partneři jezdců, rozhodčí, majitelé koní a organizáto­ři,“vypočítává Damborská. „Také je velmi důležité hlídat krmivo, kontrolují to stevardi i ošetřovate­lé. Kvůli tomu, aby do stáje nepřišli cizí lidé a koním třeba i omylem nedali něco, co nemají jíst.“

O klisny, hřebce a valachy je postaráno jako na špičkové klinice.

„Koně procházejí veterinárn­í přejímkou, když je přivážejí. Ještě než se vyloží, aby vůbec mohli vystoupit z auta,“doplňuje. Zkontroluj­í se platná očkování i krevní testy na infekční anémii, kterou Damborská z pohledu jejího sportu označuje za „specialitu České republiky“.

Pak koně smějí do stájí, ale ještě ne do haly: „Musí absolvovat veterinárn­í přejímku, před týmem veterinářů musí projít krokem a naklusat. Kůň se tak klinicky posuzuje, zda je zdravý a schopný závodit.“

Pro to se dělá maximum. Teplota ve stájích se bude konstantně pohybovat mezi 10 a 12 stupni. Seno je pečlivě vybírané, nejvyšší kvality. „Peřinka“má mít kvalitu pětihvězdi­čkového koňského hotelu.

Jeho návštěvníc­i ostatně jsou zvířecími celebritam­i sportu.

 ?? Foto: MAFRA Foto: pragueplay­offs.com ?? Ještě v neděli večer tu vrcholilo florbalové MS, včera už se hala chystala na elitní parkur. Anna Kellnerová Elitní česká parkurová jezdkyně.
Foto: MAFRA Foto: pragueplay­offs.com Ještě v neděli večer tu vrcholilo florbalové MS, včera už se hala chystala na elitní parkur. Anna Kellnerová Elitní česká parkurová jezdkyně.
 ??  ??
 ??  ?? Měnící se O2 arena
Měnící se O2 arena
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia