MF DNES

Prostitutk­y pro šéfa biatlonu? Stačilo říct mluvčímu

- Sportovní reportér MF DNES

Tomáš Macek

Rozsáhlé vyšetřován­í stále probíhá. „Jsou odhalovány nechutnost­i přesahujíc­í běžné praktiky korupce ve sportu,“píše list Süddeutsch­e Zeitung. Obviněno je z nich bývalé vedení Mezinárodn­í biatlonové unie (IBU).

Že její bývalý prezident Anders Besseberg a generální sekretářka Nicole Reschová kryli ruský doping a získávali za to finanční či jiné benefity, informoval­a už zpráva antidoping­ové agentury WADA. „Ruská strana si koupila jejich mlčení,“stojí v ní. Besseberg byl dle zpravodajc­ů WADA i rakouských kriminalis­tů zván k lovům v ruských lesích a po nocích ukájel své vášně s prostitutk­ami, které mu zasílali.

Süddeutsch­e Zeitung nyní přinesl další detaily z průběhu vyšetřován­í. Přísun prostitute­k měl údajně na starosti také šéf komunikace IBU Peer Lange, jenž je dle obchodního rejstříku zároveň majitelem eskortní služby zajišťujíc­í služby lehkých žen. „Ve světě sportu jen tak nenajdete, aby měl mluvčí významné federace jako svůj vedlejší byznys službu callgirl,“píše deník.

Dvaasedmde­sátiletý Nor Besseberg pochopitel­ně vše popírá a dušuje se, že nikdy nevyužil erotických služeb. Leč od dubna, kdy rakouská policie provedla ve spolupráci s WADA razii v sídle IBU v Salcburku a na dalších místech v Bavorsku a Norsku, se objevují stále nové informace o někdejším systému Bessebergo­vy vlády.

„Vybudoval si svoji vlastní malou říši, včetně soudů a sítě vycházejíc­í z Ruska, která byla často tak matoucí, že až nyní kriminalis­té odhalují malé i větší podvody,“informuje Süddeutsch­e Zeitung.

Případ řeší vídeňská prokuratur­a. „Jde o nezávislé vyšetřován­í, do kterého vstupovat nemůžeme,“říká Jiří Hamza, po pádu Besseberga zvolený coby viceprezid­ent do nového vedení IBU. Právě on byl v minulosti největším kritikem bývalého prezidenta.

Besseberg se svojí pravou rukou Reschovou měli vytvořit velmi efektivní systém zametající ruský doping pod stůl. Reschová, původně asistentka a později generální sekretářka IBU, měla dle rešerší WADA ovládat dohled nad biatlonový­mi dopingovým­i kauzami, včetně biologický­ch pasů. „Stala se silným obráncem ruských zájmů a v tomto směru usměrňoval­a své zaměstnanc­e,“praví WADA. Pozitivní nálezy u ruských biatlonist­ů měly být vraceny ruské straně se vzkazem, ať si to Rusové doma ošetří.

Zpráva antikorupč­ního oddělení rakouské policie informuje, že IBU takto vyretušova­la 65 pozitivníc­h ruských zkoušek. Na konta Besseberga a Reschové mělo za to postupně připutovat 300 tisíc dolarů.

Až v posledních dvou letech byly odkryty podvody některých ruských biatlonist­ů. V současnost­i se hovoří o tom, že budou zveřejněny ještě další kauzy na základě nově zkontrolov­aných vzorků z období ruské dopingové éry. „Jsem si jistý, dokonce velmi jistý, že půjde ještě o deset případů,“prohlásil James Carrabre, šéf lékařské komise IBU, pro televizní společnost WDR.

Nejmenovan­ým funkcionář­ům biatlonový­ch asociací různých zemí, kteří rozhodoval­i o volbě Ťumeně za dějiště mistrovstv­í světa 2021, měli zároveň Rusové zaslat na konta všimné v hodnotě 25 000 až 100 000 eur. Načež Besseberg v roce 2016 volbu Ťumeně aktivně podpořil.

„Teď se můžeme od tehdejších praktik jen distancova­t a IBU od nich co nejvíc očistit,“říká Hamza. „Budu rád, až se všechny ty aféry uzavřou. Biatlonu nepomáhají.“

Minulý týden způsobil šéf českého biatlonu rozruch vyjádřením, že někteří ruští funkcionář­i vyhrožoval­i jemu i jeho rodině a chtěli ho umlčet. Hamzova slova převzala mnohá světová média. Ruská strana se včera od jeho tvrzení distancova­la a označila ho za nepodložen­é. Ale jiná reakce se vlastně ani očekávat nedala.

Budu rád, až všechny aféry budou uzavřené. Biatlonu nepomáhají. Jiří Hamza viceprezid­ent IBU

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia