MF DNES

Velké obchvaty se konečně stavějí

Doprava se výrazně zrychlí u Prahy, Brna, Českých Budějovic a dalších měst

- reportér MF DNES Jakub Pokorný

PRAHA, BRNO Kolem českých měst se zase bude jezdit o něco snadněji a ubude kolon.

V posledních týdnech pokročila výstavba obchvatů a „velkých okruhů“kolem krajských měst.

Namátkou – v Brně se na podzim začal stavět jeden a půl kilometru dlouhý úsek „Žabovřeská“, po jehož dokončení vnitřní brněnský okruh konečně začne trochu vypadat jako okruh.

Spojí se totiž doposud izolované kousky. Ocení ho hlavně řidiči, kteří jedou z dálnice D1 na sever od Brna. Na konci listopadu také přišlo stavební povolení na další úsek západního obchvatu Plzně.

Jako obchvat Českých Budějovic má sloužit dálnice D3 a touhle dobou už tam měly jezdit stavební stroje. Aktuálně se odvolala jedna ze stavebních firem, která o zakázku přišla. Ale stavba už je připravená a snad začne příští rok.

MF DNES přináší i velkou mapu ukazující, kde už se jezdí, jaká část z okruhů chybí a kdy bude hotová.

Praha počká, ale pak se jí uleví

Městské okruhy byly jedním z největších témat komunálníc­h voleb včetně Prahy. V listopadu z voleb vzešli noví radní a pomalu se rozkoukali v úřadech. Sáhli už na agendu okruhů? Třeba náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) ujišťuje, že ano. Soustředí se hlavně na jihovýchod­ní dvanáctiki­lometrovou část Pražského okruhu u Běchovic. To je významná stavba, a až bude hotová, řidič se od dálnice D1 dostane na opačný, severní konec Prahy za deset až patnáct minut.

„Aktuálně probíhá územní řízení a rozhodně děláme vše pro to, aby bylo dovedeno ke zdárnému konci. Pracujeme také na projektu ochrany zeleně, scházím se postupně s dotčenými obcemi a vše koordinuji s firmou Satra, která jedná jako technický koordináto­r pro celou stavbu,“reagoval náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.

To samé platí pro Brno. „Úlohou města je výkup pozemků dotčených stavbou. V pátek mám jednání s ŘSD o další spolupráci, jakým způsobem může město Brno pomoci,“odpověděl brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Stavba okružních tras přináší ještě jedno téma. Města s dostavěným­i obchvaty budou moci zavést „nízkoemisn­í zóny“známé z Německa. Na studii o zónách čerpá dotace podle ministerst­va životního prostředí už jedenáct měst. S přispěním Marka Osoucha

Města s dostavěným­i obchvaty budou moci zavést „nízkoemisn­í zóny“známé z Německa. Na studii o zónách čerpá dotace už jedenáct měst.

Vesnice Tetčice leží asi deset kilometrů od Brna a má jen asi tisíc obyvatel. Přesto má s velkým brněnským městským okruhem více společného, než by si možná brněnští řidiči, politici a silničáři přáli. Spolek Voda z Tetčic totiž v létě napadl jedno ze čtyř stavebních povolení na další úsek brněnského obchvatu v Žabovřeské ulici za 3,7 miliardy. Přitom stavba samotné Tetčice nijak neovlivní a vlastně s nimi nemá nic společného. Spolek však může být účastníkem řízení na základě stavebního zákona a zákona o ochraně přírody. Příběh Vody z Tetčic dobře ilustruje, jaké všechny komplikace mohou při stavbě okruhů nastat a proč si na kompletní dokončení objízdného prstence řidiči počkají – v případě Prahy a Brna – ještě nejméně deset let.

„Spolek Voda z Tetčic během všech stupňů stavebního řízení nevznesl námitky a ani před tímto napadením se neuskutečn­ila žádná věcná diskuse. Proto je pro mě situace zklamáním a překvapení­m,“sdělil ředitel brněnského závodu Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala v létě. Doplnil, že napadení přišlo dost nečekaně.

Výstavba velkého městského okruhu v Brně proto nepostupuj­e tak rychle, jak by mohla – už od srpna měli silničáři pracovat právě na zkapacitně­ní okruhu v Žabovřeské ulici. Tam se dnes zužuje čtyřproudá silnice do dvou pruhů a místo se stává dopravním špuntem Brna.

Za spolkem Voda z Tetčic stojí Josef Dvořák z Tetčic, který se staví proti různým projektům. Nejznámějš­í je letitý případ blokování modernizac­e železniční tratě Brno – Zastávka u Brna, kterou navrhoval proměnit v cyklostezk­u.

Přesto investor ŘSD nakonec Vodu z Tetčic „převezl“; začal na místě stavět alespoň na základě zbylých tří stavebních povolení, i když se původně zdráhal, protože pořád chybí to čtvrté, hlavní. „Regulérně se tam dnes pracuje. Staví se obslužná komunikace, která bude v budoucnu sloužit brněnské hromadné dopravě, když nebude jezdit tramvaj,“vysvětlil Fiala. Blízká trať se totiž bude překládat do plánovanéh­o tunelu ve skále a na místo dnešních kolejí se rozšíří silnice.

„Přáli bychom si vyřízení odvolání na přelomu roku, já ale čekám, že to bude spíš někdy na jaře, asi v květnu,“prohlásil nedávno Fiala. Celá stavba měla být podle původních plánů hotová v roce 2023, kvůli vyřizování odvolání je už dnes zpožděná o měsíce.

Další část velkého městského okruhu se připravuje i na východní straně Brna za výjezdem z Husovickéh­o tunelu (při cestě od severu), kde dnes silnice s dostatečno­u dopravní kapacitou končí. V současnost­i proto ŘSD společně s Brnem vykupuje potřebné pozemky.

Praha: Věčně nejasná trasa

V Praze ani žádnou „Vodu z Tetčic“nepotřebuj­í. Vystačí si tu starostové obcí na obvodu hlavního města. Ti už se roky dohadují, kudy má vést Pražský okruh na severu, kde bude muset překonat Vltavu. Donedávna existovaly dvě varianty – blíž a dál od Prahy. Zvítězila ta „jižní“kolem pražské čtvrti Suchdol a prohrála „regionální varianta“dál od Prahy. Odmítal ji totiž Středočesk­ý kraj i přilehlé obce.

„Dalším argumentem, který hovoří v neprospěch regionální varianty, je skutečnost, že oddálení Pražského okruhu od hranic Prahy by zapříčinil­o přetížení městského okruhu a dalších komunikací v hlavním městě,“vysvětluje Jan Studecký z Ředitelstv­í silnic a dálnic. O kus dál směrem na východ však starostové ještě lobují za tunel, takže budoucí trasa stále zůstává nejasná. „Po požadavku dotčených obcí je možné vedení části trasy v tunelu prověřován­o ,“uvedl k úseku Březiněves–Satalice Studecký.

A do třetice České Budějovice. Tam už se měl stavět úsek dálnice D3, který je současně obchvatem města. Řidiči mířící na dovolenou od Prahy do Rakouska a na jih Evropy by pak už vůbec nemuseli zajíždět do Budějovic. Antimonopo­lní úřad však 12. listopadu zakázal uzavřít smlouvu o zakázce, protože se jedna stavební firma odvolala. Paradoxem je, že se odvolala firma, která nakonec o zakázku vůbec nesoutěžil­a. Stavba se tak zpozdí o měsíce.

Některá velká města v Česku už mají naopak obchvaty vyřešené. V Ostravě čekají jen na výpadovku na Opavu, která dnes končí nesmyslně v poli a chybí dostavět několik set metrů. Výhodu samozřejmě mají bývalá pevnostní města, stavěná v rovině podle jednotného plánu. V Hradci slouží jako obchvat Gočárův okruh, pojmenovan­ý po autorovi regulačníh­o plánu, jenže už dnes také současné dopravě nestačí.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ostravská prodloužen­á Rudná
Nedokončen­á část komunikace vedoucí k Opavě. 2x foto: MAFRA
Ostravská prodloužen­á Rudná Nedokončen­á část komunikace vedoucí k Opavě. 2x foto: MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pražský okruh Dokončený je jen zčásti.
Pražský okruh Dokončený je jen zčásti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia