MF DNES

Mayová zoufale objíždí Evropu. Marně

Theresa Mayová chce v odchodové dohodě „další záruky“. Evropa ji znovu otevírat nehodlá

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN, BRUSEL Touto dobou už mělo být jasno, zda britský parlament schválil nebo zamítl dohodu ohledně vystoupení Británie z Evropské unie. Jasné ale ohledně brexitu a toho, co Britové vlastně chtějí, není vůbec nic.

Poté, co v pondělí britská premiérka Theresa Mayová úterní hlasování dolní komory parlamentu narychlo odvolala, narůstá chaos s blížícím se datem brexitu geometrick­ou řadou. Na Mayovou míří kritika ze všech stran, sílí také tlak na její rezignaci. Ta ale trvá na svém: brexit bude, a to za každou cenu, bez ohledu na důsledky.

Bylo téměř jisté, že poslanci by dohodu o brexitu, výsledek osmnácti měsíců jednání popsaný na 575 stranách, s přehledem zamítli. Pro Mayovou by to byla obrovská prohra a dost možná i její konec. A zatímco nedokázala o své dohodě přesvědčit ani vlastní poslance, zkoušela to včera ještě narychlo v Evropě, když objížděla hlavní města a zástupce vlád. Její cíl? Získat ohledně brexitové dohody „další záruky“.

Během jednodenní­ho schůzkovéh­o maratonu se včera ráno setkala s nizozemský­m premiérem Markem Ruttem, poté v poledne v Berlíně s kancléřkou Angelou Merkelovou a nakonec v Bruselu s předsedy Evropské rady a komise Donaldem Tuskem a Jean-Claudem Junckerem. Ti všichni ovšem říkají: Dohoda je jasně daná, otevírat ji znovu nebudeme.

Britský parlament bude zřejmě o dohodě hlasovat až v nejzazším možném termínu v polovině ledna. Pokud ji nepřijme, bude hrozit, že nastane zejména pro Británii značně nepříjemné a nevýhodné řešení, takzvaný tvrdý brexit.

LONDÝN „Hlasování v parlamentu o brexitové dohodě by skončilo porážkou,“řekla bez obalu britská premiérka Theresa Mayová během svého pondělního projevu před poslanci. Ti se tomu hlasitě a od srdce zasmáli.

Odložení klíčového hlasování o dohodě, na níž závisí budoucnost Británie po březnu 2019, tedy poté, co vystoupí z Evropské unie, je dalším prvkem v tragikomed­ii zvané brexit.

Nejsmutněj­ší postavou v této hře je ovšem sama Mayová. Ač v referendu, které kvůli svým osobním ambicím vyvolal její předchůdce David Cameron, hlasovala pro setrvání Británie v EU, nedlouho poté zcela změnila názor a drží se ho doteď. „Brexit je brexit“a „musíme naplnit rozhodnutí lidu“jsou její dvě nejčastějš­í fráze posledního roku a půl. Právě i kvůli nim jí Britové přezdívají Maybot, neboli robot Mayová.

Brusel: Už jsme řekli své

Hned včera Mayová navštívila nizozemské­ho premiéra Marka Rutteho a německou kancléřku Angelu Merkelovou.

Ani toto setkání nezačalo úplně šťastně. Mayová se dlouhých třináct vteřin nemohla dostat ze zamčeného auta, zatímco na ni Merkelová v dešti čekala na červeném koberci před budovou berlínskéh­o kancléřstv­í.

Osobně se včera Mayová sešla také s vedením Evropské rady a Evropské komise. Ty všechny se snažila přesvědčit, aby EU znovu otevřela 575stránko­vý dokument odchodové dohody a poskytla jí ohledně brexitu „další záruky“.

To evropská strana kategorick­y vylučuje. Británii jsou sice ochotni vyjít vstříc, ale ne na úkor vlastních zájmů. Jako silnější strana si navíc Unie může hlídat své zájmy mnohem snáze než Britové.

Jedním z velkých problémů pro britské poslance je takzvaná irská pojistka, která zaručuje, že hranice mezi Severním Irskem jako součástí Británie a Irskou republikou jako členským státem EU zůstane volně propustná jako dosud. Tato pojistka ale v důsledku může znamenat i to, že pro Severní Irsko bude platit odlišný režim než pro zbytek Británie a hranice tak de facto povede v Irském moři.

O tomto problému se nicméně ví od samého počátku – i o tom, že je ke spokojenos­ti všech stran v podstatě neřešiteln­ý.

Brexit jako stolní hra

Problemati­ka brexitu už je natolik komplexní, že o ní vznikají interaktiv­ní mapy a „jízdní řády“. A zároveň je natolik absurdní, že si z ní i seriózní zpravodajs­ké servery pro odlehčení stále častěji dělají legraci.

Tak třeba The New York Times. Podrobný graf popisuje všechny varianty dalšího vývoje včetně té, že se Mayová po prohraném hlasování v parlamentu „začne modlit ke všem svatým“.

Server Politico pak na téma brexit vydal jednoducho­u parodickou stolní hru. V instrukcíc­h píše: „A žádné podvádění! (Ledaže byste byli Michael Gove.)“

Jedna vcelku realistick­á desková hra simulující jednání mezi Británií a EU už nicméně také vznikla a je v prodeji. Její autoři varují: „Funguje celkem dobře. Ale pozor, dokáže v lidech probudit to nejhorší, co v nich je.“

 ?? Foto: Reuters ?? Před pádem? Ministersk­á předsedkyn­ě Theresa Mayová by už měla odstoupit, myslí si stále více Britů.
Foto: Reuters Před pádem? Ministersk­á předsedkyn­ě Theresa Mayová by už měla odstoupit, myslí si stále více Britů.
 ?? Foto: Reuters ?? Pod tlakem Kritika premiérky Mayové vzrůstá.
Foto: Reuters Pod tlakem Kritika premiérky Mayové vzrůstá.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia