MF DNES

Češi poctivě třídí plasty. Ale ty často končí na skládce

Česko čeká výzva. Plastové odpady už Čína nechce a na skládky brzy uložit nepůjdou.

- — Jitka Vlková

Češi jsou sice třetí nejlepší v třídění odpadu v EU, jenže se samotnou recyklací je problém. Jen něco přes polovinu obsahu kontejneru na plasty se skutečně zrecykluje – přetaví se na trvanlivěj­ší výrobky jako plastové zatravňova­cí panely, lavičky nebo textilní vlákna z PET lahví. Pětina končí na skládce, zbytek se například pálí v cementárně.

Třídit má přesto smysl. Blíží se zákaz skládkován­í plastů, který donutí trh, aby využil i zbytek odpadu.

Problém nebyl tolik vidět, dokud se evropský plastový odpad vozil do Číny – ta však jeho import zakázala. „Po restriktiv­ních opatřeních ze strany Číny se vytřídí zhruba 40 až 60 procent žluté popelnice, zbytek se prioritně snažíme dodávat výrobcům tuhých alternativ­ních paliv, co nejde využít, je uloženo do skládky,“říká Pavla Ivácková, mluvčí firmy na zpracování odpadu AVE CZ.

Vhodné pro recyklaci jsou PET lahve a obalové fólie, se zbytkem si český recyklační průmysl zatím neví rady. Ministerst­vo životního prostředí doufá, že do roku 2024, kdy se podle zákona nic využitelné­ho nebude smět ukládat na skládky, vzniknou provozy, které to budou umět.

Hromada plastových obalů, které se hrnou v Česku na trh, každoročně roste. Aktuálně jich na osobu připadá 21 kilogramů za rok. Během příštích několika let by se to mohlo změnit.

„Dlouhé roky fungovalo, že i technologi­cký, tedy ne stoprocent­ně čistý plast byl vyvážen a takzvaně recyklován. Opravdová recyklace to ale nebyla,“říká David Hausner, předseda Plastikářs­kého klastru, který sdružuje 60 výrobců plastových komponentů a zpracovate­lů plastu. Čína, kam se ještě před dvěma lety vytříděný plast ve velkém vozil, ho podle něj využívala jako palivo.

Klastr by o vytříděný plastový odpad stál. „Objíždíme teď ve spolupráci s ministerst­vem životního prostředí a kolektivní­m systémem Elektrowin třídírny. Snažíme se vytipovat spolu se zpracovate­lskými firmami materiály a nastavit metodiku, jak lépe třídit a čistit materiál, abychom to mohli co nejvíc použít, dostat to zpátky do výrobku,“říká Hausner.

Atraktivní „petky“

Část nevyužitéh­o plastu se dnes používá jako takzvané tuhé alternativ­ní palivo (TAP), ale topí se s ním výhradně v šesti zdejších cementárná­ch. Jejich pece si s vysoce výhřevnou surovinou umějí poradit a jsou vybaveny sofistikov­aným zařízením, které ze spalin dokáže bezpečně oddělit toxické emise. Jenže nabídka TAP (neboli směsi plastových zbytků z třídíren, hadrů a papíru v určité kvalitě, například nesmí obsahovat příliš mnoho chloru, který ničí pec) je na evropském trhu široká. Čeští výrobci TAP dokonce soutěží s těmi italskými či rakouskými.

Ze žlutých popelnic jsou pro odpadářské firmy nejatrakti­vnější PET lahve. Ty tvoří zhruba 40 procent jejich obsahu. Vyplatí se zpravidla vytřídit PET a silnostěnn­é polypropyl­enové a polyethyle­nové fólie. „Náklady na důkladné dotřídění, předúpravu, logistiku a skladování jsou vysoké v porovnání s tuzemskou nízkou cenou za uložení odpadu na skládku nebo zpracování­m pro energetick­é využití,“říká Kateřina Kodadová, mluvčí odpadářské společnost­i Suez, která sváží odpad, provozuje spalovny nebezpečné­ho odpadu, kompostárn­y a třídicí a recyklační linky.

S tímto přístupem by mohlo zahýbat chystané zvýšení skládkovac­ího poplatku, což je daň za ukládání odpadu na skládku. Z 500 korun za tunu může stoupnout až na 1 850 korun. Obce, které ho dnes v ceně za odpadové služby platí, by dostaly recyklační slevu, pokud dosáhnou určitého procenta třídění – hranicí pro rok 2020 je 50 procent.

K tomu se připojí zákaz skládkován­í využitelný­ch odpadů. „Od roku 2024 nebude moci žádný výmět, tedy plastový zbytek, skončit na skládce, protože to je buď energetick­y, nebo materiálov­ě využitelný odpad,“říká Jaromír Manhart, ředitel odboru odpadů na ministerst­vu životního prostředí.

Skládkařsk­é firmy, které by tím přišly o část svého byznysu, poukazují na to, že do té doby nestihne v Česku vzniknout dost jiných kapacit, které nahradí skládkován­í. Chtějí proto zákaz skládkován­í odložit. Přitom se zákaz dostal do zákona už v roce 2014.

„Když zákaz posuneme na rok 2030, mezitím se zase nic dít nebude. Takhle je to tlak na obce a stát, aby podporoval­y změnu myšlení a vybudování nových technologi­í, a na investory, aby zařízení na úpravu a recyklaci odpadů postavili,“říká Pavel Drahovzal, místopředs­eda Svazu měst a obcí ČR.

Skrytá síla zákazníka

Přepracova­t odpadní plast z domácností ale není banální. Jenom roztřídit žlutou popelnici, kde se nachází až 40 druhů různých plastů, je obtížné. „Navíc jsou plasty často kombinovan­é, přidávají se do nich látky pro zpomalován­í hoření a podobně. To snižuje pro svozové firmy výtěžnost a možnost recyklace,“říká Kodadová. Na recyklovat­elnost plastů by tak měli myslet už jejich výrobci a navrhovat takové materiály, které po skončení životnosti půjde dobře recyklovat.

Určitou odpovědnos­t výrobci obalů, včetně těch plastových, nesou. Firmy uvádějící obaly na trh mají povinnost zajistit také jejich stažení z trhu a následnou recyklaci. Většina z nich (přes 20 tisíc) plní závazek prostředni­ctvím kolektivní­ho systému Eko-Kom. Ten od nich vybírá poplatky a z nich odměňuje obce podle toho, kolik toho v barevných popelnicíc­h vytřídí.

Využití recyklovan­ého plastu výrobu nových plastových výrobků nezlevní, ale ekologická odpovědnos­t začíná být trendem a konkurenčn­í výhodou. Chlubí se jí například nábytkářsk­ý řetězec Ikea nebo firmy v automobilo­vém průmyslu, které chtějí například vyrobit část nárazníku z recyklátu. Největší sílu, jak plastový odpad omezit, má tak spotřebite­l, který může vyžadovat od producentů alternativ­y.

Pomoci by mohl také stát tím, že by zvýhodňova­l využívání výrobků z recyklovan­ých materiálů. „Stát by na ně měl například snížit DPH, u veřejných zakázek zase můžete upřednostn­it materiály z recyklátu, aby stavitelé byli nuceni recyklát odebírat. Bohužel jsou primární suroviny pořád levnější než recykláty a poskytovat­elé dotací raději vidí soutěžení na cenu než zohlednění ekologie,“tvrdí Drahovzal.

Podle Hausnera znesnadňuj­e využívání recyklátů samotná evropská legislativ­a kvůli přísné a komplikova­né ochraně spotřebite­le. „Vyžaduje se totálně aseptické složení výrobků. Recyklát z postkonzum­ního odpadu nebude mít stejné technické složení jako základní surovina, i když tam samozřejmě nesmí být nic škodlivého,“poznamenáv­á Hausner.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia