MF DNES

Uprchlíci z NDR žalují ČSSR

Chtěli se dostat z východního Německa na Západ. Jejich cesta skončila na českoslove­nských hranicích a trestem. Teď se případy vrací k soudu.

- Jitka Dolanská redaktorka MF DNES

Byli to obyčejní mladí lidé. Chtěli jen žít svobodný život, a tak se rozhodli, že z tehdejšího východního Německa odejdou přes Českoslove­nsko na vysněný Západ. Mnozí za to tvrdě zaplatili. Teď chtějí spravedlno­st. Jejich příběhy ožívají před soudy v celé republice. Naposledy v Chebu.

„Bylo 20. srpna 1974, když jsem se vydal vlakem ze Zwickau do Chebu. Měl jsem se tu sejít se svým otcem, který žil ve Spolkové republice Německo,“vzpomínal včera před chebským soudem sedmasedmd­esátiletý německý důchodce Ernst Dirk. Doma tehdy nechal manželku a dvě děti. „Už při jízdě vlakem jsem měl pocit, že mne někdo sleduje. V Českoslove­nsku mě pak po pasové kontrole český celník odvedl do zvláštní místnosti se zamřížovan­ými okny. Musel jsem se svléci do naha a začal výslech.“

Z jednoho dne sedm měsíců

Vězněm byl tehdy jen jediný den, následky však byly dalekosáhl­é. Hned odpoledne jej Češi předali k potrestání do Německé demokratic­ké republiky. Tady dostal sedm měsíců natvrdo za přípravu nezákonnéh­o překročení hranic. „Za tu dobu jsem vystřídal čtyři věznice. Pracoval jsem ve slévárně. Nejhorší byly noční šichty, ve čtyři ráno už jsem sotva pletl nohama. Nikoho nezajímalo, že to tehdy bylo jinak. Že přes hranice jsem vůbec nechtěl,“dodal.

Ještě o poznání hůř dopadl tehdy sedmnáctil­etý Gerd Müller z Reichenbac­hu i. V. Jeho příběh se začal psát 27. května 1967, kdy se rozhodl, že uteče na Západ. Hranice do Čech přešel u Hohendorfu a pokračoval dál k vysněnému cíli. Jenže přibližně tři stovky metrů od „čáry“jej zastavili pohraniční­ci.

„Hlídka došla k závěru, že se pokusil o ilegální přechod státní hranice do SRN, a vyjádřila obavu, že by mohl trestný čin dokonat. Gerd Müller byl uvězněn, vyslýchán a následujíc­í den předán do NDR, kde dostal 15 měsíců vězení. A to přestože nic neukradl, nic neprovedl, nikomu neublížil. Jen chtěl žít jinde,“popsal případ advokát Lubomír Müller, který jej před chebským soudem zastupoval.

„Zvolil jsem cestu přes Českoslove­nsko, protože se říkalo, že na hranicích mezi oběma německými státy jsou položené miny. Z toho jsem měl strach. Doufal jsem, že přes Českoslove­nsko to půjde líp,“vysvětlil Gerd Müller, proč se vydal do Spolkové republiky Německo oklikou. A dodal také, proč o soudní rehabilita­ci žádá. „Pro mne je důležité vědět, že jsem nevinný. Nechci být v České republice vedený jako pachatel jakékoli trestné činnosti,“uvedl.

To se mu splnilo. Chebský okresní soud včera ve všech projednáva­ných případech německých uprchlíků vydal usnesení o soudní rehabilita­ci. Vyhověl také žádosti jedenapade­sátileté Sabiny Schubert z Bad Münder, která se v roce 1988 pokoušela přejít hranice u Dolního Žandova na Chebsku, i čtyřiapade­sátiletého Mirko Bensona z Niederdorf­eldenu, kterého pohraniční­ci zastavili u Slatiny poblíž Chebu a české orgány jej patnáct dnů bez soudu věznily, mimo jiné v Plzni na Borech nebo v pražské Ruzyni.

Z NDR do NSR přes ČSSR

„Na panu Müllerovi se provinila tehdejší totalitní moc, která v Českoslove­nsku působila. Je důležité, aby všechny generace na území Německa i Čech o tom věděly, aby se to už nikdy neopakoval­o,“uvedl na závěr soudce Jiří Kutílek.

„Ti lidé byli u nás vězněni, ale nebyli souzeni. A jestliže byla vyslovena účast na soudní rehabilita­ci, je to potvrzení toho, že byli vězněni neoprávněn­ě. Podobných případů je v České republice zatím asi dvacet. Některé už jsou pravomocně rozhodnuty, jiné teprve čekají. Není ale vyloučeno, že jich bude přibývat. Takových lidí, kteří se neúspěšně pokoušeli dostat do svobodného Německa, jsou tisíce. Kdybych to měl říci slovy Ivana Mládka, tak z NDR do NSR se nejlépe utíkalo přes ČSSR,“naznačil advokát Müller. Doplnil, že pokud se podaří dosáhnout u soudu rehabilita­ce, má jeho klient nárok na odškodnění. Jedná se o částku 2 500 korun za den věznění.

„Z toho vyplývá, že ve všech těchto případech jde především a zejména o tu morální satisfakci,“doplnil Müller.

V předcházej­ícím měsíci rozhodoval o podobných kauzách také Okresní soud v Domažlicíc­h. Tady uspěla s návrhem na rehabilita­ci i první žena těchto procesů, pětašedesá­tiletá Regina Weise, která nyní žije v Dánském království.

Ta se ještě jako Regina Fischer pokusila přejít hranici u Domažlic v létě roku

1983. Spolu s ní uspěl u Domažlické­ho soudu také devětačtyř­icetiletý Joerg

Hagl a čtyřiapade­sátiletý Jens

Werner.

Pro mne je důležité vědět, že jsem nevinný. Nechci být v České republice vedený jako pachatel jakékoli trestné činnosti.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Martin Stolař, MAFRA ?? Rehabilita­ce Gerd Müller (vpravo) se na Česku domáhá morální rehabilita­ce.
Foto: Martin Stolař, MAFRA Rehabilita­ce Gerd Müller (vpravo) se na Česku domáhá morální rehabilita­ce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia