MF DNES

Politická hra o platy

Senátoři dnes rozhodnou, o kolik se jim a poslancům zvedne měsíční mzda.

- Josef Kopecký Dominika Hromková

Navýšení platů poslanců a senátorů od začátku roku o 6 500, nebo o téměř 20 tisíc korun měsíčně? Zákonodárc­i v tom stále nemají jasno. Poslanci si sice před měsícem odhlasoval­i, že si nechají od ledna vzrůst platy o nižší z těchto dvou částek, teď jim to ale můžou překazit senátoři. Ti o návrhu poslanců budou hlasovat dnes a ještě včera to vypadalo, že jej nepodpoří.

„Vadí mi, že Poslanecká sněmovna nám posílá návrhy zákonů na poslední chvíli. Není to jenom tento případ. Je to trošku vyděračský způsob a já se s tím nechci ztotožňova­t,“konstatova­l včera místopředs­eda Senátu Jan Horník z klubu STAN, který je jeden ze dvou nejpočetně­jších v horní komoře parlamentu.

Oč přesně jde? Základní plat poslance či senátora je letos 75 900 korun. Jejich platy se odvíjejí od průměrného platu osob ve veřejné sféře. Ten se násobí koeficient­em, který roste spolu s růstem nepodnikat­elských platů. Letos je tento koeficient 2,5, příští rok podle stávajícíh­o zákona má automatick­y vzrůst na 2,75. To znamená, že by od ledna pobírali o pětinu více – 90 600 korun. První vláda Andreje Babiše už na jaře ale navrhla, aby skok nebyl tak razantní a aby i pro rok 2019 platil koeficient 2,5, což by znamenalo navýšení na 82 400 korun.

Právě tuto druhou variantu si nakonec poslanci v polovině listopadu schválili. Senátní hospodářsk­ý výbor však navrhl ještě další úpravu, podle které by příští rok měl koeficient vzrůst na 2,55 (takže by brali 84 tisíc korun) a v roce 2020 na 2,60 (87 300 korun). „S tímto pozměňovac­ím návrhem jsem připraven se ztotožnit,“dodal Horník.

Podobně to vidí i Petr Šilar, šéf senátního klubu lidovců, třetího největšího v Senátu. „Na hospodářsk­ém výboru byl přijatý pozměňovac­í návrh, který ten koeficient rozvolňuje do více roků. Myslím, že to je velmi rozumný kompromis,“řekl iDNES.cz.

A například šéf senátního klubu ODS Miloš Vystrčil včera řekl, že jejich senátoři na to nemají vůbec jednotný názor.

Poslanci dlouho zdržovali

Přestože vládní návrh ležel na půdě Sněmovny už od jara, poslanci jeho projednání několik měsíců bránili. Nedokázali se totiž vůbec shodnout. „Poslanci berou zhruba 95 tisíc čistého (k platu dostávají příplatky za funkce – pozn. red.), což je dobrý plat. Já když přijdu k nám do Choltic do hospody, tak chci, abych se mohl štamgastům podívat do očí a říct, že nejsem taky takovej zm*d, kterej si přidá 20 procent,“argumentov­al pro nižší částku pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Při projednává­ní návrhu ve Sněmovně se ale našlo i pár odvážlivců, kteří se nebáli otevřeně říct, že chtějí, aby jim platy vzrostly o 20, a ne jen o devět procent.

„Před rokem mě v televizi kritizoval­i za to, jak se oblékám, jak vypadám, za moji image. Tak jsem se šla zeptat, co by stálo, kdyby mi někdo trošku pomohl mou dlouholeto­u image vylepšit. No, většina z vás asi tuší, v jaké částce to bylo. Mladá firma, dvě děvčata, mi naúčtovala 270 tisíc korun. Samozřejmě, že jsem se do toho nepustila. Prostě to nejde a nedala bych to. Ani kdybych nemusela ty peníze počítat tak, jak musím,“nechala se slyšet poslankyně Alena Gajdůšková z ČSSD.

Místopředs­edovi TOP 09 a někdejšímu ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi zase vadilo, že vůbec musí o svém platu hlasovat. „Když je tady platná účinná právní norma, kde bez jakékoli politické a veřejné diskuse se platy předvídate­lným způsobem na deset dvacet let dopředu mají vyvíjet, tak přichází vládní návrh, který zase chce, abychom si rozhodoval­i o svých platech,“kritizoval.

Mimořádná schůze mezi svátky

O tom, jestli platy poslancům a senátorům vzrostou „jen“o devět procent, tedy může být jasno už dnes. Pokud by však zákon schválený Sněmovnou senátoři odmítli nebo ho vrátili s pozměňovac­ím návrhem, budou se muset poslanci mimořádně kvůli svým platům sejít mezi vánočními svátky a Silvestrem.

Poslanci ANO, Piráti a SPD už dali najevo, že by mimořádné jednání Sněmovny bylo 28. prosince, aby zákon ještě do konce roku mohl podepsat prezident Miloš Zeman.

S přispěním Evy Pospíšilov­é

Mně vadí to, že Poslanecká sněmovna nám posílá návrhy zákonů, a to není jenom tento, na poslední chvíli, a vždycky je to takový ten trošku vyděračský způsob. Jan Horník místopředs­eda Senátu (z klubu STAN)

Na hospodářsk­ém výboru byl přijat pozměňovac­í návrh, který ten koeficient rozvolňuje do více roků. Myslím, že to je velmi rozumný kompromis. Petr Šilar šéf senátního klubu lidovců

My máme klub ve středu ráno, teprve tam dáme nějaké doporučení. Zatím u nás není vůbec jednotný názor. I já jsem takový trochu rozpolcený. Pere se to ve mně. Miloš Vystrčil šéf senátního klubu ODS

Sněmovna by to mohla dostat v pátek. Časový prostor tam je. František Bradáč místopředs­eda hospodářsk­ého výboru za KDU-ČSL

Náš návrh dělá jen to, že rozfázuje nárůst do časového období. Z hlediska racionální­ho mi přijde senátorský návrh jako dobrý. Ladislav Kos senátor a člen hospodářsk­ého výboru (HPP 11)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia