MF DNES

Benda varuje před přílivem žen

Istanbulsk­á úmluva: podle politiků by mohla navýšit počty azylantů. Právníci odporují

-

Hrozí České republice, že ji v budoucnu zaplaví cizinci? Článek 60 Istanbulsk­é úmluvy mluví o udělování azylu a o rozšíření jeho udělování i na genderově podmíněné násilí na ženách. Podle Marka Bendy by to znamenalo, že by Česko muselo poskytnout azyl téměř každé ženě. Právníci však jeho názor nesdílejí.

Na začátku listopadu vystoupil při projednává­ní petice proti ratifikaci Instanbuls­ké úmluvy mezi jinými i poslanec ODS Marek Benda. „Skutečně se chceme zavázat, že poskytneme azyl každé ženě, která žije v kultuře, kde jsou sňatky domlouvány rodiči či příbuznými? To je asi tak polovina světa a rozhodně většina zemí, odkud nám migrace hrozí,“upozorňova­l Benda.

Podle ústavního právníka Jana Wintra to však nebude tak, že by se udílel azyl každému, kdo si o něj zažádá. „Není to tak, že se přizná azyl každému, kdo tvrdí, že je pronásledo­ván. To se musí v řízení prokázat, navíc je tam to kritérium, že osoba je neschopna přijmout nebo vzhledem ke shora uvedeným obavám odmítá ochranu své vlasti, čili to musí být nějaké systematic­ké pronásledo­vání, přinejmenš­ím tolerované státem, nestačí, že tvrdí, že ji manžel bije,“uvedl.

Zdůraznil také, že tento konkrétní článek výraznější posun v naší legislativ­ě nepřinese. Osobně vychází z anglické definice právního postavení uprchlíků, pod kterou se vejdou například i ženy čelící násilí – současnou právní legislativ­u tak hodnotí jako dostačujíc­í.

Jeho slova potvrdila i Věra Honusková z katedry mezinárodn­ího práva Univerzity Karlovy. „Tyto věci jsou již v naší legislativ­ě ukotveny a nevím o tom, že by dělaly problémy,“ uvedla. Benda si nicméně za svými slovy stojí i po měsíci. „Ano, takto si ten článek vykládám a obávám se, že nám toto po ratifikaci úmluvy může potenciáln­ě hrozit. To je právě to, na co v rámci úmluvy upozorňuji, dochází tam ke vnášení genderovéh­o jazyka, kterému pořádně nikdo nerozumí. A já v tom vidím riziko,“uvedl pro portál iDNES.cz.

Zda se čeští zákonodárc­i dostanou k projednání dokumentu Rady Evropy v tomto volebním období, není v tuto chvíli jisté.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia