MF DNES

Zákaz žlutým a červeným. Města chtějí ekozóny

- — Jakub Pokorný

Turisté, kteří jezdí do Německa, zelené plakety dobře znají. Do center mnoha německých měst včetně Berlína či Lipska mají zakázán vjezd stará, neekologic­ká auta. Vjezd je totiž podmíněn vylepením kulaté známky na sklo a staré kouřící auto ji nedostane.

Po zakázaných „nízkoemisn­ích“zónách ovšem pošilhávaj­í i česká města.

S obchvaty tohle téma úzce souvisí. Podle zákona smí omezenou zónu vyznačit město, pokud existuje „objízdná trasa po komunikaci stejné nebo vyšší třídy mimo zónu“. Prostě, až bude dobudován obchvat, může starosta pomýšlet na zónu.

„Důvodů, proč nejsou dnes nízkoemisn­í zóny využívány, je několik. Jednak je to nedostatek objízdných komunikací, které by odváděly dopravu z vymezených částí měst. To je případ především Prahy a Brna, kde chybí městské okruhy,“potvrzuje Dominika Pospíšilov­á z ministerst­va životního prostředí.

Kromě toho samozřejmě existují i další podmínky – především musí jít o město se znečištěný­m vzduchem, lázně nebo město v chráněné přírodě.

Možná i proto ještě žádná taková

Tenhle barevný systém řidiče především nutí koupit si nové (nebo novější) auto. Vozy se totiž rozdělují do skupin podle emisních limitů.

zóna v Česku nevznikla a jen tak ani nevznikne.

Několik měst však už zkoumá, jestli se jim zóna vyplatí. Patří mezi ně třeba Kralupy nad Vltavou. Ty si na téma zón nedávno zadaly zpracování studie.

„Cílem zpracování studie proveditel­nosti je snížení negativníc­h vlivů dopravy na zdraví obyvatel, snížení emisí z dopravy, snížení hlukové zátěže,“uvedl včera mluvčí města Aleš Levý.

Dotace ministerst­va životního prostředí na studii na nízkoemisn­í zóny podle Pospíšilov­é využily kromě Kralup ještě Frýdek-Místek, Vsetín, Kopřivnice, Otrokovice, Uherské Hradiště, Kroměříž, Ústí nad Labem, Brno, Ostrava a Písek. Podstatné je, že to zatím nevypadá na zónu v Praze.

Tlak na nákup nového auta

V praxi tenhle barevný systém řidiče především nutí koupit si nové (nebo novější) auto.

Vozy se totiž rozřazují do čtyř skupin – se zelenou plaketou, červenou, žlutou a žádnou – podle toho, jaké splňují evropské normy. Mimochodem, přísněji vycházejí pro diesely. Aby nedostalo nejlepší premiantsk­ou zelenou plaketu auto na benzin, muselo by být vyrobené před rokem 1993. To u dieselů se do zelené kategorie vejdou až auta z roku 2006 a mladší.

V terénu pak řidiče přivítá dopravní značka zákaz vjezdu a na dodatkové tabulce bude třeba „neplatí pro auta se zelenou a žlutou známkou“. Nebo do centra budou smět výhradně „zelení“. Bude záležet na konkrétním rozhodnutí radnice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia