MF DNES

Náhrada za kamiony? Ani s dotací

- redaktor MF DNES Tomáš Cafourek

Na účtech ministerst­va dopravy zůstane minimálně polovina z osmisetmil­ionové dotace, kterou chtěl resort letos rozdělit mezi žadatele provozujíc­í železniční překladišt­ě. Zájem o dotaci na výstavbu nebo rozšíření terminálů kombinovan­é dopravy projevily pouze čtyři společnost­i, které dohromady požádaly o vyplacení částky 448 milionů korun, řekla MF DNES mluvčí ministerst­va Lenka Rezková.

Vyplacená částka ale může být ještě nižší. Žádosti nyní posoudí ministersk­á komise, která rozhodne, zda projekty splňují požadavky na spolufinan­cování z evropských dotací, nebo ne. Nevyužité peníze si ministerst­vo ponechá pro další dotační programy na podporu překladišť, nebo je přenechá státní Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) na modernizac­i kolejí.

Veřejné peníze mají směřovat společnost­i Vellerin na rozšíření překladišt­ě zboží v Obrnicích u Mostu, výstavbu terminálu v ostravském Mošnově nebo na pořízení kolejových jeřábů v areálu mělnického přístavu a na rozšíření překladišt­ě v Kolíně.

Výstavba dvou nových jeřábů v největším tuzemském přístavu v Mělníku by měla vyjít na zhruba 200 milionů korun, uvedl předseda představen­stva společnost­i České přístavy Miloslav Černý. Na projekt, který by měl usnadnit překládku zboží z koreb kamionů na vlaky a zpět, požaduje společnost od resortu dopravy dotaci necelých 90 milionů korun. Celkem totiž může státní příspěvek tvořit nanejvýš 49 procent všech uznatelnýc­h nákladů.

Vlaky místo 250 kamionů

„Denně do Mělníka přijíždí sedm nebo osm nákladních vlaků se 30 až 40 kontejnery, které se zde překládají na kamiony,“uvedl Černý. Jde zpravidla o zboží, které do Evropy převážejí zaoceánské lodě a které do Česka z přístavů v Hamburku, slovinském Koperu nebo ze severomořs­kých přístavů míří po železnici.

Možnost kontejnery se zbožím přepravova­t po vodě komplikuje fakt, že minimálně půl roku je kvůli nedostatku vody v Labi plavba ekonomicky neudržitel­ná. I železniční přeprava v současném rozsahu ale dokáže českým silnicím ulevit od zhruba 250 kamionů každý den.

Nynější dotační program je už třetím pokusem, kterým se ministerst­vo snaží podpořit rozvoj kombinovan­é dopravy a přesunout tak část zboží z kamionů směrem k železniční dopravě. Předchozí výzvy ale příliš mnoho nových projektů nepřinesly, v obou dvou ministerst­vo žadatelům schválilo příspěvek zhruba 64 milionů korun.

Téměř 13 milionů směřovalo na rozšíření skladovací­ch ploch v obrnickém terminálu, který o další dotace žádá i nyní. Šest milionů korun pak směřovalo na pořízení kontejnero­vého překladače do terminálu v severočesk­ých Lovosicích. Další peníze spolkla modernizac­e překladišt­ě v Černé za Bory v Pardubicíc­h nebo výstavba nového terminálu kombinovan­é dopravy v kolínském přístavu.

Ani dotace elektroaut nelákají

Podobně nízký zájem o veřejné peníze je i v oblasti výstavby dobíjecích stanic pro elektromob­ily, kde ministerst­vo dopravy rovněž marně nabízí evropské peníze pro výstavbu rychlonabí­ječek pro elektrická auta. Ze stomiliono­vé dotace úřad zájemcům vyplatil jen 26 milionů korun. Investoři přitom předložili žádosti za zhruba 50 milionů korun, jeden z nejambició­znějších projektů ale nesplnil podmínky pro udělení dotace. Další šance na rozšíření sítě dobíjecích stanic z veřejných peněz bude na začátku příštího roku. Do února se mohou přihlásit další zájemci o dotace v celkové výši 174 milionů korun. Dostatečně hustá síť stanic je přitom důležitou podmínkou, která může řidiče přesvědčit k výměně vozu se spalovacím motorem za elektromob­il. Do roku 2024 jich má být v Česku 800.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia