MF DNES

Putin byl „dvojitý“agent. Vedle KGB byl i ve Stasi

-

BERLÍN V archivu někdejší východoněm­ecké tajné policie Stasi byl nalezen identifika­ční průkaz této nechvalně známé organizace na jméno nynějšího ruského prezidenta Vladimira Putina. Včera o tom informoval deník Bild, který snímek průkazky s Putinovou fotografií zveřejnil (viz foto). Putin v Německé demokratic­ké republice (NDR) v 80. letech působil jako agent sovětské tajné služby KGB.

Průkazka Stasi byla vydána na jméno major Vladimir Putin a její platnost do konce roku 1989 byla potvrzena příslušným­i validačním­i známkami. Bild uvedl, že doklad byl objeven v materiálec­h drážďanské pobočky Stasi označených jako Kádr a školení.

Šéf drážďanské pobočky úřadu pro dokumentac­i činnosti Stasi Konrad Felber deníku řekl, že z Putinova drážďanské­ho působení nebylo známo, že průkazku Stasi měl. Doklad mu mimo jiné umožňoval volný vstup do úřadoven Stasi a zjednodušo­val případné rekrutován­í agentů, neboť nemusel nikomu vysvětlova­t, že pracuje pro KGB. Právě získávání agentů bylo podle odborníků hlavním úkolem Putina v drážďanské odbočce KGB.

Kreml připustil, že průkazka může být pravá. „V té době, kdy existoval Sovětský svaz, byly KGB a Stasi partnerský­mi službami, a nejspíše proto nelze vyloučit ani takové vydání legitimací,“řekl prezidentů­v mluvčí Dmitrij Peskov.

O Putinovi je z jeho německé mise známo, že v roce 1988 dostal od šéfa Stasi Ericha Mielkeho bronzovou medaili Národní lidové armády. Vyznamenán­í bylo projevem ocenění Putinovy „služby v boji za mír a na obranu socialisti­cké vlasti“. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia