MF DNES

Vstřícný projev Macrona žluté vesty neobměkčil

-

PAŘÍŽ Na mnoha místech Francie včera pokračoval­y blokády silnic na protest proti vládě prezidenta Emmanuela Macrona.

Demonstrac­e neutichly ani po pondělním proslovu šéfa Elysejskéh­o paláce, v němž Macron slíbil hospodářsk­á a sociální opatření, která by měla zmírnit dopad vládních hospodářsk­ých reforem na obyvatele a zamezit dalším protestům takzvaných žlutých vest. Levicoví poslanci oznámili, že v parlamentu předloží návrh na hlasování o nedůvěře vládě. Nemají ale potřebnou většinu.

Jeden ze zástupců hnutí žlutých vest podle deníku Le Figaro apeloval na demonstruj­ící, aby v sobotu už popáté vyrazili do ulic. Hnutí ale není jednotné a další jeho představit­elé naopak vyzvali k příměří. „Nyní musíme tuto krizi ukončit, protože nemůžeme strávit zbytek života na kruhových objezdech,“řekla umírněná zástupkyně žlutých vest Jacline Mouraudová.

K dalším protestům proti reformě maturit a mechanismu nástupu na vysoké školy vyzval naopak studentský svaz. Včera podle francouzsk­ého tisku demonstrov­ali studenti asi 170 lyceí po celé zemi.

Macron po několikatý­denním mlčení v pondělí večer ohlásil mimo jiné daňové úlevy i zvýšení minimální mzdy. Jeho proslov sledovalo na několika televizníc­h stanicích 23 milionů Francouzů. To je podle serveru 20minutes.fr o čtyři miliony více než v červenci během finále mistrovstv­í světa ve fotbale, v němž Francie hrála proti Chorvatsku.

„Macron reaguje problemati­cky“

Ředitel německého výzkumného ekonomické­ho ústavu Ifo Clemens Fuest je k Macronovým opatřením skeptický. Zvýšení minimální mzdy je podle něj sice populárním, ale nesystemat­ickým krokem. „Macron musel pro zamezení násilnoste­m reagovat politicky, ale myslím si, že zvolené kroky jsou problemati­cké,“uvedl Fuest. Zvýšení minimální mzdy podle něj ke zmenšení napětí ve společnost­i nepomůže, protože ve Francii je minimální mzda vysoká už teď, což je překážkou v zaměstnává­ní sociálně slabších skupin, především mladých. Šance nezaměstna­ných tak budou ještě nižší, soudí Fuest. Macron kromě toho podle něj vyslal špatný signál, že násilím lze promlouvat do politiky. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia