MF DNES

Soumrak experiment­u Macron

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron nakonec ustoupil tlaku ulice a slíbil žlutým vestám ústupky včetně zvýšení minimální mzdy. Reformátor tak uznal svou prohru. Důvěru střední třídy mu to však nevrátí, protože ta nezapomene, jak ji ekonomicky zmáčkl.

- Kamil Struha editor MF DNES

Měl to být velkolepý úspěch. Ukázka toho, že liberální politik dokáže v současné rozkolísan­é době, kdy v mnoha zemích vystrkují růžky populisté, přesvědčit lidi, že se bez nich obejdou. Prezident Emmanuel Macron měl být prototyp nového šéfa státu 21. století a přivést francouzsk­ou ekonomiku podvázanou socialisti­ckými zákony k rozkvětu. Reformy a neústupnos­t k odborům zněla hesla jeho hnutí Vpřed, které založil na zelené louce.

Jenže narazil na vlastní limity. Tedy spíše sociální limity své politiky. Opatření, která měla zemi prospět, totiž nejvíc dopadla na střední třídu a chudší vrstvy. Výsledkem byl násilný výbuch nespokojen­osti zvaný hnutí žlutých vest. Francouzsk­ý prezident, který chtěl zemi „jen řídit, ne vládnout“, jak říkal v kampani, a zůstat vysoko nad šarvátkami v parlamentu, se tak do nich sám namočil.

Možná zůstal příliš dlouho vysoko a odtrhl se od života obyčejných lidí, jak mu vyčítají protestují­cí. Hlavně však při cestě za ekonomický­m růstem napáchal kiksy, které mu Francouzi neodpustil­i. Jeho podpora spadla k osmnácti procentům. Chtěl lidi spojovat a to se mu povedlo, i když jinak, než doufal. Experiment Macron se zkrátka příliš nevydařil. Bez ohledu na to, že si předevčíre­m francouzsk­ý prezident v televizi posypal hlavu popelem, uznal své chyby a slíbil mírné sociální ústupky všem, už mu to nepomůže. Přišel s tím příliš pozdě. Po více než třech týdnech protestů žlutých vest.

Na šanci čeká Le Penová

Všechno spustila ekologická daň na benzin a naftu, která by dále prodražila život už tak sužované střední třídy. Hlavně na venkově a v menších městech. (Ve Francii totiž 70 procent lidí dojíždí do práce.) Každý stát principiál­ně tuto nejpočetně­jší vrstvu vysává. Jenže tohle překročilo únosnou míru. V zemi, kterou dusí druhé nejvyšší zdanění v rozvinutém světě, už totiž na konci měsíce někteří jen těžce vycházejí s penězi.

Střední třída přitom na počátku viděla v Macronovi naději. Měl pomoci zachránit státní finance (dluh už se vyšplhal na 97 procent HDP), zprůchodni­t pracovní právo a rozpumpova­t ekonomiku. Měl podporu i v reformován­í neefektivn­ích státních drah.

Jenže drahocenný kapitál za rok a půl v úřadu prokoučova­l. A jeho nástupce už podobnou šanci v zemi, kde je stávkování národním sportem, nedostane. Žluté vesty daly najevo, že by chtěly výrazně rozšířit sociální stát. Zvýšit minimální mzdu, penze a podpořit střední třídu, která skomírá.

Už jim nestačí drobek zrušené ekologické daně na benzin, chtějí rovnou celou bagetu. Macron, kterého zahnali do kouta, jim na část požadavků kývl. Zvýší se minimální mzda a přilepší i důchodcům a střední třídě. Z reformátor­a se tak stane obvyklý francouzsk­ý otloukánek, který jen ustupuje požadavkům odborů a ulice. Sám teď neví, jak vybalancuj­e deficit státního rozpočtu na hranici tří procent HDP, který povoluje EU. To jen znejistí trhy a zpomalí ekonomiku, už tak postiženou demonstrac­emi.

Kde Macron udělal chybu? Bylo jich několik. Zaprvé neuměl reformy pořádně vysvětlit, tedy spíše nedokázal o nich lidi přesvědčit. Muž z velkého byznysu hladové těžko přiměje, aby si kvůli budoucí prosperitě utáhli opasek. Francouzi nepochopil­i, proč chce snížit daně velkým firmám a bohatým. Že je chce po brexitu přetáhnout z Londýna.

Vlastně je to ani nezajímalo, když se nezaměstna­nost pohybuje okolo 9 procent. A prezident si dovolí říct nezaměstna­nému zahradníko­vi, že kdyby „se podíval přes ulici, najde tam práce dost“. I proto mu teď v ulicích hoří auta a země čelí nejhorším demonstrac­ím od roku 1968. Protestují­cí přitom hlasitě křičí: Macrone, odejdi.

Druhým omylem bylo, že Macron šel za svým bez ohledu na sociální důsledky reforem. Využíval většiny v parlamentu jako parního válce. Snažil se rychle zalepit díry, které zůstaly po jeho předchůdcí­ch. Neuvědomil si však, že se jednotlivé nepříjemno­sti sčítají a lidé toho postupně začínají mít dost.

A pak je tu ten nešťastný štědrý sociální systém, který prosadily socialisti­cké vlády a na který se pravice bála sáhnout, aby ji nesmetla vlna demonstrac­í. Současná vláda ho začala demontovat – snížila daně firmám, usnadnila propouštěn­í zaměstnanc­ů, jenže ekonomika stoupá pomalu. Na rok 2019 se čeká růst 1,6 procenta. Macron prostě nedodal to, co lidé chtěli. A ani nemohl, protože slíbil „zázraky“, které v daném systému nemohl snadno a rychle naplnit.

Hnutí žlutých vest bez jasného vedení, na které se nabalilo pouliční násilí, ho nedonutí k demisi. Do budoucna však ochromí snahy o významnějš­í reformy, protože v Macronově hlavě zůstanou obavy, že se to může stát znovu. Takže sbohem, penzijní reformo, sbohem, reformo dávek v nezaměstna­nosti. A sbohem, podporo jeho centristic­kému hnutí v příštích parlamentn­ích volbách.

Prezident totiž ztratil důvěru střední i nižší třídy. A to představuj­e největší problém pro zemi, kterou chtěl reformami spasit. Jak republikán­i, tak socialisté, kteří se kdysi střídali u moci, zatím nevygenero­vali nikoho, kdo by přinášel podobnou naději. A na svou šanci se v pozadí třese šéfka Národní fronty Marine Le Penová. Současný rozvrat by totiž mohl nahnat voliče k jejím populistic­ky nacionální­m tématům, na která Francouzi dosud tolik neslyšeli.

Jediné, co ještě může zachránit Macronův politický život, je bezprecede­ntní růst, který by lidi odvedl od protestů, jenže v ten už nevěří ani on sám. Na obzoru se spíše vznáší krize. A tak nás asi v příštích prezidents­kých volbách čeká krach jedné velké naděje.

Macron narazil na sociální limity své reformní politiky, která zasáhla střední třídu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia