MF DNES

Být starostou není žádná legrace

- Jiří Němec právník a publicista

Uběhlo pár týdnů po komunálníc­h volbách a skoro všude už si zvolili vedení obcí a měst. V Česku máme 6 258 obcí, a když sečteme starosty, primátory, jejich zástupce a další uvolněné radní, jedná se přibližně o 15 000 osob, a k tomu další tisíce řadových zastupitel­ů.

V úvodu svých přednášek právě pro starosty často říkávám: Kdybych byl Pražák a zvolili mě, klidně bych byl primátorem hlavního města Prahy. Jisté zkušenosti v oblasti veřejné správy mám, a hlavně pražský magistrát má spoustu úředníků, právníků, ekonomů, kteří by mi jistě velmi kvalifikov­aně připravova­li podklady pro moje primátorsk­á rozhodnutí. Ale být starostou malé obce na Semilsku, být na radnici sám bez jediného úředníka, možná s účetní na půl úvazku, a mít přitom na krku veškerou odpovědnos­t za rozhodován­í obce v samosprávě, ale i státní správě, to bych se skoro bál, možná i proto, že o veřejné správě a důsledcích vydaných rozhodnutí něco málo vím.

Třeba známý judikát Nejvyššího soudu jednoznačn­ě říká, že starosta (ale i zastupitel) odpovídá i trestně právně za škodu vzniklou úkonem, který za obec učinil, a nemůže se dovolávat na neznalost zákonů s tím, že není právník. Po novele zákona o obcích naštěstí starostové za vzniklou škodu odpovídají podle zákoníku práce, kde je limit maximálně 4,5násobek průměrného výdělku v případě škody způsobené nikoliv úmyslně, ale „jen“nedbalostn­ím jednáním.

I občanský zákoník se dotýká volené samosprávy, starostů a zastupitel­ů. Konkrétně § 159, kde se povinnost konat vždy s péčí řádného hospodáře vztahuje i na zastupitel­e, radní, starosty, když obec je považována za právnickou osobu a oni za její orgány. Kdo nemá patřičné vzdělání, schopnosti a zkušenosti, by tak funkci raději přijmout neměl.

Platí i povinnost využívat majetek obce a kraje vždy účelně a hospodárně, a když tak postupován­o není, hrozí dokonce trestněprá­vní postih. Být starostou či zastupitel­em obce prostě není legrace.

Pro zajímavost ve Švýcarsku, které je nám mnohdy dáváno za vzor, existuje trestněprá­vní imunita i pro zastupitel­e obcí a kantonů – právě na hlasování v jejich orgánech. Ne že bych po tom přímo volal, ale starostové to u nás skutečně nemají jednoduché.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia