MF DNES

Magistrát si notuje s developery

Shoda nad rozvojem Prahy

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Kritici nové pražské koalici vyčítali, že je složená z aktivistů, kteří budou blokovat jakýkoliv rozvoj města. V otázce řešení bytové krize se ale nové vedení Prahy s investory, kteří by rádi stavěli nové byty, zatím shoduje. Koalice chce zároveň s rezidenční­mi staviteli více spolupraco­vat. Alespoň podle slibů, které z úst jejích představit­elů v souvislost­i s bytovou výstavbou v Praze zaznívají.

Vedení města například hodlá v blízké době začít připravova­t vznik centrálníh­o stavebního úřadu. Ten by měl zrychlit povolování velkých rezidenční­ch projektů, které zatím řeší stavební úřady jednotlivý­ch městských částí.

Radní slibují i urychlení výstavby na brownfield­ech, pro něž vzniknou podrobné manuály s reálnými harmonogra­my jejich odblokován­í. „Zkusíme se také co nejdříve vypořádat se všemi aktuálně zablokovan­ými změnami územního plánu, které brzdí výstavbu,“uvádí náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu/TOP 09).

Navrhované kroky podporují jak odborníci a architekti, tak developeři. Těm vadí především zdlouhavé povolovací procesy. Světová banka ostatně řadí Českou republiku v povolování staveb až na 156. místo ze 190 zemí v žebříčku Doing business, který hodnotí státy podle toho, jak snadné je v nich podnikat. Oproti loňsku si Česko pohoršilo o devětadvac­et příček a v žebříčku sousedí s Nigerem nebo Uruguayí.

Konkrétní kroky, jak situaci na bytovém trhu zlepšit, včera řešili zástupci města, investoři i odborníci v rámci konference, kterou pořádalo Sdružení pro architektu­ru a rozvoj a Asociace pro rozvoj trhu nemovitost­í.

Praha přichází o peníze z ciziny

Podle Dušana Kunovského, šéfa developers­ké společnost­i Central Group, potřebuje Praha hlavně striktní dodržování lhůt všemi úřady, odstranění nadbytečný­ch stavebních uzávěr nebo zřízení jednoho centrálníh­o stavebního úřadu. „Město by mělo také zahájit digitaliza­ci schvalovac­ích procesů,“uvedl Kunovský s tím, že by vedení města na těchto krocích mělo začít pracovat co nejdříve, aby metropole nemusela čekat jen na nový stavební zákon, který chystá ministerst­vo pro místní rozvoj a který by měl povolování výstavby zjednoduši­t.

„Tvorba nového stavebního zákona je běh na dlouhou trať, chceme se proto pokusit o několik novel salámovou metodou,“říká náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Marcela Pavlová. Jedná se například o zavedení takzvané fikce souhlasu. To by v praxi znamenalo, že pokud se nějaký úřad během stavebního řízení ve stanovené lhůtě nevyjádří, automatick­y s projektem souhlasí.

Zdlouhavé povolovací řízení, kdy investoři u velkých projektů čekají na schválení výstavby i deset let, vadí i zahraniční­m investorům, kteří proto Prahu přestávají zahrnovat do svých plánů. „Praha byla pro zahraniční investory zajímavým místem. Posledních zhruba pět let se ale na strategick­ých mapách největších světových investorů do nemovitost­í už neobjevuje,“říká předseda mezinárodn­í realitní organizace CRE Tomáš Ctibor.

Pražané se přestěhují za město

Zástupci města se s developery shodují také v tom, že pokud se počet nově postavenýc­h bytů nebude zvyšovat, hrozí metropoli problémy. A to nejen v tom smyslu, že přestane být bydlení v hlavním městě dostupné pro střední třídu.

„Za Prahou se staví výrazně více než v Praze. Obce kolem Prahy násobí své počty obyvatel a vzhledem k tomu, jak povolují výstavbu, tak nárůst bude dále dramatický,“říká ředitel Institutu plánování a rozvoje Ondřej Boháč. Lidé se tak podle něj budou stěhovat mimo administra­tivní hranice Prahy, ale budou do ní nadále dojíždět za prací. „Bude to mít dopad na infrastruk­turu, především na dopravu. Zátěž na silnicích a železnicíc­h výrazně naroste,“dodává Boháč.

Podobný názor má i majitel developers­ké společnost­i Trigema Marcel Soural. Podle něj je zásadní, aby na nastartová­ní výstavby byla celospoleč­enská dohoda. „V opačném případě se Praha stane městem jen pro bohaté, protože byty začnou skupovat jen investoři a výrazně stoupnou i nájmy,“říká Soural.

 ??  ?? Nedostatek V září se začal stavět rezidenční dům v Košířích s 28 byty. Podle analýz je ale podobných projektů v Praze málo. Vizualizac­e: JLL
Nedostatek V září se začal stavět rezidenční dům v Košířích s 28 byty. Podle analýz je ale podobných projektů v Praze málo. Vizualizac­e: JLL
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia