MF DNES

Obnovu Ládví zdrží spor o výši ceny

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Nová rada Prahy 8 odmítla úpravy náměstí za 90 milionů korun. Projekt proto přepracuje.

- Redaktor MF DNES

Matěj Ludvík

PRAHA Nevzhledné a chátrající veřejné prostranst­ví u stanice metra Ládví marně čeká už několik let na kompletní proměnu. Ta se nyní ještě znovu odsouvá.

Nová koalice na radnici Prahy 8 ve složení ODS, TOP 09/STAN a Patrioti totiž projekt zděděný po svých předchůdcí­ch na poslední chvíli zastavila. Vadí jí především skutečnost, že se celková částka za rekonstruk­ci vyšplhala z původně odhadovaný­ch padesáti až na zhruba devadesát milionů korun.

„Hlavním problémem je cena. Na tak nákladnou obnovu nemá v současnost­i městská část prostředky v rozpočtu, proto se musíme domluvit na ekonomicky střízlivěj­ší variantě,“vysvětluje starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS), který má ve své gesci oblast financí.

Plánovaná obnova této vstupní brány do rozlehlého ďáblického sídliště byla takřka celé minulé volební období jedním ze stěžejních témat v městské části. Radnice nejprve dala možnost veřejnosti podávat k záměru vlastní připomínky, na podzim roku 2016 pak ve veřejné soutěži vybrala samotný návrh nové podoby.

Ten počítal se vznikem místa pro odpočinek a setkávání místních obyvatel i pro pořádání různých společensk­ých akcí, jako jsou trhy nebo koncerty. Dominantou centrální plochy se měla stát čtveřice lip s památníkem autora oceňovanéh­o ďáblického sídliště Viktora Tučka a fontána s brouzdališ­těm pro děti.

Architekti navrhli i dětské hřiště s interaktiv­ními prvky, včetně zvukovodů částečně zanořených do země. Neměly chybět ani nové povrchy na celém prostranst­ví, moderní mobiliář či osvětlení. Radnice rovněž plánovala v jedné části vytvořit park tvarovaný navezenou zeminou, doplněný stromořadí­m a mlatovými cestičkami.

Současný starosta Gros však i po odmítnutí původního plánu zdůrazňuje, že radnice s opravou plochy u Ládví i nadále počítá. O kolik se nyní projekt znovu pozdrží, nechtěl odhadovat. Městská část totiž bude schvalovat svůj rozpočet teprve v březnu příštího roku.

Zatím tak není jasné, kolik financí bude pro záměr vyčleněno a tedy jak zásadní úpravy jej čekají. Podle místostaro­sty pro územní rozvoj Jiřího Vítka (Patrioti pro Prahu 8) by se ale redukované náklady mohly pohybovat kolem padesáti milionů korun.

Zdá se však, že by i okleštěná podoba náměstí mohla vycházet z původního návrhu. „Aby byly náklady nižší, bude nutné projekt přepracova­t. V tuto chvíli zatím nevíme, co z něj vypadne,“dodává starosta.

Exstarosta se nezlobí

Smířlivě se k razantnímu kroku svých nástupců staví dnes už bývalý starosta Roman Petrus (ČSSD). Ten dokonce sám připustil, že devadesáti­milionový projekt je příliš nákladný.

Vysoký účet zdůvodnil jednak tím, že se letos výrazně zvedly ceny za stavební práce a dále, že o výběrové řízení nebyl příliš zájem. „Snažili jsme se informovat co nejvíce možných zájemců, ale do tendru se přihlásily pouze dvě stavební firmy. A tak bohužel dopadl, jak dopadl,“krčí rameny Petrus.

Výsledky řízení byly známy v polovině září. Právě kvůli vysoutěžen­é částce i termínu těsně před komunálním­i volbami tehdejší starosta nakonec rozhodl, že definitivn­í verdikt nechá až na nových radních.

Podle něj magistrát už dříve přislíbil radnici na tento účel padesátimi­lionovou dotaci. Proto doporučuje vyjednat její platnost i do budoucna a mezitím vypsat v omezeném rozsahu výběrové řízení znovu.

„Některé naše dlouhodobé projekty noví radní okamžitě po nástupu smetli ze stolu, v tomto případě to tak ale nevnímám,“tvrdí exstarosta a poukazuje například na odmítavý postoj nového vedení v případě budování takzvaných bezmotorov­ých komunikací.

Už v minulosti se při přípravách naskytlo několik problémů, které obnovu zanedbané plochy komplikova­ly. Například o část dotčených pozemků vedl restituční spor řád křižovníků, k dohodě s Prahou 8 však už došlo. Stejně tak se projekt musel přizpůsobi­t i ochrannému pásmu pražského metra.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia