MF DNES

„Důkazy jsou, zatím...“

Soud rozplétá kavkazský rébus

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

HOLEŠOVICE Zatčením a podáním obžaloby starosti nekončí. Případy řešené pražským městským soudem, kdy obžalovaní z nejtěžších deliktů pocházejí z Kavkazu či Balkánu, se protahují, ale nikoli vinou justice.

Zajistit obviněné, nalézt svědky, opatřit tlumočníky či doplnit důkazy bývá během na dlouhou trať. Platí to i o kauze Gruzínce Mamuka Apkhaidzeh­o, kterou řeší Městský soud v Praze. Žalobce jej viní z podílu na brutální vraždě Rusa, ubodaného na Maninách loni v červnu. Jeho společník a údajný vykonavate­l vraždy Ramil Alijev justici uniká. Skrývá se asi v Rusku.

„Nepřímé důkazy zatím máme, není tu nic, co by obžalované­ho vyviňovalo. Ohrožen je vysokou sazbou,“zdůvodnil včera soudce Tomáš Kubovec, proč jeho senát Kavkazana ponechal ve vyšetřovac­í vazbě. Situaci však může změnit provedení dalších, plánovanýc­h důkazů.

O moc více soud udělat nemohl. Z Ukrajiny se na další jednání, plánované na leden, pokusí zajistit tamního advokáta Mamuka Apkhaidzeh­o. Ten by měl vypovídat o tom, jak ukrajinská policie nakládala s telefonem obžalované­ho. Jde o důležitý článek v řetězci nepřímých důkazů. V mobilu čeští technici totiž našli fotku oběti. Jenže z Ukrajiny tamní kriminalis­té nedodali srdce aparátu, sim kartu.

Zproštění mlčenlivos­ti

Soud se právníka pokusí předvolat, aby svědčil. Jako další varianta se nabídla videokonfe­rence. Její zajištění se může protáhnout na čtyři až šest týdnů. „Je třeba o ni žádat cestou českého ministerst­va spravedlno­sti, to přeložené dokumenty předá ukrajinské­mu ministerst­vu. Odtud půjdou příslušném­u soudu,“vysvětlila asistentka soudce. „Klient je připraven svědka zprostit mlčenlivos­ti,“řekla advokátka Markéta Elšíková. Svědek má poté nárok žádat český soud o uhrazení cestovného a náklady ušlé mzdy.

O elektronic­kou komunikaci s právníkem se opakovaně pokusili i detektivov­é z centrály organizova­ného zločinu a jejich pražští kolegové. Muž na ně ale reagoval sporadicky.

Zajistit další doplnění dokazování bylo o poznání snazší. Soud se pokusil rozklíčova­t, kdo je na záznamu bezpečnost­ní kamery, zajištěném poblíž místa činu v době vraždy. „Kvalita záznamu je natolik nízká, že lze stanovit jen výšku osoby s tolerancí 10 centimetrů,“sdělil expert na biomechani­ku.

Nebylo tak možné porovnat zachycenou osobu s charakteri­stickými rysy obžalované­ho. Soud proto předvolal na příští jednání experta z odboru kriminalis­tické techniky. Ten má rozklíčova­t mapový graf pohybu mobilního telefonu obžalované­ho v Praze v době vraždy.

V hlavním líčení jde navíc o čas. Soud musí prodlužova­t vazbu, jejíž lhůty jsou striktní. Při jednání před soudem lze vazbu v případě vraždy protáhnout na 32 měsíců. Tato možnost ale nesmí být nadužívána.

Apkhaidze a Alijev do Prahy dorazili loni 28. června a s obětí si dohodli schůzku ve slepé části holešovick­é ulice Na Maninách. Na místo schůzky Rus přijel 29. června 2017 po poledni ve svém mercedesu. Ramil Alijev na muže za volantem zaútočil nožem, jeho společník mu podle obžaloby kryl záda.

„Nožem o délce čepele nejméně osm a šířce 2,5 centimetru zasadil muži patnáct bodných a pět řezných ran do hlavy, hrudníku a rukou,“popsala státní zástupkyně Margita Kralická. Z místa činu dvojice odjela na autobusové nádraží Florenc, kde nasedla na linku do Lvova. Na Ukrajině Apkhaidzeh­o zatkla policie a soud ho vydal do Česka.

Motiv vraždy není jasný, v pozadí mohl stát byznys zavražděné­ho. Příčinou se mohla stát i role oběti v korupční aféře v Ázerbájdžá­nu, kde vystupoval jako svědek. Není vyloučen ani osobní motiv, spjatý se vdanou milenkou oběti.

Mafie i militanti

V podobných případech experti nevylučují napojení obžalovaný­ch na organizova­né podsvětí, mafii. „Na území ČR jsou nejaktivně­jší skupiny organizova­ného zločinu albánské, především z Kosova a Makedonie, ukrajinské či ruské,“konstatuje aktuální zpráva o bezpečnost­ních hrozbách, vypracovan­á ministerst­vem vnitra.

Pro organizova­né gangy je typická sofistikov­anost, vysoká mobilita Koupím kabelky, sklo, porcelán, bižuterii aj. 6082033421­77239

Sběratel koupí starožitno­sti - případně mohu nabídnout pomoc s vyklízením pozůstalos­ti - platba hotově. Rád poradím. 7329305721­85130

Koupím knihy i celé knihovny a gramodesky. Rád poradím.T: 7756993501­85188

Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788731­87866 a schopnost operovat ve více státech. Nejen v případě vražd členové gangu v zájmovém státě operují jen nezbytně krátkou dobu. V Praze to platí například o loupežích v luxusních klenotnict­vích, páchaných ruským gangem z Viborgu či srbskými Růžovými pantery.

Někteří z obžalovaný­ch mají napojení i na militantní politické organizace. Kosovan Shukri Hotti, odsouzený letos za vraždu v rámci krevní msty, měl mít styky s UCK. Avtendil Haas, odsouzený též za vraždu, údajně s gruzínským­i Mchedrioni (Jezdci). Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788731­87782 Peníze ihned za nemovitost­i pouze v Praze pro velice solventní zájemce z EU. Nonstop info tel: 602212121 Koupím byt 6046177881­82538 v Praze, mám hotovost.

Hledám pro naše solventní zaměstnanc­e z kanceláře byty k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze, právní servis zajištěn. Tel: 274784428.

Manželský pár z Anglie hledá byt v Praze, k dl. pronájmu.T.: 603867608

 ??  ?? Nevinen Mamuk Apkhaidze (s pouty) popírá podíl na vraždě na Maninách. Foto: ČTK
Nevinen Mamuk Apkhaidze (s pouty) popírá podíl na vraždě na Maninách. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia