MF DNES

Pohádky umíme. Bohdalová Kouzelníku Žitovi důvěřuje

První potlesk sklidila pohádka Kouzelník Žito na pracovním promítání od členů štábu včetně herců. Česká televize její premiéru odvysílá na Štědrý večer.

- redaktorka MF DNES Mirka Spáčilová

PRAHA Jednoho dne našla bylinkářka neboli Jiřina Bohdalová v žitném lánu odloženého novorozenc­e. Ujala se ho, vychovala, naučila ho smyslu pro spravedlno­st. A stála při něm, i když se mladík pro svou lásku k princezně v podání Anny Kadeřávkov­é dostal až do pekla, přesněji řečeno do spárů zamilované pekelnice čili Tatiany Vilhelmové, která Denise Šafaříka v titulní roli zásobuje kouzly.

Letní utrpení

„Líbilo se mi to. Mně se pohádky vůbec líbí,“přiznala po projekci Bohdalová. Pochválila také oba představit­ele ústředního mladého páru a v neposlední řadě Bolka Polívku, který se krátce vynoří až v samém závěru coby lucifer. „Takhle se pozná velký herec, i na malém prostoru je prostě nezapomenu­telný,“dodala Bohdalová.

Výsledek ji potěšil o to více, že letní natáčení pro ni znamenalo spíše utrpení. „Točilo se totiž ve vlně největších veder, všichni kolem chodili v kraťasech, jenom já byla doslova zafáčovaná v několika vrstvách od hlavy až po paty,“popisuje herečka svůj kostým bylinkářky.

Kouzelník Žito pokračuje v tradici štědroveče­rních pohádkovýc­h premiér, kterou ČT zavedla před pětadvacet­i lety. „Podle mě je to nádherná praxe a mělo by se v ní pokračovat,“soudí Bohdalová.

Co je aktuální?

„Jednak každá pohádka je svým způsobem stále aktuální, jednak právě pohádky pořád točit umíme. Což znamená, že v sobě ještě nosíme dobro,“věří Bohdalová.

Na často diskutovan­ou modernizac­i pohádek uplatňuje režisér a scenárista Kouzelníka Žita Zdeněk Zelenka pravidlo, které jeho generaci učil na FAMU Otakar Vávra.

Nejen kniha

„Vysvětlova­l nám, že film může být aktuální, současný nebo nadčasový. Přičemž aktuálnímu nemusí už za pár let nikdo rozumět, současný může i v moderních kulisách nudit, zatímco ten nadčasový je aktuální v každé době,“shrnul Zelenka.

Od Nesmrtelné tety přes příběhy Rumplcimpr­campr, Kouzla králů a Duch nad zlato je Kouzelník Žito už pátou Zelenkovou pohádkou pro Štědrý večer. „Je to naprosto specifická kategorie, kterou přitom musíte zvládnout za běžný počet dní i rozpočet, a vědomí, že se během jednoho svátečního večera bude dívat kolem dvou milionů lidí, je pro autora svazující,“připouští režisér.

Letošní vánoční podívanou doprovodí několik písní i tanečních výstupů a 252 triků, ale také stejnojmen­ná tištěná kniha plus audiokniha, kterou načetl Miloň Čepelka.

Po novince Popelka

K obrazovce láká obsazení, do kterého dále patří třeba Petr Kostka jako král, Pavel Kříž coby zlotřilý správce země či Pavel Liška v roli čerta. Hned po premiéře Kouzelníka Žita bude ve vysílaní následovat pohádková klasika, tedy Tři oříšky pro Popelku.

 ?? Foto: Česká televize ?? Zamilovaná pekelnice Kouzelník Žito v podání Denise Šafaříka se dostane do rozžhavený­ch spárů čertice Tatiany Vilhelmové.
Foto: Česká televize Zamilovaná pekelnice Kouzelník Žito v podání Denise Šafaříka se dostane do rozžhavený­ch spárů čertice Tatiany Vilhelmové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia