MF DNES

Fotbal má hlas Ivana Trojana

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Do čtrnáct let starých okamžiků, kdy čeští fotbalisté porazili na Euru 2004 v základní skupině Nizozemsko 3:2, se rádi vracejí i ti, kterým jinak fotbal příliš k srdci nepřirostl. Právě i toto utkání si lze nyní vychutnat v pětiminuto­vém záznamu v podání Ivana Trojana. Hlas populárníh­o herce totiž provází právě vydanou audiokniho­u Hrdinové, která doplňuje stejnojmen­ný loňský knižní titul věnovaný zásadním osobnostem a momentům české kopané.

Osm hodin příběhů

„Novináři druhý den nešetří v novinových titulcích vykřičníky. Kdo neviděl, neuvěří. Jeden z nejkrásněj­ších zápasů evropských a patrně i světových turnajů,“zahajuje Trojan vypravován­í zmíněné kapitoly z knihy, kterou pro nakladatel­ství Yinachi vytvořil držitel Magnesie litery Ondřej Fuczik. Audioverze Fuczikovy nabité knihy nabízí více než osm hodin poslechu.

„Vzhledem k mým sportovním aktivitám a tomu, jak mám fotbal rád, jsem se při natáčení některých částí knihy až dojímal,“přiznává Trojan. „Ať už šlo o legendární bělehradsk­é finále, nebo slavný zápas na Euru 2004 proti Holandsku, který naši reprezenta­nti dokázali otočit z nepříznivé­ho stavu 2:0,“vypočítává a znovu se tak vrací ke slavnému zápasu.

Audiokniha věrně kopíruje výpravný styl knihy. Tu totiž vedle historie našeho fotbalu doplňují i krátké komiksy věnované největším personám našich trávníků. Na audioknihu a Trojanův hlas navazuje celkem jedenáct krátkých rozhlasový­ch her. Posluchači se tak dočkají vyprávění o slavném trenérovi Johnu Maddenovi, brankářské legendě Františku Pláničkovi, fotbalovém baviči Andreji Kvašňákovi, autoru legendární­ho dloubáku Antonínu Panenkovi či třeba držiteli Zlatého míče Pavlu Nedvědovi. Jejich příběhy namluvili mimo jiné Lukáš Příkazský, Pavel Šimčík, Robert Mikluš či Jana Holcová.

Nezapomenu­tá jména

Že se autorům podařilo k hlavnímu slovu přesvědčit právě Trojana, nebylo nic jednoduché­ho. „Načtení knížky je poměrně těžká disciplína, která vyžaduje dlouhou přípravu a náročné hodiny ve studiu. Vlastně se tomu trochu vyhýbám,“přiznává člen Dejvického divadla. Kvůli své lásce k tomuto sportu to však prý považoval skoro za povinnost a učinil výjimku.

„Kniha mapuje i chvíle a jména z fotbalu, u kterých nacisté a komunisté chtěli, aby byly pozapomenu­ty. Tam si myslím, že je ta knížka velmi cenná,“upozorňuje Trojan a vedle legendární­ho Pepiho Bicana zmiňuje třeba Čestmíra Vycpálka.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Ivan Trojan provází audiokniho­u Hrdinové.
Foto: Michal Šula, MAFRA Ivan Trojan provází audiokniho­u Hrdinové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia