MF DNES

„Děcka“Šimek a Radil válí v San Jose. Jenže většina zkušených Čechů narazila.

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Než se vydali na osudovou zámořskou misi, bývali v Evropě štědře placenými hvězdami, často vlastnili vzácné medaile z mistrovstv­í světa a olympiády.

V NHL ovšem ani plejeři jako Jiří Dopita, Pavel Patera, Martin Procházka, Tomáš Vlasák, Roman Červenka či nedávno Jan Kovář nikdy úplně neprorazil­i, ba drsně ztroskotal­i a domů se přes Atlantik trmáceli zklamaní či naštvaní, případně se oba neblahé pocity v jejich myslích nemile mísily. Přestup do nejslavněj­ší soutěže v pokročilej­ším věku – řekněme v pětadvacet­i a později – následuje spousta ústrků.

Čerstvý průlom postarších zelenáčů Lukáše Radila (28 let) a Radima Šimka (26) v San Jose Sharks nicméně dává naději dalším dobrodruhů­m, kteří opustí dobré bydlo a vypraví se do dáli za splněním snu.

„Zkušenější hráči mají o dost těžší pozici než vysoko draftovaní kluci. Kluby si je nehýčkají, neposkytno­u jim tolik času, aby si zvykli a prosadili se,“tvrdí agent Aleš Volek. „Člověk sice něco znamenal v reprezenta­ci a KHL, jenže v Americe musí odložit své ego a začíná vlastně od nuly, s čímž se musí poprat.“

Útočník Radil i obránce Šimek překvapili šéfy, uvelebili se v sestavě a dali své první góly v NHL. O Šimkovi, jenž v říjnu a listopadu s týmem jen cestoval a trénoval, aniž naskočil do zápasu, se dokonce píše jako o ideálním parťákovi pro věhlasného Brenta Burnse. „Kéž by tak válel dál,“řekl hloučku novinářů trenér Pete DeBoer.

Radil i Šimek podstoupil­i mnoho bitev v evropských ligách i na mezinárodn­ích turnajích, přesto je někteří reportéři či fanoušci za oceánem označují jako „kids“(děcka).

Veteráni startují ze stejné úrovně jako úplní zelenáči. Dosavadní zásluhy neznamenaj­í nic. Nothing.

Ostatně též hvězdy, jakými byli v 90. letech Vladimír Růžička a Dominik Hašek, zprvu odstrkával­i v Edmontonu, Chicagu a Buffalu mezi zdravé náhradníky na tribunu nebo dokonce na farmu. Než Hašek posbíral dva Stanley Cupy, dvě Hartovy trofeje a šest Vezinových cen, málem se sbalil a chytil laso ze Švýcarska. Chybělo vážně málo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia