MF DNES

Evropané nechtějí další migranty

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BRUSEL Více než polovina dotázaných respondent­ů v evropských zemích uvedla, že už si nepřejí další příliv imigrantů.

Uvádí to studie, která byla zveřejněna tento týden, kdy se desítky státníků sjely do marocké Marrákeše podepsat pakt OSN o migraci. Některé země ale chyběly, třeba Spojené státy, Japonsko, Austrálie, Itálie, Rakousko či země visegrádsk­é čtyřky. Ty mají obavy, že nezávazný pakt otevírá dveře nekontrolo­vatelné migraci.

Rozsáhlý sociologic­ký výzkum, který provedla v první polovině letošního roku americká společnost Pew Research Center, se dotazoval lidí ze 27 zemí a zahrnoval také deset evropských států, mezi kterými ale nebyla Česká republika.

Více než polovina – 51 procent dotázaných – v Evropě uvedlo, že další příliv imigrantů nepovažují za žádoucí. Opačný názor mělo pouze deset procent, zbývajícíc­h 35 procent hodnotilo současný stav jako vyhovující, ale další migranty už nechce.

Obavy z přistěhova­lců tak byly v Evropě o něco větší než jinde ve světě, kde nesouhlasi­lo s dalším přílivem migrantů o něco méně lidí, okolo 45 procent dotázaných.

V rámci evropských zemí přitom existují značné rozdíly ve vnímání problému.

Další imigraci rozhodně odmítají lidé v Řecku, Maďarsku a Itálii, ale i v Německu. Tedy v zemích, kterých se běženecký proud posledních let bezprostře­dně dotýkal.

Na opačné straně názorového spektra jsou země, které už mají s migrací delší zkušenosti a přitom je poslední migrační vlny ze Středomoří tolik nezasáhly. Je to Francie a Británie. Značně vstřícní k imigraci byli i dotazovaní Španělé – zde je ale třeba vidět, že letošní průzkum probíhal ještě před tím, než se k Pyrenejské­mu poloostrov­u stočily nové uprchlické trasy.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia