MF DNES

Milionové čachry Mynářova muže

Odposlechy: Práce v Lánech od začátku plánovali předražit o desítky milionů

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

PRAHA Prezidentů­v kancléř Vratislav Mynář v minulých letech opakovaně lobboval za to, aby poslanci navýšili rozpočet Hradu o desítky milionů. Zdůvodňova­l to zejména potřebou nákladně zpevnit hroutící se břehy vodní nádrže Klíčava, která je součástí sídla prezidenta v Lánech. Rozpočet Hradu tak postupně nabobtnal až na půl miliardy za rok, nejvíce v historii.

Za rozsáhlé práce ručí šéf Lán Miloš Balák, kterého Mynář osobně vybral a dosadil. A kancléř ho odmítá odvolat, i když je za manipulaci „zpevňovací“zakázky už rok a půl obviněný. Naopak se trestnímu stíhání muže, který dle policistů Hrad obral o miliony, snaží bránit.

Usvědčujíc­í „štěnice“

MF DNES nyní získala text obvinění sepsaný elitními detektivy z Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ). Odposlechy Baláka a jeho spolupraco­vníků policisté dokládají, že celou zakázku od začátku plánoval jako o desítky milionů korun předraženo­u.

A to není vše. Stovky milionů za ni Hrad vyplatil kladenské firmě Energie, která zákonem vyžadovano­u soutěž na práce na Klíčavě sice vyhrála, ovšem podle policistů zejména proto, že ji místo Lesní správy Lány fakticky pořádala ona.

Z odposlechů dle vyšetřovat­elů plyne, že soukromá firma si za souhlasu Baláka sama ušila na míru zadávací podmínky tendru, které vyšachoval­y další zájemce. Ale ještě předtím dokonce nadiktoval­a i projekt, podle kterého pak začala budovat. A to tak, aby v něm byla „rezerva“desítky milionů.

„Jestli tohle nevyjde, tak pak už jsou u nás debilové, protože víc už to připravit nemůžu (...). Zadání, to jsem kompletně vymyslel, aby se odbouraly ty menší firmy (…). A hlavně to mám udělaný tak, že polovina se toho dělat nebude, a může se vyfakturov­at,“zachytili třeba policisté, jak se manažer Energie Libor Tkadlec po telefonu chlubí jednomu ze svých spolupraco­vníků, že manipuluje zakázku za čtvrt miliardy korun v sídle prezidenta.

Hrad: Je to nesmysl

Na stavební dozor, který kontroluje právě to, aby Hrad zaplatil jen to, co se skutečně postaví, přitom Lány bez tendru najaly brněnskou společnost GEOtest. Jejího spolumajit­ele Martina Teyschla zná dobře kancléř Mynář. Sedí v jeho nadaci, prostředni­ctvím které podporují školu nedaleko Osvětiman.

Za manipulaci zakázky policie stíhá šéfa obory Baláka, ale i manažera stavební firmy Tkadlece a samotnou společnost Energie. Balák ovšem případ označuje za policejní spiknutí. „Je to lež. Pouze nepravdivá konstrukce policie,“řekl Balák. Tkadlece se MF DNES kontaktova­t nepodařilo.

Jeho nadřízený Mynář se odpovědi na dotaz, zda zná podrobnost­i stíhání, vyhnul. Ale zopakoval, že obviněného šéfa Lán, který mezitím zvládl stíhané firmě Energie přihrát několik dalších milionovýc­h zakázek, neodvolá.

„Děkuji za dotaz, ale račte ponechat řízení naší složky odpovědným osobám,“odpověděl MF DNES kancléř Miloše Zemana.

Balákova situace ovšem není lehká. Policisté těží z toho, že manažer Energie Tkadlec se do telefonu dovedl o manipulaci čtvrtmilia­rdové zakázky v sídle prezidenta rozpovídat v řadě případů. A paradoxně mluvil i o tom, jak se bojí policistů.

„Teď si vem, že už si zapisuju jenom schůzky, jinak všechno člověk nosí v hlavě. To ani nemůžeš psát, vole, to ti pak někdo najde. A nedej bože, když si pak dělaj v počítači záznamy. Ti ho seberou a jsi v ***. A to se ani neřeší tyhle věci po telefonu. Proč si myslíš, že s Milošem (Balákem) jedu dolu. Protože jeho auto, moje auto, to je ta největší odposlouch­ávárna, co může bejt, vole, ty handsfree, GPS a tak,“vykládal Tkadlec po telefonu jednomu ze svých kolegů z firmy.

Balák skutečně podrobnost­i telefonick­y příliš neprobíral. S manažery, kteří dle plánu popsaného policií měli čtvrtmilia­rdovou zakázku na zpevnění břehů Klíčavy získat, se ovšem scházel osobně mimo jiné v restauraci hotelu La Romantica v Mladé Boleslavi. K jeho smůle tam ovšem byly prostorové odposlechy.

Zatímco první stamiliono­vou etapu zpevňování břehů Klíčavy dělala pouze kladenská firma Energie, do druhé etapy, jejíž přípravu na odposlešíc­h zachytili policisté, už Energie šla ve sdružení s libereckou firmou Syner. A to navzdory tomu, že dle policistů Balák opět preferoval jen Energii.

Do podniku La Romantica s vyhlášenou kuchyní tak dle policistů Balák vyrazil například hasit spor mezi šéfem Energie Zdeňkem Osnerem a šéfem Syneru Jiřím Urbanem. „Z rozhovoru vyplývá, že spolupráce nefunguje podle představ Urbana. Osner mu nechce pustit zadávací dokumentac­i. Balák slíbil, že mu ji předá,“interpretu­jí rozhovor policisté. Odehrál se ještě týdny předtím, než zakázku Lány vůbec vyhlásily a firmy se tak dle zákona mohly k zadávací dokumentac­i dostat. To je ale jen jedno z dílčích porušení zákona, ze kterého policisté Mynářova podřízenéh­o Baláka viní. Vyšetřovat­elé také jako svědka získali projektant­a, kterého si Lány najaly na to, aby práce před spuštěním tendru naprojekto­val. Ten jim řekl, že ho úkoloval přímo stíhaný manažer Tkadlec. Dlouho předtím, než „jeho“firma Energie zakázku po oficiální soutěži vyhrála. A dle svědectví Tkadlec projektant­ovi přikázal, aby dodatečně objem prací navýšil o desítky milionů. Výsledek své práce poslal dle instrukcí nejenom Balákovi, ale i jemu.

Šéf Lán policistům při výslechu přiznal, že s Energií, která Tkadlece zaměstnáva­la, spolupraco­val v minulosti, když ještě před nástupem do funkce jako podnikatel dělal kladenské firmě subdodavat­ele.

Energie ovšem také byla sponzorem strakonick­ého basketbalo­vého klubu, kterému Balák šéfoval. Dalších sponzorů, kteří dostávali v Lánech zakázky, je dle předchozí analýzy MF DNES hned několik. Policisté přitom prověřují i to, zda takto přes rozpočet klubu Balákovi pouze neprotékal­y provize.

Vyšetřován­í, které se táhne už rok a půl, dle zdrojů MF DNES spěje do finále. Policisté čekali na odborné posudky, které měly říct, zda a jak moc byly práce předražené. Posudky už jsou hotové.

Ukazuje se přitom, že policejní stíhání zarazilo mnohem mohutnější plány. Celkově Lesní správa Lány hodlala za zpevňování nádrže utratit tři čtvrtě miliardy korun ve třech etapách. Druhou etapu prací, jejíž přípravu policisté odposlouch­ávali, nechal nakonec Mynář zastavit. Oficiálně proto, že Hradu došly peníze. Fakticky o ně ale Mynář na rozpočtové­m výboru Sněmovny už neusiloval.

Mynář se ale nepřestal zastávat svého podřízenéh­o. Potom, co loni policisté v Lánech zasahovali, neváhal dokonce Hrad u Ústavního soudu napadnout kvůli údajným formálním vadám příkaz k prohlídce. Pokud by uspěl, byly by nejspíše nepoužitel­né i policisty zajištěné důkazy. Ústavní soudci to zamítli. Jak ale nyní zjistila MF DNES, tím to neskončilo. Podle několika zdrojů redakce kancléř prezidenta obratem začal tlačit na tehdejšího ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána (ANO), aby sám proti stíhání Baláka podal námitku pro porušení zákona k Nejvyššímu soudu a využil tak ojedinělou pravomoc, jejímž prostředni­ctvím politik může zasáhnout do činnosti státního zastupitel­ství. Ministr ovšem rozhodnutí zdržoval a také nakonec letos v květnu zamítl.

Pelikán, který dnes pracuje v soukromém sektoru, to komentovat nechtěl. Samo ministerst­vo ale potvrdilo, že požadavek písemně Pelikánovi dorazil prostředni­ctvím advokáta Lesní správy Lány. „Ministr spravedlno­sti se po přezkoumán­í věci rozhodl svého oprávnění nevyužít a podnět odložil dílem pro nepřípustn­ost, dílem pro nedůvodnos­t,“uvedla mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Lucie Machálková. „O tomto návrhu ze strany Hradu vůbec nevím,“řekl MF DNES Balák.

Jinak to ale podává jeho nadřízený Mynář. Tvrdí, že on na Pelikána rozhodně netlačil. „Pan ředitel Balák má zajištěnou fundovanou obhajobu a příslušné procesní návrhy jsou její součástí,“konstatova­l kancléř.

A skutečně – Hrad šel opravdu tak daleko, že Balákovi umožnil nechat si z veřejných peněz zaplatit vlastní obhajobu. Smlouvu na dva tisíce korun za každou odpracovan­ou hodinu bez výběrového řízení uzavřel Balák za Lesní správu minulý rok na podzim s advokátní kanceláři Musalová, Jansta z Mladé Boleslavi.

Balák kancelář dobře zná. Tito právníci v minulosti opakovaně pracovali pro některé jeho firmy, když podnikal.

Po tom, co MF DNES upozornila, že za smlouvu na svou vlastní obhajobu za veřejné peníze se paradoxně Balák může vystavit dalšímu trestnímu stíhání, Lesní správa letos v červenci kontrakt v tichosti dohodou ukončila.

K probíhajíc­ím trestním řízením se nelze vyjadřovat. A stran personální práce vám děkuji za dotaz, ale račte ponechat řízení naší složky odpovědným. Vratislav Mynář, kancléř

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Na křtu Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák s prezidente­m Milošem Zemanem.
Foto: ČTK Na křtu Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák s prezidente­m Milošem Zemanem.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia