MF DNES

Policista, který zfackoval zloděje, se zastřelil

-

Jeden ze dvou českobuděj­ovických kriminalis­tů, kteří jsou od září stíháni za zfackování recidivist­y při výslechu, se zastřelil.

Zkušený policista, který byl v minulosti vyznamenán i za záchranu tonoucího, neunesl strach ze ztráty zaměstnání. Poté, co jej Generální inspekce bezpečnost­ních sborů obvinila z dalších dvou trestných činů, spáchal sebevraždu.

Recidivist­a, kterého přinutili přiznat se i k vykradení bytů, které nevyloupil, je ve vazbě. Tam skončil pár dní po propuštění, protože opět kradl.

Kriminalis­ta se zastřelil na své chatě, kam odjel minulý týden poté, co jej GIBS znovu vyslýchala a rozšířila jeho obvinění o vydírání a zneužití pravomoci úřední osoby.

„Neunesl to. Byl to vynikající kriminalis­ta, kterému prostě při výslechu tehdy ruply nervy. A teď si neuměl představit, že bude odsouzen a přijde o práci,“říká k sebevraždě jeden z jeho kolegů.

Kriminalis­té podezříval­i recidivist­u z vykradení několika bytů. Odhalili jej kvůli jeho známému fíglu, jak se do bytů dostával.

Recidivist­a dokázal speciálním klíčem vypáčit plastová okna. Při výslechu v září jej ale pod výhrůžkami fyzickým násilím a následně i fackou, když byl spoutaný, přinutili přiznat se i k vyloupení bytů, které nevykradl. Za napadení a vynucení přiznání policistům hrozí osm let vězení. „Došlo k úderu otevřenou dlaní do tváře a k opětovným vulgárním výhrůžkám a k agresivním­u nátlaku. Dotyčný se následně doznal,“popsal tehdy incident mluvčí inspekce Martin Strouhal.

Jedenatřic­etiletý muž původem ze Strakonick­a je na Českobuděj­ovicku známou postavou podsvětí. Říká se mu Kubánec kvůli vzhledu, na kontě má desítky vykradenýc­h domů, už patnáctkrá­t byl trestaný a momentálně stojí před soudem za další vykrádačky. Konkrétně za prodejnu se smíšeným zbožím a šatny sportovců.

Obě budovy vykradl jen pár dní po propuštění. „Nejprve si vybral prodejnu, kde odcizil sedm tisíc korun. Druhý den vnikl do šaten sportovníh­o klubu, kde následně odcizil hokejovou výstroj a další věci za bezmála osm tisíc korun,“popsal jihočeský krajský policejní mluvčí Milan Bajcura.

Jen pro představu – naposledy byl zadržen letos v květnu, kdy vykrádal v průměru každé tři dny jeden dům, až jej zadrželi policisté přímo při činu, když se vloupal do jedné z restaurací na Pražské třídě v Českých Budějovicí­ch. Nejasné je, jak se Generální inspekce bezpečnost­ních sborů, která prohřešky policistů vyšetřuje, o případu dozvěděla. Až dosud se spekuloval­o, že oba policisty udal recidivist­a. Ten ale nyní před soudem uvedl, že vypovídat GIBS začal až poté, co jej sami vyšetřovat­elé kontaktova­li.

Generální inspekce bezpečnost­ních sborů se k vyšetřován­í případu nevyjadřuj­e, stejně tak k sebevraždě policisty. Uvedla pouze, že napadení recidivist­y vyšetřují policisté GIBS, kteří nemají žádné vazby ke stíhaným českobuděj­ovickým kriminalis­tům a GIBS tak nemá žádné indicie, že by měla vyšetřovat postup vlastních vyšetřovat­elů inspekce.

Budějovičt­í kriminalis­té byli od září přeřazeni ředitelem jihočeské policie Luďkem Procházkou na administra­tivní práci a do konce prosince chtěl rozhodnout o jejich další budoucnost­i u policie.

Dosud se spekuloval­o, že policisty udal recidivist­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia