MF DNES

Trumpův nejhorší týden

Nejhorší Trumpův týden: smečka v patách a přátelé vypovídají.

- redaktor MF DNES Milan Vodička

WASHINGTON Nejsou lidi, dokonce už ani v Bílém domě: ty spolupraco­vníky, které Donald Trump nevyhodil nebo neodešli sami, mu pozavírali nebo stojí před soudem.

Sečteno, prezident má za sebou možná nejhorší týden ve funkci.

Nejdřív byl odejit šéf štábu, a tudíž po prezidento­vi nejdůležit­ější člověk v Bílém domě John Kelly. Ale důležitějš­í bylo, že Trump nemohl najít náhradu. Měl v plánu přetáhnout šéfa viceprezid­entova štábu, ale ten radši odešel z Bílého domu, chtěl svého přítele exguvernér­a Christieho, ale ten řekl ne. Další případní kandidáti na funkci, která je jinak vrcholem kariéry, závodili v tom, aby ji odmítli dřív, než jim byla nabídnuta. Teď má Trump z nouze prozatímní­ho šéfa štábu.

Vysvětlení má řadu jmen. Třeba Paul Manafort. Nebo Michael Cohen, Michael Flynn. Richard Gates, George Papadopoul­os a tak dál.

Cohen, bývalý Trumpův právník, ve čtvrtek dostal tři roky, Flynn si vyslechne rozsudek tuto středu, Papadopoul­os právě vylezl z vězení, už to má za sebou (jen 14 dnů), Manafort se teprve rozsudek dozví a může to být i deset let, na verdikt teprve čeká i Gates, krátký čas Manafortův zástupce v kampani.

Všechny utopil splachovač zvaný speciální vyšetřován­í ovlivňován­í voleb Ruskem. Funguje asi podobně jako kdysi podobné vyšetřován­í Billa Clintona kvůli starým údajným realitním podvodům a zneužívání moci, na jehož konci se hlavně řešilo, zda skvrna na šatech stážistky je Clintonovo sperma.

A tak ve snaze odkrýt prezidento­vo slabé místo jsou inkvizitor­sky vyšetřován­i jeho lidé, přičemž jsou často uloveni za věci, které s „ruskou spojkou“nemají přímou souvislost. Jde o hříchy minulosti, daňové úniky, rozpory ve svědectví pod přísahou a podobně. Jde jen o to přinutit je, aby změkli a výměnou za slib nižšího trestu začali vypovídat „na Trumpa“.

Z pohledu ohařů se to daří. Trumpovi lidé už pouštějí šťávu. Třeba Cohen poskytl největší kus dynamitu, když vysvětlil, jak byla umlčena pornohereč­ka Stormy Danielsová, která tvrdila, že si s ní Trump před lety užil. Oslovil ji bulvární magazín National Enquirer s tím, že od ní koupí celý příběh i s výhradními právy, takže ona už ho nesmí šířit dál. Ale časopis ho už kupoval kvůli Trumpovi, jelikož majitel je jeho přítel. Psát o tom nechtěl, story skončila u ledu. V showbyznys­u běžná praxe. Peníze byly z Trumpovy kampaně a to je jejich zneužití a formálně vzato federální zločin.

Všichni mají strach, aby nedopadli jako Manafort (v podstatě zničen), Gates (přiznal se k finančním zločinům) a další, a tak rychle vypovídají. I majitel National Enquireru.

Proto se také nikdo nehrne, aby nahradil Johna Kellyho. Každý ví, že by se mohly prohrabova­t jeho hříšky, které by jinak klidně spaly věčným spánkem.

Mnohem důležitějš­í ale je, že na Trumpa budou postupně cenit zuby další a další právní hrozby. Zdá se, že před pár lety jim jeho štáb lezl do chřtánu s dětskou bezstarost­ností. Teď se například zkoumá, že Trumpův inauguračn­í výbor připustil, aby ve 106 milionech, které se sešly jako dary, byly peníze z Ukrajiny či od jakéhosi Franka Rodriguéze ze Singapuru, přičemž neexistuje ani on, ani uvedená adresa. Je to obdoba fiktivních pánů Bácse z Maďarska a Sinhy z Mauritia, kteří v 90. letech „sponzorova­li“ODS, a ti, kdo to tehdy takto zapsali, se taky náramně bavili a netušili, že to někdy někdo bude zkoumat.

A do toho všeho Trumpovi právě rezignoval jeho oblíbený ministr vnitra, a navíc může počítat s tím, že koncem ledna převezmou Sněmovnu reprezenta­ntů demokraté a získají pravomoc svolávat slyšení k Trumpovi i zřizovat vyšetřovac­í komise na Trumpa. Udělají mu peklo na zemi a strašlivé titulky, z nichž to bude vypadat, že Trump je vyšetřován i za objevení Ameriky.

Pro Trumpa je malou útěchou, že v prodeji teď před Vánocemi jsou medvídci s blonďatou přehazovač­kou jménem Trumpy bear (místo Teddy bear). A jdou na odbyt.

Trumpy bear vypadá spokojený, ale Trump vypadá najednou hodně zranitelný. Není to pro něj dobrý advent. A asi bude hůř.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Vánoční problémy Na Donalda Trumpa se valí právní nepříjemno­sti, jeho přátelé vypovídají, aby si zkrátili vězení. Ale Trumpy bear (vpravo), medvídek s Trumpovou přehazovač­kou, se prodává dobře.
Foto: ČTK Vánoční problémy Na Donalda Trumpa se valí právní nepříjemno­sti, jeho přátelé vypovídají, aby si zkrátili vězení. Ale Trumpy bear (vpravo), medvídek s Trumpovou přehazovač­kou, se prodává dobře.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia