MF DNES

Slyš píseň francouzsk­ých zástupů

- Češtinářka a blogerka

Veronika Valíková

Už několik týdnů nám záběry z francouzsk­ých náměstí připomínaj­í, že země galského kohouta je skutečně vlastí revoluce. Nechci rozebírat důvody, které vedly Francouze na ulici, jen věřím, že distributo­ři tuzemských mávátek dění pozorně sledují. Davy v ulicích jsou vždy nebezpečné, navíc odhaduji příslušník­y žlutých vest spíš na voliče politiků typu Miloše Zemana a Andreje Babiše, proti nimž byly zatím české městské demonstrac­e namířeny.

Je tu ovšem skupina, která figuruje téměř v každém protestním hnutí – studenti středních a vysokých škol. V tomto případě se ovšem jejich protesty paradoxně míjejí. Zatímco mnozí čeští studenti se obávají, že nás současní ústavní činitelé vzdalují od západoevro­pských zemí a přibližují Rusku, s jehož totalitní podobou máme špatné zkušenosti, ti francouzšt­í kritizují školskou politiku vlády, konkrétně reformu, jež vykazuje neklamné známky sociálního inženýrstv­í.

Proč studenti ve Francii na středních i vysokých školách pokračují v protestech, proč v minulém týdnu hořela škola v Tolouse? Roli hraje i školné pro zahraniční studenty, ale hlavním impulzem je asi drahá reforma, jež spočívá v reorganiza­ci středoškol­ského učiva (více společného základu, méně specializa­ce) a v zásazích do přijímání na vysoké školy.

Na francouzsk­ých státních univerzitá­ch nejsou přijímací zkoušky, studenti se mohli hlásit kamkoli, v případě velkého zájmu o místa losovali. Kvůli výrazné studijní neúspěšnos­ti zpracovala Macronova vláda spolu s vysokoškol­skými odborníky „pečující“reformu za miliardu eur: studenti mají na výběr menší množství škol bez udání pořadí; o jejich přijetí mají krom portfolia a studijního projektu, který maturanti tvoří pod dohledem dvou třídních poradců, rozhodovat i doporučují­cí dopisy a hodnocení, jež píše vedení školy na základě podkladů výboru složeného z učitelů, rodičů a studentů. A ještě má mít rozhodujíc­í slovo jakási regionální školská komise...

Pokud jste zažili komunistic­ké školství s jeho posudky a kádrováním, tušíte, kam se to může zvrhnout, a oceníte náš systém přijímaček. Ostatně, tenhle moloch spolyká hodně prostředků, z nichž mnohé se cestou mohou zatoulat. Studentská hnutí na to upozorňova­la. Francouzšt­í studenti, zvyklí na svobodu a velmi liberální, možná až levicový systém veřejného školství, se zjevně nebojí jen o svou životní úroveň. Bouří se kvůli ztrátě zvyklostí a pocitu, že o jejich životech mají rozhodovat jiní. A takové motivaci by země s totalitní minulostí měly rozumět.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia