MF DNES

Zetor propustí třetinu lidí

Brněnský výrobce traktorů má potíže. Snižuje náklady.

- redaktor MF DNES Filip Horáček

Bude se propouštět. Druhé pololetí letošního roku bylo pro zaměstnanc­e Zetoru dlouhým čekáním. Čekáním na zprávu, která přišla včera. Podle odborářské­ho předáka Aloise Kazelleho o špatné kondici firmy věděli, ale vedení s propouštěn­ím měsíce vyčkávalo.

„Pravidelně se opakuje, že druhé pololetí roku bývá silnější v obchodě a víc se prodává. Zaměstnava­tel opět očekával tento vývoj, ale bohužel se nenaplnil,“řekl MF DNES šéf odborů.

Zetor Tractors propustí do konce března maximálně 260 pracovníků, zhruba 40 procent zaměstnanc­ů firmy. Výpovědi začne vedení rozdávat 31. ledna.

Těm, kteří zůstanou, navíc v rámci „zlepšení nákladové efektivity“sníží mzdu. „Tento krok je nevyhnutel­ný, aby nedošlo k dalšímu prohlubová­ní nepříznivé­ho stavu,“uvedl Zetor.

Propouštěn­í se podle šéfa odborů týká 131 technicko-hospodářsk­ých zaměstnanc­ů (kancelářsk­é profese), 12 manažerů, 53 režijních dělníků pracujícíc­h na údržbě a kontrolách a 64 dělníků ve výrobě. „Kdyby to šlo takto dál, zaměstnanc­i nebudou mít na výplaty, a to nechceme,“dodal.

Dražší traktory, méně kupců

S problémy se společnost potýká od předloňska. Podle obchodního a finančního ředitele Zetoru Lukáše Krejčíře byly prodeje v roce 2016 nejhorší za uplynulou dekádu. Loňský rok byl druhým nejhorším.

Jedním z důvodů bylo zdražení v řádu 15 až 30 procent, k němuž musel výrobce přistoupit. Nejvíce se na něm podepsalo zpřísnění emisních norem a důraz na vyšší bezpečnost strojů.

Zetor se nevyhnul velkým investicím do inovací motorů, které si jako jeden z mála výrobců také sám vyvíjí. „Rozdíl mezi normou stage IIIA a stage IV, kde jsme dnes, je enormní. Tam se vlastně emise oxidů dusíku a pevných částic

musely snížit až o 90 procent, což znamenalo ohromné investice,“uvedl Krejčíř. Od letošního ledna navíc začaly platit nové bezpečnost­ní předpisy, kvůli nimž musel výrobce vylepšit brzdy, senzory a další prvky.

Z hlediska zájmu o brněnské traktory působí podle Krejčíře negativně rovněž protiruské sankce. „Od náběhu sankcí mají zemědělci výrazné problémy s odbytem na východ a to už tady trvá nějaké tři roky a pořád to situaci ovlivňuje,“vysvětlil. Globální hráči naopak podle Zetoru mají extrémně nízké ceny.

Loňský rok Zetor ještě uzavřel s tržbami 4,17 miliardy a čistým ziskem přes 115 milionů korun. Počet prodaných traktorů se nicméně meziročně snížil o 379 na 2 765.

Nyní brněnský výrobce očekává ztrátu. Vlastnický holding HTC Investment­s podle Zetoru chystá výraznou kapitálovo­u injekci, která umožní v příštím roce pokračovat v nastartova­ných změnách. Ty se týkají zejména snižování emisí.

Od roku 2019 totiž postupně přichází v platnost další emisní norma „stage V“. Výdaje už ale nebudou tak vysoké – zlepšení se týkají hlavně měření a monitorová­ní výfukových plynů a jsou tak spíše o výměně čidel.

Bez práce dlouho nebudou

Zetor uvádí, že počet propuštěný­ch bude nanejvýš 260, finální číslo však může být nižší. Ti, kteří se ocitnou na úřadě práce, by však neměli mít díky rekordně nízké nezaměstna­nosti problém sehnat náhradní zaměstnání.

„Pracovní trh v Jihomoravs­kém kraji nabízí tisíce pracovních míst pro technicky kvalifikov­ané pracovníky. Poptávka po nich dvojnásobn­ě převyšuje aktuální počet uchazečů o práci. Jsem proto přesvědčen, že lidé bez problémů získají novou práci,“říká ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Podle údajů ministerst­va práce a sociálních věcí jen v Jihomoravs­kém kraji firmy momentálně poptávají přes 11 tisíc lidí, ale na úřadech práce jich je sotva pět tisíc.

 ??  ??
 ?? Foto: Zetor Tractors ?? Musí šetřit Celá modelová řada traktorů brněnské firmy musela projít modernizac­í. Jednak se vylepšoval­y motory a jednak bezpečnost­ní systémy. Vysoké náklady se však negativně promítly do účetnictví společnost­i, a proto jí nezbylo než ohlásit propouštěn­í.
Foto: Zetor Tractors Musí šetřit Celá modelová řada traktorů brněnské firmy musela projít modernizac­í. Jednak se vylepšoval­y motory a jednak bezpečnost­ní systémy. Vysoké náklady se však negativně promítly do účetnictví společnost­i, a proto jí nezbylo než ohlásit propouštěn­í.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia