MF DNES

Hon na Huawei. Vláda se bojí špionů

Úřady se po varování kyberbezpe­čnostního úřadu chtějí čínských mobilů zbavit

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

PRAHA České i spojenecké tajné služby před firmou Huawei, která se postupně stala druhým největším výrobcem mobilů na světě, varují roky. Do pozornosti českých politiků se možná hrozba dostala až nyní.

Vláda začala v posledních dnech freneticky řešit, kdo všechno telefonuje z mobilů této čínské značky. Firma je totiž v podezření, že za pomoci jejího hardwaru Číňané provádějí špionáž. Společnost se proti tomu tvrdě ohrazuje.

V USA, Austrálii, Japonsku či Velké Británii přesto úřady přítomnost jejích technologi­í v kriticky důležitých systémech postupně zakazují. A český premiér Andrej Babiš (ANO) včera oznámil, že nařídil, aby se čínských mobilů zbavil Úřad vlády. Podobně se nejspíše zachovají i další ministerst­va.

V Česku varovala před čínskými technologi­ckými firmami BIS už v roce 2014. Rozruch mezi politiky způsobilo až pondělní nezvykle otevřené vyjádření Národního úřadu pro kybernetic­kou bezpečnost, který má ochranu před počítačový­mi špiony v popisu práce. „Hlavním problémem je právní a politické prostředí. Čínské zákony vyžadují po soukromých společnost­ech působících v Číně mimo jiné součinnost při zpravodajs­kých aktivitách,“uvedl ředitel úřadu Dušan Navrátil. O záležitost­i v pondělí jednala i vláda. A ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) slíbil nechat prověřit, zda mobily používají důstojníci armády. Podobně chtějí Huawei, jehož tváří v Česku se stal hokejista Jaromír Jágr, řešit i další ministerst­va. I když se Huawei ohrazuje. „V třicetilet­é historii naší společnost­i nikdy nebylo prokázáno, že by Huawei provedl jakýkoliv prohřešek v oblasti kybernetic­ké bezpečnost­i,“řekla mluvčí firmy Magda Teresa Partyka a vyzvala kyberúřad k předložení důkazů. MF DNES už vloni upozornila, že výrobky Huawei se navzdory opakovaným upozornění­m západních spojenců objevují například i v počítačový­ch sítích Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Ministerst­vo vnitra, policie i Úřad vlády nakupují od Huawei mobily či modemy. Jak ovšem dříve odhalily Lidové noviny, zákazníkem firmy, kterou založil někdejší vojenský technik Žen Čeng-fej, je od roku 2014 i Hrad. Ten výměnou za stovky telefonů Číňanům poskytuje lístky na hradní akce či občasný pronájem prostor. Prezidents­ká kancelář si čínské komunikačn­í prostředky vybrala bez výběrového řízení. Prezident Miloš Zeman je Číně dlouhodobě nakloněný a tamního prezidenta Si Ťin-pchinga označuje za svého přítele.

Huawei a ZTE ovšem nejsou jediné technologi­cké firmy, které se dostaly do vážného podezření, že slouží ke špionáži ve prospěch země svého původu. Deník Wall Street Journal vloni popsal, jak ruští útočníci za pomoci antivirové­ho programu Kaspersky ukradli přísně tajné materiály národní bezpečnost­ní agentury NSA, což může vést k oslabení kybernetic­ké obrany USA. Ruská společnost ale dlouhodobě jakoukoliv zpravodajs­kou spolupráci s režimem Vladimira Putina odmítá.

Program dle The New York Times dokonce na počítačích, na kterých je nainstalov­aný, nepátrá jen po virech, ale také hledá dokumenty, které jsou označeny třeba jako „přísně tajné“, aby na jejich přítomnost upozornil ruskou vládu.

K obraně svých počítačů si ho přesto vybralo například i české ministerst­vo vnitra. Kaspersky běží i na všech počítačích Všeobecné zdravotní pojišťovny, která spravuje citlivé zdravotní údaje více než šesti milionů pacientů v Česku.

Bezpečnost­ní experti se přitom shodují, že ožehavou situaci se nejspíše nepodaří vyřešit bez změny zákona o veřejných zakázkách. Ten totiž momentálně neumožňuje některého ze zájemců vyloučit ze soutěže proto, že může představov­at pro stát bezpečnost­ní riziko. Pokud nabídne nejlepší podmínky, tedy zpravidla nejnižší cenu, zakázku dostane.

Tajné služby přitom rizikové společnost­i dlouhodobě podezřívaj­í, že samy zakázky dotují, aby získaly přístup do klíčových systémů.

Tajné služby rizikové společnost­i dlouhodobě podezřívaj­í, že samy zakázky dotují, aby získaly přístup do klíčových systémů.

Volání po změně zákona

Lidovci nyní vyzvali vládu, aby připravila novelu zákona. „Je nezbytné novelizova­t zákon tak, aby u věcí týkajících se kritické infrastruk­tury byla jako partner přizvána nějaká autorita, která se vyjádří k bezpečnost­nímu hledisku,“řekl šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

Ani to však nemusí stačit. Velké části kritické infrastruk­tury v Česku jsou totiž v soukromých rukou. Výrobkům Huawei se tak například nevyhnou ani majitelé zcela jiných značek mobilů. Firma je totiž masivním dodavatele­m systémů pro české mobilní operátory, přes kterou data z mobilů tečou. Zásadní konkurenty dlouhodobě trumfuje cenou.

A podobně čínská firma díky nejnižší ceně nedávno bodovala i u polostátní energetick­é firmy ČEZ, které vybaví nově budované datové centrum. Memorandum o spolupráci na nasazení mobilních sítí páté generace nedávno s Huawei podepsala česká společnost PPF, vlastník operátora O2.

 ?? Foto: ČTK ?? Přátelé Telefony Huawei používá i Hrad, který má s Čínou dobré vztahy. Pokračován­í ze str. 1
Foto: ČTK Přátelé Telefony Huawei používá i Hrad, který má s Čínou dobré vztahy. Pokračován­í ze str. 1

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia