MF DNES

Norka dostala azyl v Polsku

Sociální služba Barneverne­t čelí stále silnější kritice kvůli necitlivém­u odebírání dětí

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

VARŠAVA Ten případ Nory notně probudil z předvánočn­í letargie.

Silje Garmová, sedmatřice­tiletá matka dvou dětí, která loni prchla do Polska s dvouletou dcerou Eirou, získala před pár dny v nové zemi politický azyl.

To je nevídaná věc. Vůbec poprvé od konce druhé světové války některá evropská země udělila azyl norským občanům.

Souhlas vydal šéf polské diplomacie Jacek Czaputowic­z na základě stanoviska cizineckéh­o úřadu. Intervenov­al i premiér Mateusz Morawiecki, hluboce věřící katolík.

„Polsko v tomto případě intervenov­alo, a to přes rizika, že tím bezpochyby utrpí vztahy obou zemí,“uvedl Jan-Aage Torp, norský duchovní, který měl k rodině blízko.

Silje Garmová se snažila zabránit tomu, aby jí norská sociální služba Barneverne­t odebrala mladší dceru Eiru. Mohla by teď slavit.

Učebnicový příklad

Jenže během rozvodu s bývalým manželem už přišla o starší dceru, dnes třináctile­tou Froyu. Norským úřadům stačilo jeho udání, že Silje Garmová nadměrně užívá léků proti bolesti.

Následný postup úřadů a odebrání starší dcery nezastavil­a ani stanoviska norských i polských lékařů, kteří kategorick­y vyloučili, že by Silje Gramová byla pod vlivem utlumující­ch léků a chovala se nějak nestandard­ně. Nepotvrdil­a se obvinění, že vedla „chaotický život“, ani to, že trpěla „únavovým syndromem“, jak tvrdily norské úřady.

Zdravotní záznamy, o které se úřady opíraly, navíc zmizely.

Její případ byl o to naléhavějš­í, že Gramová disponoval­a univerzitn­ím vzděláním a jako dcera bývalého poslance byla i dobře situovaná. V ničem nepřipomín­ala zchudlé matky z přistěhova­leckých rodin, u kterých obvykle Barneverne­t „zasahuje“.

„Těžko si jde představit oprávněněj­ší případ pro udělení azylu, než je ten Siljin,“napsal k tomu europoslan­ec za lidovce Tomáš Zdechovský, který se podobnými případy dlouhodobě zabývá. Podle jeho informací navíc podala advokátní kancelář zastupujíc­í Gramovou další desítky žádostí o azyl.

Služba Barneverne­t nemá valnou pověst, počíná si necitlivě, když odebírá děti rodičům, údajně v jejich zájmu. V mnoha případech končí její zásah u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Nic měnit nechtějí

Desítky norských dětských psychologů a právníků loni v otevřeném dopise nazvaly Barneverne­t „nefunkční organizací, která dělá dalekosáhl­é chyby s vážnými důsledky“.

Na mnohé kontroverz­ní případy odebraných dětí, které v Česku vstoupily nechvalně do povědomí kvůli dvěma synům odebraným před sedmi lety Evě Michalákov­é, upozornila polská média.

Také listy v pobaltskýc­h zemích píší o nešťastnýc­h rodinách, kterým norské úřady odebraly bez relevantní­ho zdůvodnění jejich děti.

Norové odmítají ustupovat. Nová ministryně pro záležitost­i rodiny Linda Hofstad Hellelando­vá trvá na tom, že služba Barneverne­t pracuje ve prospěch dětí, a nic tedy není třeba měnit. „Umístění dítěte do alternativ­ní péče je až poslední řešení, vždy se nejprve snažíme pomoci rodičům,“řekla ministryně.

Britské Timesy v této souvislost­i nabízejí statistiky, které to spíš nepotvrzuj­í. Více než deset dětí z tisíce je v Norsku umístěno do alternativ­ní péče, zatímco v Británii to je pouze šest dětí z tisíce.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? Raději prchla Silje Garmová s dvouletou dcerkou.
Foto: archiv Raději prchla Silje Garmová s dvouletou dcerkou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia