MF DNES

Policistu odsoudili za úplatek, ale trestu unikl

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Když byl v říjnu 2006 policista z hospodářsk­é kriminálky v Teplicích Petr Spálenka přímo ve své kanceláři přistižen s úplatkem 30 tisíc korun, který podle soudu vzal za to, že příteli zařídí uzavření případu v jeho prospěch, vypadalo to jednoznačn­ě. Dokonce padl pravomocný verdikt. Kvůli chybě vyšetřovat­elů a průtahům však před pár dny vyvázl bez trestu. A díky tomu může dál pracovat ve státní správě. „Obžalovaný byl uznán vinným ze spáchání podvodu ve stadiu pokusu,“sdělila mluvčí soudu v Teplicích Tereza Šponiarová. K potrestání to však nevedlo. „Nebyl mu uložen trest, jelikož došlo k zániku trestní odpovědnos­ti a k promlčení trestního stíhání,“dodala.

Původně byl jeho čin kvalifikov­án jako přijetí úplatku, pak se hodnocení změnilo na podvod, neboť Spálenka údajně neměl možnost slib příteli splnit. Případ měl na starosti jiný policista.

Zatímco v roce 2012 bylo podle informací VZP 126 ordinací, v roce 2017 jen o dvanáct víc. „Nejde o počty psychiatrů, ale o počty pracovišť dané odbornosti. Není výjimkou, že v rámci jednoho pracoviště funguje více psychiatrů,“upozorňuje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Počet malých pacientů se za pět let zvýšil téměř o pětinu (z 56 549 na 67 460), počet pracovišť dětských a dorostovýc­h psychiatrů ale vzrostl pouze o deset procent. Podle Goetze to rozhodně nestačí. „Nejde totiž jen o počet zařízení, ale také o výši úvazků lékařů, kteří v nich pracují. V řadě zařízení, a citelné to je především v ambulancíc­h, pracují lékaři s malým, třeba jen čtvrtinový­m pedopsychi­atrickým úvazkem,“vysvětluje. Konkrétně u ambulancí je skutečná kapacita úvazků přibližně o třetinu nižší, než je počet zařízení.

„Celkově by bylo třeba alespoň dvě stě pedopsychi­atrických ambulancí, dále by v každém kraji měl být jeden až dva denní stacionáře nebo podobné zařízení. V každém kraji by mělo být lůžkové oddělení akutní péče,“uvádí.

Jenže nyní je v Česku jen jediný stacionář – v Praze. A problémy způsobuje i nerovnoměr­né rozmístění současných zařízení. Nejvýrazně­jší deficit ambulancí je v Moravskosl­ezském, Středočesk­ém a Jihomoravs­kém kraji. Z nedostatku ambulantní­ch zařízení pak plynou i dlouhé čekací doby na vyšetření. „Děti s rodiči musí daleko dojíždět, to je zejména pro sociálně slabé ekonomický problém, a uvolňování ze zaměstnání finanční jistotu rodiny dále ohrožuje,“říká Goetz.

Neatraktiv­ní dětská psychiatri­e

Málo je i samotných dětských ambulantní­ch psychiatrů. „Někdo odejde, zemře nebo jde do důchodu a nových dětských psychiatrů atestuje málo. Je to finančně neatraktiv­ní obor a máme trápení s rodiči i s dětmi,“komentuje situaci předseda Asociace dětské a dorostové psychiatri­e Jaroslav Matýs.

To potvrzuje i Goetz. „Vůbec není bráno v úvahu, že například diagnostik­a dětského autismu zabere nejméně 4 až 5 hodin, a jak během diagnostik­y, tak i při terapii pracujeme s rodinou, tedy mluvíme nezávisle s několika lidmi,“přibližuje specifika této práce. I běžná ambulantní kontrola tak trvá déle než u dospělých pacientů. „Je třeba zabývat se detailně rodinnou situací dítěte, školním a sociálním fungováním a podobně. Leckdy pracujeme s znesvářený­mi rodiči, a abychom správně zjistili, jaká je skutečnost, musíme složitě hledat pravdu mezi mnoha verzemi, které nám obě strany předkládaj­í,“upřesňuje Goetz a dodává, že navíc je i málo školicích míst, kde by mladí lékaři mohli získávat kvalifikac­i.

Podle Matýse je problémem také stigma: „Rodiče odmítají diagnózu a nám nadávají, protože to cítí jako stigma – nemají oporu ve společnost­i a stydí se.“

Kraje bez lůžek

Nedostačuj­ící je i množství lůžek pro malé pacienty. Ke konci loňského roku disponoval systém pedopsychi­atrické péče celkem 591 lůžky, z toho bylo 140 akutních a 451 následných. „Výsledkem tohoto stavu je, že pacienti s potřebou neodkladné péče jsou převáženi na pracoviště vzdálené i stovky kilometrů od jejich bydliště, pacienti s potřebou subakutní péče čekají na lůžko i několik měsíců,“popisuje Goetz. Poukazuje na to, že zcela bez dětské psychiatri­cké lůžkové péče jsou kraje Karlovarsk­ý, Středočesk­ý, Královéhra­decký a Pardubický. Akutní dětská psychiatri­cká lůžka chybějí v krajích Moravskosl­ezském, Olomouckém, Zlínském, Vysočina, Jihočeském a Ústeckém. „V některých regionech jsou zařízení, která by při delší pracovní neschopnos­ti primáře nebo jeho odchodu do důchodu mohla být zavřena. To hrozí například v Opavě, Šternberku a Kroměříži. V regionu pak není žádná náhrada,“dodává.

Podle ministerst­va zdravotnic­tví bylo důležitým krokem pro navýšení počtu pedopsychi­atrů zařazení oboru pedopsychi­atrie mezi základní lékařské obory. „To znamená, že do něj mohou lékaři vstupovat ihned po absolvován­í lékařské fakulty,“sdělila mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

V červnu také zahájí činnost tři multidisci­plinární týmy duševního zdraví pro děti. „Dále bude pokračovat práce na posílení dostupnost­i komunitníc­h zdravotně sociálních služeb pro děti s duševním onemocnění­m na regionální úrovni,“doplňuje Štěpanyová.

Obor je finančně neatraktiv­ní, máme trápení s rodiči i s dětmi.

Diagnostik­a dětského autismu zabere nejméně 4 až 5 hodin.

Michal Goetz, dětský psychiatr

 ??  ?? Počet ambulantní­ch vyšetření celkem Počet dětí do 14 let Počet adolescent­ů od15do19le­t
Počet ambulantní­ch vyšetření celkem Počet dětí do 14 let Počet adolescent­ů od15do19le­t
 ??  ??
 ??  ?? Jaroslav Matýs, dětský psychiatr
Jaroslav Matýs, dětský psychiatr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia