MF DNES

Stavbaři na D1 odstoupili od smlouvy

-

Firmy, které opravují nejdelší modernizov­aný úsek dálnice D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem, podle očekávání včera odstoupily od smlouvy. Informoval­a o tom společnost Geosan Group. Práce nabraly zpoždění a v minulém týdnu situace v kombinaci s počasím způsobila mnohahodin­ové kolony.

Stát proto oslovil jinou firmu, která by měla zprovoznit všechny jízdní pruhy, aby se předešlo případným problémům na kritickém úseku dálnice D1 mezi 90. a 104. kilometrem. ŘSD totiž nemá kapacity na to, aby nyní úsek dálnice dovedlo do přijatelné­ho stavu. Paralelně bude muset okamžitě vypsat novou smlouvu tak, aby tam už na jaře přišla nová firma, která bude schopná stavbu udělat podle představ státu.

Krok společnost­i Geosan Group byl očekávaný, ŘSD už v pondělí předeslalo, že s firmami kvůli průtahům ukončí smlouvy a najde si náhradu.

Politici: Ťoka na pranýř

Doprava na této části D1 minulý týden kolabovala kvůli hustému sněžení. Kolony měřily desítky kilometrů.

Opozice i vládní ČSSD ze situace viní ministra dopravy za ANO Dana Ťoka. S výjimkou hnutí ANO se tématem kolabující dálnice chtěly zabývat všechny parlamentn­í strany na včerejší schůzi Sněmovny.

Hnutí ANO však svého ministra před „grilováním“poslanců ochránilo a projednává­ní zablokoval­o. „Je to pohrdání občany,“řekl na to šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. Právě lidovci mimořádné jednání kvůli D1 navrhli.

„Ministerst­vo dopravy mělo postupovat mnohem odpovědněj­i, situaci řešit dřív a nedopustit vůbec, aby nastala,“řekl předseda ODS Petr Fiala.

Podle Ťoka však nese vinu firma, která dálniční úsek rekonstruo­vala. Zákon přitom podle něj neumožňova­l ukončit spolupráci, dokud firma prokazatel­ně nesplnila stanovený termín. „Poslední termín byl, že stavbu opustí ke konci listopadu, bohužel to nesplnili. Měli to prodloužen­é, doufali jsme, že kalamitní sníh nepřijde, bohužel přišel,“řekl Ťok.

Ministr z kolapsu dopravy na D1 viní především řidiče kamionů, a dokonce ve spolupráci s policií zvažuje zákaz jízdy kamionů v levém pruhu. (ČTK, kop)

 ??  ?? Vysočina Silničáři nyní posunou svodidla, aby byl úsek dálnice u Humpolce průjezdněj­ší. U Větrného Jeníkova se sníh drží.
Vysočina Silničáři nyní posunou svodidla, aby byl úsek dálnice u Humpolce průjezdněj­ší. U Větrného Jeníkova se sníh drží.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia