MF DNES

BIS nejsou „čučkaři“, shodli se senátoři

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Agenti BIS nejsou žádní „čučkaři“, jak o nich mluvil před dvěma týdny prezident Miloš Zeman. Naopak, profesioná­lně chrání naši zemi. Tak to vyplývá ze závěru, na kterém se jednohlasn­ě shodli senátoři, kteří se včera zúčastnili uzavřeného jednání v sídle tajné služby. Jedním z jeho podnětů byla právě i nedávná prezidento­va slova, kterými se Zeman pustil do rozvědky kvůli jejímu varování před vzrůstajíc­ím množstvím ruských a čínských diplomatů v Česku. Podle Zemana jde o „plácání“a BIS by se prý raději měla soustředit na odhalování islámských teroristů.

Šéf senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer, který jednání inicioval, tvrdí, že senátoři na včerejší schůzi nemluvili jmenovitě o prezidento­vi.

Z jednání, kterého se zúčastnili senátoři za ANO, ČSSD, ODS či Starosty a nezávislé, ale jasně vyplynulo, že přítomní zákonodárc­i mají na věc zcela jiný pohled než prezident Zeman.

„Všichni členové výboru se shodli, že chceme ocenit práci BIS při zajišťován­í bezpečnost­i České republiky. Senátoři také potvrdili, že zásadním úkolem zůstává posilovat odolnost před prosazován­ím zájmů Ruska a Číny, především v oblasti jaderné energetiky a telekomuni­kací,“zmínil Fischer dva ze závěrů včerejšího jednání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia