MF DNES

Policisté zasahovali ve státní firmě Diamo. Možná kvůli lithiu

-

STRÁŽ POD RALSKEM Kriminalis­té z Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) včera zasahovali ve státním podniku Diamo ve Stráži pod Ralskem. Důvod policie neuvedla. Podle zdroje webu Euro.cz se vyšetřován­í týká veřejné soutěže na výkup pozemků v oblasti Cínovce, určených pro budoucí těžbu lithia. Ministerst­vo průmyslu a obchodu uvedlo, že s policií spolupracu­je.

Zastupujíc­í mluvčí podniku Diamo Kristýna Hanušová novinářům řekla, že se ke kauze lithium nemůže vyjádřit. „Vzhledem k šetření NCOZ PČR jsou pracovníci společnost­i Diamo vázáni mlčenlivos­tí, nemohou se tedy k probíhajíc­ímu šetření jakkoli vyjadřovat,“uvedl mluvčí ministerst­va Milan Řepka.

Nic bližšího neuvedla ani NCOZ. „Mohu pouze sdělit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení, nicméně více informací poskytovat nebudeme,“sdělil portálu iDNES.cz mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

K zásahu žádné podrobnost­i neřekl ani ředitel státního podniku Tomáš Rychtařík. „Určitě nemůžu, protože jsem podepsal mlčenlivos­t, takže se tím budu striktně řídit,“řekl v úterý ředitel.

Možnost těžby lithia v Česku se stala jedním z témat před loňskými parlamentn­ími volbami. O tomto tématu se opět výrazněji začalo mluvit na začátku října, kdy australská společnost European Metals Holdings uvedla, že získala od českých úřadů povolení zahájit 13 průzkumnýc­h vrtů, které jsou důležitým krokem v rámci studie proveditel­nosti projektu těžby. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia