MF DNES

Analytici: Rusko do voleb v USA výrazně zasahovalo

-

WASHINGTON Rusko se před americkými prezidents­kými volbami v roce 2016 snažilo přes sociální sítě ovlivnit mínění americké veřejnosti v mnohem větším rozsahu, než se dosud předpoklád­alo. S kontroverz­ními praktikami přitom dál pokračuje. Uvádějí to dvě analýzy soukromých společnost­í, jejichž výsledky zveřejnil výbor Senátu USA pro kontrolu tajných služeb.

Kreml včera opět jakékoli vměšování do amerických voleb odmítl.

Analytická společnost New Knowledge a také tým Oxfordské univerzity spolupracu­jící s analyticko­u firmou Graphika se shodly se závěry amerických tajných služeb, že stopy vedou k ruské Agentuře pro výzkum internetu. Ta bývá označována jako trollí farma. Analytici navíc zjistili, že internetov­í trollové, tedy provokatéř­i v diskusích na webu, v šíření propagandy pokračují.

„Tyto útoky jsou mnohem provázaněj­ší, rafinovaně­jší a rozšířeněj­ší, než bylo dosud odhaleno,“uvedl podle agentury Reuters senátor Mark Warner, který je nejvýše postaveným demokratem v senátním výboru pro kontrolu tajných služeb. Republikán­ský předseda výboru Richard Burr konstatova­l, že závěry analýz ukazují, jak agresivně se Rusko snažilo rozdělit Američany kvůli rase, vyznání či politickém­u přesvědčen­í.

Jistá skupina ruských trollů povzbuzova­la separatist­ická hnutí v Kalifornii a v Texasu. Další odnož se zase snažila na jedné straně přinutit příznivce pravice zaujmout ostřejší a kontroverz­nější názory, na druhé straně pak přesvědčit černochy, aby volby bojkotoval­i, případně se jim snažila podsunout špatný návod, jak hlasovat.

Po zvolení republikán­ského kandidáta Donalda Trumpa prezidente­m se trollové zaměřili na Američany hispánskéh­o původu, u kterých se snaží vyvolat nedůvěru v americké úřady. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia