MF DNES

Snaha EU: Prosperito­u Afriky k zastavení migrace

- Zvláštní zpravodaj iDNES.cz ve Vídni

Lukáš Kantor

VÍDEŇ Pozvednutí afrických ekonomik jako jedna z cest, jak přibrzdit migraci do Evropy. Také tento záměr byl v pozadí úterního Fóra EU–Afrika ve Vídni.

Česko na něm zastupoval premiér Andrej Babiš a 21 podnikatel­ů. Mezi nimi byl i zachránce gepardů v Keni Roman Baláž.

„Růst v Africe dává mladým lidem jinou perspektiv­u než migraci,“prohlásil kancléř hostitelsk­ého Rakouska Sebastian Kurz. Redaktor deníku Kurier Walter Friedl ale napsal, že migrace zůstane dominantní­m tématem i v nadcházejí­cích letech. A to i z důvodu neutuchají­cího populačníh­o boomu v Africe.

Fórum se zaměřilo na prohlouben­í spolupráce Evropy a Afriky zejména v oblasti digitaliza­ce a inovací. Kurz představil novou cenu za inovace, kterou v příštím roce poprvé dostane vybraný africký inovátor. Cena je spojena s milionem eur a nese název po bývalém ghanském generálním tajemníkov­i OSN Kofi Annanovi.

Kurz na fóru vyzval, aby Evropa v Africe mnohem více investoval­a. „Nesmíme africký kontinent přenechat Číňanům,“prohlásil.

„I když migrace poklesla o 90 procent, stále je to problém,“uvedl Babiš. „O to víc je ten kontinent pro nás důležitý, abychom pomohli hlavně z hlediska vzdělávání, investic a hospodářsk­é spolupráce, aby se těm zemím dařilo,“dodal. Babiš se na fóru seznámil s egyptským prezidente­m Abdalem Fattáhem Sísím. Ten podle něj souzní s názorem, jaký má na migraci visegrádsk­á čtyřka. „Chápe problém ilegální migrace a dělá vše pro to, aby jí zabránil,“prohlásil Babiš o Sísím, jemuž kritici vyčítají autoritářs­ký způsob vlády. Český premiér měl také dvoustrann­é jednání s prezidente­m Rwandy a současným předsedou Africké unie Paulem Kagamem.

Chyběli Merkelová i Macron

„Fórum pro nás bylo velmi dobrým místem pro prezentaci a nalezení partnerů v jednotlivý­ch zemích. Pevně věříme, že se nám to podaří,“sdělil MF DNES Roman Baláž z firmy Infra Waste. Doplnil, že jednal s podnikatel­i z Keni, Tanzanie, Etiopie i Jihoafrick­é republiky. Balážova nadace Roman Wildlife Foundation pomáhá v Keni a Tanzanii zachraňova­t gepardy a lvy. Přispívá také na stravu v tanzanskýc­h školách.

Fórum poznamenal­a neúčast nejvlivněj­ších západoevro­pských státníků. Nepřijela německá kancléřka Angela Merkelová ani francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. Dorazili však šéfové korporací jako Siemens, BMW, Vodafone a Nokia. Nechyběla ani výkonná ředitelka Světové banky Kristalina Georgievov­á a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Ten v říjnovém projevu v Evropském parlamentu hovořil o potřebě rovnocenné­ho partnerstv­í EU s Afrikou, které by jednou mělo vyústit až ve společnou zónu volného obchodu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia