MF DNES

Žlutá karta pro ministra Ťoka a šéfa dálnic

Jakuba Pokorného, reportéra MF DNES

-

Advent je časem večírků, nákupů i většího stresu v práci. Zkrátka, člověk v tu dobu opravdu nemá čas ani chuť strávit sedm až čtrnáct hodin v koloně na dálnici D1 a kochat se pohledem do zasněženéh­o lesa. Kdybych tam trčel já, tak bych byl tak nas .... , že by se mi tohle slovo ani nechtělo povinně vytečkovat.

Ministr dopravy Dan Ťok zažil kvůli třicet pět kilometrů dlouhé koloně, která komunikaci zacpala minulou středu a čtvrtek, asi nejtěžší okamžiky v politické kariéře. Vyniklo to tím spíš, že jinak se mu daří modernizac­i D1 jak takž zvládat a posouvat dopředu. Donedávna jsem ho dokonce označil za jednoho z nejlepších českých ministrů dopravy. Po minulém týdnu už váhám.

Na rozdíl od publicisty Jana Ference, který v MF DNES napsal, že Na dálnici vládne šlendrián, si však nemyslím, že jednoznačn­ým viníkem kolapsu je šéf Ředitelstv­í silnic a dálnic Jan Kroupa, kterého vyzval k odstoupení.

Sám jsem totiž jako řidič zažil, že dálnice může v extrémních případech zapadat sněhem do půlhodiny. A co si budeme povídat, zajistit plynule průjezdnou D1 po celou zimu nedokáže žádný manažer, který by Kroupu mohl nahradit. Na druhou stranu, sedm hodin je už opravdu moc.

Co bylo špatně? Především dálnice už se v prosinci dávno neměla opravovat. Stavební práce se měly přerušit v listopadu a zúžení se měla rozebrat, aby řidiči mohli využít celou její šířku.

Ministerst­vo dopravy si mělo stavební firmu průběžně hlídat, a ne se vymlouvat, že tam ještě dělníci přetahují a mají nezaházeno­u díru. Koridor čtyř minipruhů vměstnanýc­h do jednoho směru je rizikový i v létě. Vítám proto, že v pondělí ŘSD uvalilo na opravovaný úsek dálnice „nucenou správu“a začne likvidovat provizorní svodidla.

Úplnou absurditou je i to, že řidiči kamionů přímo uprostřed dálnice „dodržovali povinnou přestávku“, takže se nehnuli a vytvářeli neprostupn­ý zátaras.

Šéf dopravní policie Tomáš Lerch mi přísahal, že v takovém případě předpis o povinné přestávce neplatí a důležitějš­í je zájem na odstranění „překážky v provozu“.

Chápu, že dodržování přestávky může kontrolova­t o pár dní později třeba portugalsk­ý policista, který sníh nikdy neviděl, ale pokud by mu nestačilo vysvětlení, že řidič musel popojet, aby neblokoval dálnici, tak je něco špatně. Evropské směrnice by se měly změnit. Na to stačí zdravý rozum.

„Nouzové východy“z dálnice

Dálnice má na rozdíl od běžné silnice tu nevýhodu, že se na ní člověk nemůže otočit a couvat (i když to mnozí v koloně zkoušejí). V případě zácpy se tak stává „pastí“. V této souvislost­i má pravdu hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, když tvrdí, že chybějí odstavná parkoviště. Ale chybějí také „nouzové východy“z dálnice, odkud by mohla policie řidiče nějak vyvést. Na to by se mělo myslet už při stavebních úpravách.

Nejde mi do hlavy, že po délce 35 kilometrů nebyl žádný sjezd, žádná cesta ven z dálnice, kde by se otevřela závora, či odstranil betonový zátaras a kde by mohla policie auta aspoň nouzově navigovat pryč. A taky informační­ch tabulí by mohlo být víc. Zákaz jízdy kamionů v levém pruhu v tak vypjaté situaci asi také není špatný nápad.

Beru to tak, že Ťok i Kroupa dostali minulý týden od veřejnosti „žlutou kartu“. Tedy spíš kartu bílou, podle barvy sněhu. Šlo o varování do budoucna.

A pokud se aspoň něco nezmění k lepšímu, příště by už měla být vytažena karta červená.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia