MF DNES

Krnáčová nás urazila, tvrdí u soudu taxikáři

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Ať město zaplatí za to, co řekla jeho bývalá primátorka, požadují u soudu tři taxikáři. Vadí jim, že Krnáčová mluvila o jejich nezaplacen­ých pokutách.

- Redaktor iDNES.cz

Jiří Pánek

se, když na ně kameraman na tmavé chodbě posvítil.

Všichni tři mají stejného právního zástupce a žádají to samé. Zaprvé – aby se úředníci magistrátu zdrželi tvrzení ohledně správních řízení a nezaplacen­ých pokut, které ve spojení s jejich jmény uvedla Krnáčová.

Dále chtějí, aby jim úředníci poslali písemnou omluvu, kterou zároveň někdo z magistrátu přečte na tiskové konferenci. V ní má zaznít, že se slova primátorky nezakládaj­í na pravdě. „Za tyto výroky se hlavní město Praha, Magistrát hlavního města Prahy panu Pavlu Jelínkovi (Aleši Ryjáčkovi, Michalu Šotolovi) omlouvá,“slyšeli by rádi taxikáři.

Bolestné čtvrt milionu

odpověděla svědkyně. Doplnila, že podklady dostala v listinné podobě. Na otázku soudkyně, zda si exprimátor­ka informace ověřovala, Krnáčová odpověděla, že k tomu neměla důvod. Její výslech trval necelých deset minut.

Tiskové oddělení pražského magistrátu na dotaz, zda Krnáčová v pořadu uvedla pravdivé údaje, nechtělo odpovědět jednoznačn­ě.

„Bývalá paní primátorka a její tým samozřejmě obecně získávaly věcné podklady od jednotlivý­ch odborů, což je zcela logický způsob práce. K soudnímu sporu nemáme žádné informace, a navíc se jedná o živou právní kauzu, proto se k němu nebudu a ani nemohu vyjadřovat,“odepsal mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Mluvčí také dodal, že není pochyb o tom, že nepoctiví řidiči svými činy a množstvím pokut kazí pověst celé pražské taxislužbě. „Někteří řidiči bohužel obcházeli zákon například tím, že formálně neměli žádný majetek a nebylo možné pokuty nijak vymáhat. Novela zákona, na které hlavní město intenzivně spolupraco­valo, naštěstí tuto problemati­ku již částečně řeší,“doplnil mluvčí.

Soudkyně Stamidisov­á odročila jednání na únor 2019. Magistrát bude muset doložit, že tvrzení Krnáčové bylo pravdivé, v opačném případě spor prohraje. Taxikáři zase musí prokázat, jakou konkrétní újmu jim výrok – pokud byl skutečně lživý – způsobil, jinak žádné peníze nevysoudí.

Mých výroků ohledně taxislužby bylo neúrekom, protože ten problém je letitý.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia