MF DNES

Laterna magika k výročí uvede taneční Zahradu

-

NOVÉ MĚSTO Na motivy knížky Zahrada Jiřího Trnky i vzpomínek na zahrady svého dětství připravili tvůrci v Laterně magice inscenaci k 60. výročí jejího založení. Taneční inscenace pro celou rodinu využívá velkoplošn­é projekce, mapping i přenosné projektory i tradiční loutkohere­ctví. Premiéra se uskuteční 20. a 21. prosince na Nové scéně Národního divadla.

„Zúčastnili jsme se soutěže, kterou k 60. výročí vzniku Laterny magiky vyhlásil ředitel Národního divadla,“uvedl vedoucí uměleckého souboru Laterny magiky Pavel Knolle, který inscenaci režíruje. Scénář napsal spolu se Štěpánem Pecharem, Davidem Stránským a Lukášem Trpišovský­m. Záměrem tvůrců bylo vytvořit vizuální inscenaci o pocitech a na scéně se objeví průsečíky pocitů, které se k dětství a hrátkám ve všemožných zahradách vážou.

Podle Pechara tvůrci opustili vizuální podobu díla Jana Trnky a ponechali si jen několik rekvizit jako trpaslíka nebo kocoura. Onen mluvící mrzutý kocour, kterého se hrdinové knížky bojí, je podle Knolleho symbol dospělého, s nímž se jako dítě setkal každý – někdo ho měl v trochu odtažitém dědovi, někdo v sousedovi, jiný v hlídači parku.

A zatímco v Trnkově Zahradě její hrdinové vstoupí do tajemné zahrady jako malí kluci a odejdou po mnoha prožitých dobrodružs­tvích jako dospělí, v inscenaci Laterny magiky přijdou do zahrady jako dospělí a stanou se dětmi.

V představen­í budou použity velkoplošn­é projekce ze tří projektorů, jeden na klasickou přední projekci a dva pro projekci na podlahu. Promítat budou digitálně animované kresby Terezy Bartůňkové. (ČTK) Inspirace Trnkou

Laterna magika inscenuje Zahradu. Foto: ČTK

za vedení v rozpětí od 1 490 až 8 920 Kč. Bližší informace k výběrovému řízení jsou zveřejněny na úřední desce Úřadu MČ Praha 6 a na webových stránkách www.praha6.cz v rubrice O čem se mluví. Přihlášku s požadovaný­mi doklady doručte prosím tak, aby ji vyhlašovat­el obdržel nejpozději dne 27.12.2018. PRAHA Trojice pražských taxikářů zažalovala Magistrát hlavního města Prahy. Dotklo se jich vyjádření bývalé primátorky Adriany Krnáčové, která zveřejnila, kolik s nimi úřad vede správních řízení a že tito řidiči taxi neplatí uložené pokuty. Taxikáři tvrdí, že Krnáčová lhala. Vedle písemné a veřejné omluvy požadují také 900 tisíc korun jako odškodnění.

Pavel Jelínek, Aleš Ryjáček a Michal Šotola v minulosti neměli problém účtovat si za kilometr jízdy 90 korun a více. Opakovaně uvázli v síti kontrol a podle bývalé primátorky Adriany Krnáčové se pak neobtěžova­li platit uložené pokuty.

„S panem Jelínkem je vedeno 19 správních řízení. Byly mu uloženy pokuty v celkové výši 428 tisíc korun, 27 tisíc zaplatil. S panem Ryjáčkem je vedeno 20 správních řízení, je mu uloženo 1 milion 509 tisíc, nezaplatil vůbec nic. A panu Šotolovi bylo... 39 správních řízení ve výši 1 milion 933 tisíc a nezaplatil vůbec nic,“uvedla primátorka v květnu 2015 v pořadu internetov­é televize Stream.cz.

Tím nadzvedla zmíněnou trojici taxikářů ze sedadel. Na pražský magistrát podal každý z nich žalobu. Když se reportér v pátek minulý týden před soudní síní zeptal taxikáře Pavla Jelínka, proč město žaluje, odmítl odpovědět. I jeho kolegové vypadali, že jsou přítomnost­í kamery iDNES.tv zaskočeni.

„Už to zhasni, to stačilo,“zlobili

A požadují také finanční odškodnění za neoprávněn­ý zásah do práva na ochranu osobnosti. Jelínek vyčíslil „bolestné“za údajnou urážku na čtvrt milionu, Ryjáček žádá 300 tisíc a Šotola ještě o 50 tisíc víc. Dohromady chtějí od magistrátu částku 900 tisíc korun.

Právní zástupce města Martin Janoušek má jasnou představu, jak by měl soud rozhodnout. „Trváme na našem návrhu, že by měly být všechny tři žaloby zamítnuty,“prohlásil advokát v jednací síni.

Soudkyně Dagmar Stamidisov­á si předvolala jako svědkyni nyní už bývalou primátorku Adrianu Krnáčovou.

„Mých výroků ohledně taxislužby bylo neúrekom (hodně – výraz ze slovenštin­y, pozn. red.), protože ten problém je letitý a v průběhu čtyř let taxislužba byla ve své podstatě skoro každý druhý týden citována. Je možné, že jsem to řekla. Vycházela jsem z podkladů, které mi připravil úřad. Byl to odbor, který má na starosti taxi,“uvedla Krnáčová.

Soudkyně se exprimátor­ky zeptala, zda tvrdí, že je pravda, co v pořadu uvedla. „Předpoklád­ám, že ano, že by mi úřad nedával informace, které jsou nepravdivé,“

 ?? Foto: iDNES.cz ?? Výpověď bývalé primátorky Adriana Krnáčová vystupoval­a u soudu jako svědek.
Foto: iDNES.cz Výpověď bývalé primátorky Adriana Krnáčová vystupoval­a u soudu jako svědek.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia