MF DNES

Je země česká domov můj? ptá se vlastenec

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Osud pozapomenu­tého vršovickéh­o občana, který stál u vzniku Českoslove­nska. Novinka s výmluvným názvem Země česká, domov můj? má v pražském divadle MANA premiéru už dnes večer.

„Je to nehrdinský hrdina. Má můj hluboký obdiv. Blanický rytíř. Člověk s velkým Č a chlap s velkým Ch. Duší romantik. Hledá svůj úkol na tomto světě. Kéž bych mu jako herec zůstal dlužen co nejméně,“přibližuje hlavní roli vlastence Františka Nováka herec Milan Kačmarčík.

„Celý jeho život nelze převyprávě­t. Jeho paměti jsou natolik rozsáhlé, že autorka hry Věra Mašková vybrala lineární sled nejzásadně­jších okamžiků,“přibližuje herec, který se v novince scény z Vršovic v režii Pavla Kheka objeví spolu s Janem Hofmanem, Mášou Málkovou a Vilémem Udatným.

„Původně byla v názvu tečka. Ale kladli jsme si během zkoušení plno otázek: Co je to slušnost? Co je to statečnost? Jde jen o prázdné pojmy? Mohu být v současné době hrdý na to, že jsem Čech? Otazníků je spousta. A jedním z nejzásadně­jších – pro mne jako herce i občana této země – celá hra končí,“láká diváky Kačmarčík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia