MF DNES

Od becherovky k davům

Patnáct let biatlonové­ho zázraku v Novém Městě na Moravě. Jak to kdysi všechno začalo?

- Sportovní reportér MF DNES

Tomáš Macek

Markéta Davidová vzpomíná, jak předloni zažila v Novém Městě svůj premiérový Světový pohár: „To bylo obrovský. Vyšla jsem z buňky a uslyšela, jak tam 30 tisíc lidí křičí. Tak jsem hned zase zalezla, protože jsem z toho byla úplně na větvi.“

Tehdy přišlo na sobotní závody dokonce 35 tisíc diváků a za čtyři dny jich bylo celkem 123 500.

Kanadský kouč Matthias Ahrens přirovnal v roce 2016 zdejší Světový pohár k Super Bowlu. Norský ostrostřel­ec Johannes Thingnes Bö hovořil o nejblázniv­ějších kulisách své kariéry. A francouzsk­ý suverén Martin Fourcade s vážnou tváří sděloval: „Jsem hrdý, že jsem mohl závodit v takové atmosféře.“

I letos, navzdory tomu, že požárníci kvůli bezpečnost­ním předpisům snížili kapacitu areálu na 28 tisíc diváků denně, očekávají pořadatelé více než 100 tisíc fanoušků. Vítejte ve Vysočina Aréně. Vítejte na největším biatlonové­m stadionu světa.

Od zítřka bude počtvrté v historii hostit Světový pohár. Každý z biatlonist­ů se sem těší. A historky, jak se tento novoměstsk­ý biatlonový zázrak rodil, vyvolávají po letech úsměv na rtech.

„Když se do něčeho pustíte s Jurou Hamzou, musíte si zvyknout na někdy až nepředstav­itelné šílenosti,“říká Vlastimil Jakeš, dříve trenér žen a nyní ředitel závodů.

Už je tomu 15 let.

Tehdy se firma Jiřího Hamzy, kdysi závodníka v letním biatlonu a později basketbalo­vého manažera, stala marketingo­vým partnerem areálu běžců na lyžích v Novém Městě. V časech, kdy se sem chodilo na Neumannovo­u a Bauera. On však v roce 2003 navrhl: „Udělejme tu z toho taky biatlonový areál.“

Nic od vás koupit nechceme

Sami čeští biatlonist­é na něj hleděli s nedůvěrou. Při hlasování výboru svazu rozhodl jediný hlas. Po dlouhém váhání zvedl pro Hamzovu vizi ruku předseda svazu Václav Fiřtík. Kdyby to neudělal, zdejší „Velký třesk“by se ani nenastarto­val.

V roce 2005 nechali vypracovat vizualizac­i budoucího areálu. Při mistrovstv­í světa v Hochfilzen­u s ní zašli za šéfem mezinárodn­í unie IBU Besseberge­m. „Tady jednou uspořádáme mistrovstv­í světa,“řekli mu. Reakce? Nulová. „Vůbec to Besseberga nezajímalo. Nejspíš ty plány vyhodil do nejbližšíh­o koše,“vzpomíná Hamza.

Neodradilo je to. V říjnu 2005 položili základní kámen areálu. V následujíc­ím roce, aniž by byl stadion hotov, si usmysleli, že na kongresu IBU v Chanty Mansijsku budou kandidovat na mistrovstv­í světa 2011.

Těsně před odletem je napadlo: „Měli bychom vzít s sebou i nějaké dárky.“Nakoupili tedy bedny s becherovka­mi a pivem. Před společným odletem delegátů kongresu charterem z Mnichova jim becherovky na letišti rozdávali.

„Připadali jsme si jako pašeráci nebo veksláci, jak jsme je tam roznášeli,“usmívá se Jakeš. „Někteří lidé, třeba kanadská delegátka, nás neznali a ohrazovali se: ‚Ne ne, nic od vás koupit nechceme.‘ Ale během letu jsme se všichni seznámili.“

Pravda, na Sibiři poté přistáli mírně podnapilí pasažéři. Češi navrch uspořádali ještě večírek s plzeňským pivem, načež volební souboj s protikandi­dátem Chanty Mansijskem prohráli o pouhé čtyři hlasy. Dnes hovoří o šťastné prohře. „Nestihli bychom mistrovstv­í do roku 2011 připravit,“tvrdí Jakeš. Navíc se zjevila noční můra prodělečné­ho šampionátu lyžařů v Liberci 2009. „Takže zaplaťpánb­ůh, že jsme s kandidatur­ou na rok 2011 neuspěli. Mohlo by nás to zabít a finančně položit,“říká Hamza.

Právě tehdy nastal i v jejich uvažování zlom. „Po té počáteční divočině jsme začali biatlon dělat profesioná­lně,“tvrdí Hamza. Byť prozatím v provizorní­ch kulisách.

V areálu ještě nestál moderní dům, kde dnes sídlí zázemí závodů. „Přespávali jsme tu v dřevěném baráčku a kanceláře měli v buňkách. Ale nikdo si nestěžoval,“vypráví Jakeš. Nepohoda je sbližovala.

„Při některých akcích to byl na buňkách také jeden velký mejdan. Snad i proto zůstal náš štáb lidí dodnes z 90 procent stejný,“soudí Hamza. Jen výjezdní schůze v Hamzově hnanickém vinném sklípku si posléze zakázali. „Tam jsme se totiž byli schopní hádat až do rána.“

Proč je ta střelnice výš?

Jistě, dělali i chyby. Třeba v profilu stadionu. „Střelnice se vybudovala o něco výš, než byl zbytek stadionu. Prvních pět diváckých řad jsme museli rušit, protože z nich nebylo vidět,“říká Jakeš. Památný byl též slavnostní večer po světovém šampionátu v letním biatlonu 2011. „Na Medlově kousek odsud jsme měli zamluvené prostory pro 500 lidí, ale provozní restaurace popletl data. Dorazili jsme tam, jenže všude u stolů seděli normální hosté. Pak jsme jim odnášeli talíře, aby už odešli. To byl trapas,“prozrazuje Hamza.

Všechny tyto akce byly pro ně generálkam­i na vstup na hlavní scénu při mistrovstv­í světa 2013.

Během IBU Cupu 2011 se zde „proslavila“i do té doby nepříliš známá Gabriela Soukalová. Před startem zjistila, že si nenalepila startovní čísla na stehna. Proto vyběhla na trať s 25sekundov­ým zpožděním.

„Potom jsem se už nebyla schopná soustředit,“říkala. Při druhé položce zamířila na špatný stav a po zmatené manipulaci se zbraní jí v ní zůstal zásobník. Za což byla ze závodu diskvalifi­kována.

O rok později začal se Soukalovou, Moravcem a dalšími reprezenta­nty rovněž velký výsledkový boom českého biatlonu. Vysočina Aréna se v průběhu jejich závodů proměnila v hučící úl.

„Někdy chyběly i peníze na mzdy pro naše lidi,“vrací se do učednickýc­h let Hamza. „Nikdo nám neřekl: Tady máte miliardu a dělejte si s ní, co chcete.“V rámci úsporných opatření dokončoval­i spoustu staveb na poslední chvíli.

Ale obstáli.

Ze „zdravého jádra“, které se sešlo na počátku této cesty, je opustil pouze Václav Fiřtík. V roce 2014 v 56 letech náhle zemřel.

Ještě předtím se někdejšímu šéfovi svazu splnil sen.

Viděl strhující mistrovstv­í světa v Novém Městě. A viděl i pět biatlonový­ch medailí na hrách v Soči.

Chtělo to blázna s vizí

Když Vysočina Aréna hostila Světový pohár poprvé, pořádali jej za 38 milionů korun. Nyní stojí 63 milionů. Požadavky mezinárodn­í federace i ceny narůstají. Hamza mezitím, co o začátcích vypráví, vyřizuje faktury. Jakeš má na stole v kanceláři krabičku s müsli, aby v tom všem frmolu aspoň něco jedl.

„Až bude po všem, budu tak čtrnáct dní mrtvý,“vykládá.

Přesto se do toho chtějí pouštět zas a znovu, myslí si na mistrovstv­í světa 2024.

„Tehdy, na začátku, by nikoho nenapadlo, že dojdeme až takhle daleko,“prohodí Hamza u kotle tribun.

„Jo, chtělo to blázna s vizí,“složí mu kompliment Jakeš.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia