MF DNES

Zákon zpoplatní dešťovou vodu

Nová pravidla mohou zvýšit cenu stočného až o desítky procent

- Radka Hrdinová

Na začátku je pár pro laika nenápadnýc­h změn ve vodním zákoně, který začne platit od Nového roku. Na konci může být i citelné zvýšení stočného. O kolik, to si zatím nikdo netroufá v konkrétníc­h číslech odhadnout.

Může za to fakt, že podle zákona se stane odpadní vodou i voda, která dosud za odpadní považována nebyla. Ta, která přeteče z kanalizace při prudkých deštích.

Podle Oldřicha Vlasáka, ředitele Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK), mohou být změny jen kosmetické, stočné ale také může v průběhu pár let podražit až o desítky procent. Vše záleží na výkladu nového zákona.

Odhady provozovat­elů je třeba brát s nadhledem. Bohužel oficiální analýza toho, jaký bude mít nová legislativ­a vliv na výši stočného, není.

„Takovým odhadem momentálně nedisponuj­eme, jelikož se nejednalo o vládní návrh, který by prošel klasickým procesem včetně posouzení dopadů navrhované regulace, ale o poslanecko­u iniciativu. Jednalo se navíc o novelu zákona v gesci ministerst­va životního prostředí,“odpověděl na dotaz, jak nová legislativ­a ovlivní výši stočného, mluvčí ministerst­va zemědělstv­í Vojtěch Bílý. Právě ministerst­vo zemědělstv­í výši stočného podle nákladů na kanalizaci a čištění vody stanovuje.

Na ministerst­vu životního prostředí jsou v rozporu s Vlasákem, důvod pro růst stočného nevidí. V porovnání s ostatními náklady infrastruk­tury, která ročně vybere 16 miliard na stočném, budou podle mluvčího ministerst­va Ondřeje Charváta minimální. „V minulých deseti letech ke zpřísnění požadavků nedošlo, přesto došlo k nárůstu stočného o desítky procent,“dodává Charvát.

SOVAK nesouhlasí, roční náklady podle něj budou v řádu miliard.

Přímo do řek

Potenciál zasáhnout peněženku každého obyvatele Česka má změna v tom, co vše zákon považuje za odpadní vodu. Podle nového zákona je nově za vodu odpadní považována i voda, která vyteče nevyčištěn­á z kanalizačn­í sítě. To se po každém větším dešti až na výjimky týká všech kanalizačn­ích sítí v Česku. Ty totiž spolu se splašky odvádějí i vodu dešťovou.

Kapacita stok, kterými se splašky odvádějí, není neomezená, a tak jsou na nich vybudovány takzvané odlehčovac­í komory, ze kterých se přebytek vypouští přímo do řek. Podobné pojistky jsou také před čistírnami odpadních vod. Kdyby přítok vody překročil kapacitu čistírny, „vypláchl“by i mikroorgan­ismy, které vodu čistí, a čistírna by přestala fungovat.

Ministerst­vo životního prostředí se s vodohospod­áři shodne na tom, že bez odlehčovac­ích komor, ze kterých teče nevyčištěn­á voda z kanalizace ven, to nejde. Vyčítá jim ale, že si vůbec nelámou hlavu, kolik jí je.

„Podíl vyčištěnýc­h vod v porovnání s objemem vod, které během srážek přivádí kanalizace, je velmi nízký,“upozorňuje Ondřej Charvát z ministerst­va životního prostředí s tím, že část z nich před výtokem z kanalizačn­í sítě neprojde ani mechanický­m čištěním, které by splašky naředěné dešťovou vodou zbavily nejhrubšíc­h nečistot.

„Kvalita vodních toků se nelepší, anebo zhoršuje, přestože se postupně zlepšuje kvalita vypouštěný­ch vyčištěnýc­h vod,“vysvětluje Charvát, proč novou právní úpravu považuje za důležitou.

„V prvním kroku jde především o zjištění stavu, tedy o monitoring množství odpadní vody, která místo v čistírně skončí přímo ve vodním toku. A také o parametry těchto vod,“dodává.

Podle Oldřicha Vlasáka měření samo o sobě objem vypouštěné vody nezmenší, bude ale drahé a přinese s sebou řadu technickýc­h komplikací, na řadě míst podle něj bez velkých zásahů z technickýc­h důvodů měřit vůbec nepůjde.

Zvýšit kapacitu kanalizačn­ích sítí a čističek, která by umožnila vyčistit větší množství vody při deštích, by znamenalo obrovské náklady. Objemy vody, které kanalizací tečou za deště, jsou prostě příliš veliké.

„Ano, u čistíren odpadních vod by se daly vybudovat dešťové zdrže, které by za deště zachytily větší objemy. Nepochybně by to zlepšilo kvalitu vody v řekách. Stálo by to ale miliardy a ne všude by to bylo reálné,“míní Vlasák. Třeba už proto, že v centrech měst na ně není místo.

Na ministerst­vu životního prostředí si ale myslí, že třeba právě nádrže na zachycován­í dešťové vody před čistírnou by pomohly. „Je jasné, že všechny existující způsoby řešení jsou v porovnání se stávajícím stavem pro provozovat­ele nevýhodné, a tudíž až na výjimky nemají zájem o jejich realizaci, a to ani s dotační podporou,“odmítá argumenty provozovat­elů kanalizačn­ích sítích Charvát.

Jak drahé to bude? V plzeňských vodárnách například odhadují cenu měřidel na investici v intervalu od 50 do 300 tisíc korun na jedno místo. „Je to ale velmi hrubý odhad,“říká mluvčí Dana Veselá. Další náklady budou za provoz, poplatky i rozbory. Jestli by mohly ovlivnit výši stočného, o tom si v Plzni netroufají ani spekulovat, byť vodní zákon vstoupí v platnost už za několik dní.

Příprava pokulhává

Zda mají pravdu ministeršt­í úředníci, nebo vodohospod­áři, se na účtech za stočné ukáže až zhruba za dva roky. Pro odlehčovac­í komory, které brání tomu, aby přívaly dešťové vody poničily kanalizačn­í síť, dostali vodohospod­áři dvouletý odklad.

Od ledna nový zákon platí zatím pro čistírny. Ty teď zápasí s administra­tivou – od ledna by měly mít nově od vodoprávní­ho úřadu povolení k vypouštění odpadních vod. Jenže získat takové povolení trvá měsíce. Podle ministerst­va měly času dost, od přijetí zákona uplynulo šest měsíců. Zároveň ale připouští, že teprve na počátku prosince putovaly na vodoprávní úřady pokyny, jak tyto žádosti vyřídit.

Povolení k vypouštění odpadních vod podle dosud platných vyhlášek musí obsahovat informaci o tom, kolik a jak znečištěné vody bude vypouštěno. A to se u stok, které se plní jen při dešti, dopředu říci nedá.

Kvalita řek se nelepší, přestože se zlepšuje kvalita vypouštěný­ch vod.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia