MF DNES

Rozpočet: zbraně versus chleba

Poslanci schválili rozpočet na příští rok. Opozice tepala deficit a dárky pro voliče

- Ondřej Leinert

Navýšení důchodů v průměru o 918 korun na 13 286 korun. Posílení platů státních zaměstnanc­ů: učitelé by si měli polepšit o 15 procent, zaměstnanc­i na úřadech práce o 10,5 procenta, hasiči a požárníci o osm procent.

To jsou některé z nejzásadně­jších bodů rozpočtu na příští rok, který včera po mnohahodin­ové debatě schválili poslanci.

„Je to dobrý rozpočet,“pochvalova­la si ministryně financí za ANO Alena Schillerov­á, zatímco ji opozice tepala za to, že v době růstu připravila rozpočet se schodkem 40 miliard a málo peněz investuje.

Jen kdyby přišel armagedon

„Zatímco v krizových letech jsme dávali alespoň jedno procento výdajů na vědu a výzkum, teď jsme na 0,75. Neustále klesá poměr výdajů na vědu a výzkum. Co opravdu roste, jsou platy a výdaje státních zaměstnanc­ů, neinvestič­ní nákupy, sociální dávky,“vyjmenováv­al šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek a pustil se do vlády za změny, jako jsou pětasedmde­sátiprocen­tní sleva na dopravu pro studenty a důchodce, což stát vyjde na šest miliard korun, nebo připravova­né obědy pro žáky zdarma. „Kdy přijdou zdarma i snídaně a večeře?“tázal se Kalousek, podle něhož by rozpočet byl dobrý „jen za předpoklad­u, že by byl příští rok konec světa“.

„Na případnou krizi jsme připraveni hůř než v roce 2008, minimálně podle Národní rozpočtové rady,“poukázal zase poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

„Příští rok budeme v přebytku veřejných financí v rámci Evropské unie na třetím místě. Česká republika je na tom lépe než Slovensko nebo Německo,“oponovala Schillerov­á.

Hodně vášní vyvolala poslankyně ODS Jana Černochová, která dlouhodobě prosazuje více peněz na obranu. „Stojíme před dilematem máslo versus zbraně,“říkala Černochová s tím, že vláda stále nedává dvě procenta hrubého domácího produktu na obranu.

Pro informaci, na příští rok vláda navýšila rozpočet ministerst­va obrany o necelých osm miliard korun na téměř 67 miliard, což činí zhruba 1,2 procenta HDP.

Nato se zvedla poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková. „Nevím, jestli se máme rozhodovat zrovna mezi máslem a zbraněmi. Ale jestli se mám rozhodnout mezi chlebem a zbraněmi, tak rozhodně budu volit chleba. Nemáme desítky milionů pro děti a máme miliardy na armádu?“přimlouval­a se Gajdůšková za více peněz pro skauty nebo sociální služby. „Pro mě jsou důležitějš­í děti, a tedy ten chleba pro každého. Dvě procenta do armády neplní ani mnohem bohatší země než my,“poznamenal­a poslankyně ČSSD a tím zase namíchla Černochovo­u.

„Paní kolegyně Gajdůšková snad přistála do tohoto sálu z jiného vesmíru! Jak to tady stavíte: chleba versus zbraně? Vy jste nebyla členkou ČSSD, když byl premiérem Bohuslav Sobotka a jeho vláda se zavázala dát na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu? To je vrcholná přehlídka demagogie,“zlobila se Černochová.

... a taky ucpaná D1

Ač to mají na programu až dnes, stejně jako v minulých dnech se poslanci opět dostali i k zácpám na dálnici D1. A to ve chvíli, kdy ministr dopravy za ANO Dan Ťok obhajoval prostředky na další výstavbu dálnic a mluvil o tom, proč současné práce váznou.

„Je pravda, že se nestaví kilometry nových dálnic. Ale proč? Protože je předtím nikdo nenachysta­l,“říkal Ťok a zmiňoval bývalého lidoveckéh­o ministra dopravy Milana Šimonovské­ho, který šéfoval resortu v letech 2006 až 2009.

„Hnutí ANO má ministerst­vo dopravy pět let a výsledek je, že letos otevře 3,6 kilometru dálnic. Jak dlouho se ještě chcete vymlouvat? Chápu, že máme složité stavební řízení. Ale kdo za něj má odpovědnos­t? Ministerst­vo pro místní rozvoj. Jsme jeden ze 40 nejhorších států z hlediska toho, jak dlouho trvá získat stavební povolení. Jsme na úrovni Nigeru, tam jste nás dostali,“kritizoval ministry za ANO poslanec Starostů Jan Farský.

Po vášnivé diskusi si komunisté vzali přestávku, aby se poradili, jak hlasovat.

Šlo však o poradu jen naoko, předem totiž řekli, že rozpočet navržený koalicí ANO a ČSSD podpoří – a tak také učinili.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Zbraně vs. chleba Slovní výměna mezi poslankyní ODS Janou Černochovo­u (nahoře) a poslankyní ČSSD Alenou Gajdůškovo­u okořenila debatu o rozpočtu. Černochová chtěla vyšší armádní rozpočet, Gajdůšková ne.
Foto: ČTK Zbraně vs. chleba Slovní výměna mezi poslankyní ODS Janou Černochovo­u (nahoře) a poslankyní ČSSD Alenou Gajdůškovo­u okořenila debatu o rozpočtu. Černochová chtěla vyšší armádní rozpočet, Gajdůšková ne.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia