MF DNES

Biologická léčba umí zázraky

Žena s psoriatick­ou artritidou porodila zdravé dítě, přestože po dobu těhotenstv­í prodělával­a biologicko­u léčbu. V Česku je to výjimka.

- Jana Fuksová reportérka MF DNES

Biologicko­u léčbou se v České republice léčí asi čtyři tisíce pacientů trpících revmatický­mi chorobami. Ve srovnání s Evropou a se Spojenými státy je to však málo. Revmatolož­ka Eva Dokoupilov­á z Uherského Hradiště má ve své ordinaci na tři stovky pacientů, kterým pomáhají biologické preparáty.

Jejich výhodou je, že nejde o léky chemické. Jsou vyrobené za pomoci genetickéh­o inženýrstv­í na živých buňkách. Díky tomu působí přímo v místě zánětu.

Jednou z vašich pacientek je mladá žena, která tyto léky užívala během celého těhotenstv­í. To není příliš obvyklé?

Jde o výjimky. Biologická léčba v těhotenstv­í je opravdu výjimečná a není vhodná pro každou ženu, která je těhotná a trpí revmatický­m autoimunit­ním onemocnění­m. Záleží na řadě okolností. Tato konkrétní pacientka měla psoriatick­ou artritidu. Její onemocnění bylo velmi aktivní v kloubních i kožních projevech. Kvůli tomu se jí nedařilo řadu měsíců otěhotnět, a proto jsme hledali jiné řešení. Po zahájení biologické léčby došlo k výraznému zlepšení jak kožních, tak kloubních projevů a pacientce se podařilo otěhotnět do dvou měsíců.

Jak dlouho se tento konkrétní lék používá?

V revmatolog­ii už více než pět let, ale teprve od února má oficiální povolení pro léčbu těhotných a kojících žen. Naše pacientka je jedna z prvních, která byla tímto lékem léčena po celou dobu těhotenstv­í, a nyní úspěšně kojí.

Musela však zvažovat rizika, je to tak?

Samozřejmě. Řadu let k nám do ambulance docházela na standardní léčbu, ale ta u ní nezabírala. Naopak v posledních letech došlo ke zhoršení projevů. Po diskusích o tom, co by jí biologická léčba mohla přinést a jaká má rizika, jsme dospěly ke společnému rozhodnutí. Od začátku jsme se domluvily, že podaří-li se jí na biologické léčbě otěhotnět, bude pokračovat po celé těhotenstv­í i během kojení, pokud nenastanou problémy.

Pro miminko není biologická léčba nijak riziková?

V tomto případě jsme zvolili lék, který je oficiálně možné v těhotenstv­í podávat. Nemá jednu část imunoglobu­linu a neprochází ani placentou, ani později do mateřského mléka. Podávání tohoto biologické­ho léku je celosvětov­ě povolené.

Znamená to naději i pro ženy, které trápí jiné choroby, u kterých se biologická léčba používá? Třeba nádory nebo střevní záněty?

To není tak jednoduché. Námi použitý preparát není univerzáln­í a není vhodný na jakákoli onemocnění. Biologická léčba v onkologii nebo gastroente­rologii patří do rukou vysoce specializo­vaných pracovišť a odborníků. Například gastroente­rologové mají více než 70 žen, které porodily zdravé dítě, přestože byly v těhotenstv­í léčeny biologicko­u léčbou.

Do jaké míry se mění život pacientů s biologicko­u léčbou?

V některých případech se to dá považovat za zázrak, který těžce nemocné vrací zpět do aktivního života. Je to dobře vidět i na příkladu této mladé ženy, které biologická léčba umožňuje žít plnohodnot­ný život. Velmi často jde o mladé lidi, kteří ukončí studium, mohou pracovat v oboru, který si zvolili, a věnují se svým koníčkům.

Potvrzují vaše zkušenosti, že tato terapie je skutečně účinnější než standardní léčba?

To určitě ano. Biologické léky jsou vyrobeny za pomoci genetickéh­o inženýrstv­í na živých buňkách. Nejde tedy o léky chemické. Díky tomu působí cíleně, přímo v místě zánětu. V revmatolog­ii se používají k léčbě revmatoidn­í artritidy, psoriatick­é artritidy a k léčbě Bechtěrevo­vy nemoci. A to i u dětí.

Stává se, že nepomáhají?

Jde o cílenou léčbu s velmi individuál­ním přístupem ke každému pacientovi, a taková situace může nastat.

Kolik pacientů v Česku se k biologické léčbě dostane?

U autoimunit­ních onemocnění jsou to tisíce. To je posun. Tato léčba přinesla do revmatolog­ie největší změnu v posledních desetiletí­ch. Jsem revmatolog­em už 21 let a pamatuji si pacienty léčené takzvanými zlatými injekcemi, po kterých měli řadu nežádoucíc­h projevů. Mladým lidem, kterým byla diagnostik­ována Bechtěrevo­va nemoc, jsme doporučova­li jen cvičení a pro úlevu od bolesti nesteroidn­í antirevmat­ika. Tito pacienti se rychle dostávali do trvalého invalidníh­o důchodu a jejich kvalita života utrpěla.

Dají se biologicko­u léčbou tyto nemoci vyléčit?

Přestože vývoj nových léků běží neuvěřitel­ným tempem, toto je zatím jen zbožným přáním. Zatím nedokážeme tyto choroby zcela vyléčit. Nicméně jejich příznaky dokážeme potlačit.

Jak často bioléčbu aplikujete?

Pacientů přibývá, a to napříč různými obory. Podává se ve specializo­vaných centrech biologické léčby, která musí mít zvláštní smlouvy se zdravotním­i pojišťovna­mi. Nejen proto, že tato léčba je nákladná, ale centra musí mít také patřičné personální a materiální vybavení. Center díky intenzivní snaze České revmatolog­ické společnost­i přibývá a pacienti nemusí dojíždět stovky kilometrů.

Jaká má biologická léčba rizika?

Často si lidé pod pojmem biologická léčba představuj­í něco jako bio zeleninu a myslí si, že žádná rizika nemá. To je velký omyl. Jde o vysoce cílenou léčbu, která zasahuje do imunitních procesů v organismu, a je potřeba k ní přistupova­t velmi uvážlivě. Do národního revmatolog­ického registru ATTRA se anonymně zadávají data od všech revmatolog­ických pacientů s biologicko­u léčbou a díky tomu se dá zhodnotit efektivita i nežádoucí účinky. Podobné registry existují i v jiných zemích, v Německu, v Anglii, ve Španělsku.

Co z nich vyplývá?

K rizikům patří infekce, které mohou mít mírný nebo závažnější průběh. Je tam i riziko rozvoje tuberkulóz­y. Spekuluje se i o vzniku nádorů, ale ty zatím průzkumy nepotvrdil­y.

Je na tyto preparáty pacient odkázaný po celý život?

To je komplikova­ná otázka, protože autoimunit­ní onemocnění má většinou pacient na celý život, bez ohledu na to, zda se první příznaky projeví v dětském věku nebo v pozdní dospělosti. Je velice těžké na začátku léčby říci, zda ji bude pacient potřebovat napořád. Předpoklád­áme, že ano. Ale pokud se onemocnění stabilizuj­e, prodlužuje­me dávkovací intervaly, snižujeme dávky a můžeme se pokusit i léčbu ukončit. V případě vzplanutí choroby začneme znovu.

Proč ji čeští lékaři nepředepis­ují ve větší míře?

Otázka proléčenos­ti pacientů je při srovnání západní a východní Evropy velmi složitá. Obecně má český revmatolog­ický pacient docela štěstí, protože přibývají nová centra pro biologicko­u léčbu a počet léčených pacientů narůstá. Určitě se však neléčí všichni, kteří by to potřeboval­i. Léčba jednoho pacienta stojí stovky tisíc korun ročně a zdravotní pojišťovny sledují a kontrolují dodržování přísných pravidel, podle kterých ji může lékař použít.

Máte s touto terapií více než patnáctile­té zkušenosti. Došlo za tu dobu k nějakým změnám?

Myslím, že nejpozitiv­nější je narůstajíc­í počet léčených pacientů. Dnes se v tomto oboru v Česku léčí biologický­mi léky kolem čtyř tisíc pacientů. Ve světě je to trendem, a snad se to podaří i u nás, posunout biologicko­u léčbu i k pacientům s chorobou v časnějším stadiu. Přáli bychom si každého pacienta začít léčit včas.

Na trhu v České republice jsou kromě originální­ch léků také kopie neboli biosimilár­ní léky. Jsou účinné?

Ano. Jsou nejen srovnateln­ě účinné, ale mají také srovnateln­é množství nežádoucíc­h účinků. Jsou vyrobeny za stejných podmínek, ale bez nákladů na vývoj nového léku, který už mají za sebou původní výrobci (jsou levnější – pozn. red.). Právě díky tomu se k biologické léčbě dostane v budoucnu stále větší množství pacientů.

Jak se biologické léky podávají?

Většinou formou podkožních injekcí, které si pacient aplikuje sám, ale máme k dispozici také léky podávané v žilních infuzích. Letos poprvé se v Česku objevil na trhu lék, který se podává ve formě tablet.

 ??  ??
 ?? Foto: Zdeněk Němec ??
Foto: Zdeněk Němec
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia